Їмо

Як приготувати суші вдома: прості рецепти смачних страв

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-1

Ближче познайомитися з кулінарною культурою Японії можна, спробувавши приготувати їх традиційну страву суші. Доповнені гострою ноткою васабі ситні роли з морепродуктів, які потрібно занурювати в пікантний соєвий соус, — нескладний варіант вечері або закуски. Головне, знати кілька лайфхаків того, як приготувати суші в домашніх умовах.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-4

Японію омивають три моря та води Тихого океану, тому морепродукти входять до складу місцевих страв на сніданок, обід і вечерю. Але можна вигадати і власний варіант начинки.

Сашимі, нігірі, гункан або футомакі?

В інтернеті є безліч рецептів суші з фото. Цю їжу готують із різною начинкою, але за формою цю страву ділять на декілька видів:

  • сашимі (містить тоненькі смужки риби);
  • нігірі (брусочки рису з начинкою зверху);
  • гункан (брусочки рису, загорнуті листами норі з начинкою зверху);
  • макі (класичні роли — в картинках ми звикли бачити саме їх);
  • футомакі (великі роли з багатокомпонентною начинкою);
  • урамакі (підвид класичних ролів із начинкою зовні).

Увага до рису, оцту та сиру

Практично всі рецепти суші містять рис. Купують його в будь-якому великому супермаркеті. Обирайте спеціальний рис для суші. Зовні він схожий на звичайний, проте за смаковими якостями відрізняється. У гіршому випадку підійде звичайний круглий рис. Варити його потрібно з додаванням рисового оцту.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-2

Якщо знайти готовий оцет не вийшло, то його легко приготувати вдома. Для цього знадобляться цукор (1 ч. л.), сіль (1/2 ч. л.), які потрібно залити окропом (1,5 ст. л.) І змішати до однорідності. Через 10 хвилин до суміші необхідно додати яблучний оцет (1 ст. л.). Ретельно перемішати. Отриману заправку додають до рису, коли він майже готовий.

Ще один інгредієнт, який часто зустрічається в рецептах суші — вершковий сир «Філадельфія». Замінюють його сирами «Буко» або «Альметте». В гіршому випадку підійде Viola, але враховуйте, що на смак такі роли можуть відрізнятися від ресторанних. Точно не слід брати звичайний плавлений сирок: він погано поєднується з норі та морепродуктами.

До складу макі та нігірі входить японський омлет. Готувати його просто. До двох збитих яєць додайте коричневий цукор (2 ч. л.), дрібку солі та перцю, соєвий соус (1 ч. л.). На розігрітій сковороді з невеликою кількістю масла посмажте тонкі млинці, які потім згорніть у рулети та наріжте.

Правильно вибираємо інструменти

Для приготування суші знадобляться:

  1. Бамбукова рогожа макісу. Без неї зробити роли буде дуже складно. Замінити цю рогожу можна кухонним рушником, покритим харчовою плівкою, але суші, ймовірно, будуть розвалюватися під час згортання.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-1

  1. Гострий ніж бенто. Такі ріжучі інструменти використовують в Японії для приготування сашимі. Ніж має бути із дерев’яною рукояткою, інакше, намокнувши, він буде ковзати в руках.

Також не забувайте про те, що:

  • під час приготування суші руки не мають бути гарячими. Це ж правило стосується і риби. Її потрібно виймати з холодильника безпосередньо перед приготуванням або попередньо занурювати у воду з льодом;
  • рис для суші має бути теплим — кімнатної температури. Використовуйте тільки щойно зварений або підігрітий рис, якщо він встиг охолонути;
  • рис потрібно укладати тільки на шорстку сторону листів норі;

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-3

  • начинку для нігірі слід нарізати тонкими скибочками, для макі — продовгуватими брусками;
  • інгредієнти не будуть прилипати до рук і ножа, якщо регулярно змочувати їх в розчині рисового оцту (2 ст. л. оцту на склянку води);
  • не варто готувати суші про запас — після доби зберігання вони втрачають свій смак. Це японські страви, які потрібно їсти відразу.

Рецепт ролів «Каліфорнія»

Одні з найвідоміших урамакі — «Каліфорнія». Для їх приготування знадобляться:

  • 500 г готового рису;
  • 120 г м’яса краба (або паличок «Сніговий краб»);
  • 1 авокадо;
  • 4 листа норі;
  • 100 г ікри тобіко;
  • 8 ст. л. рисового оцту.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-5

Рис промиваємо. Варимо приблизно 15 хвилин, поки він не стане розсипчастим. Залишаємо його ще на чверть години із затиснутим між рисом і каструлею паперовим рушником, щоб він увібрав зайвий конденсат. Потім вливаємо рисовий оцет, перемішуємо. Це універсальний рецепт приготування рису, який підходить для більшості суші.

Норі викладаємо на макісу. Змочуємо руки в розчині оцту. Шар рису товщиною 3–5 мм розкладаємо на лист водоростей. Не забуваємо залишати смужку завширшки 1 см на нижньому боці норі. Змащуємо поверхню рису ікрою тобіко. Вільним боком макісу накриваємо рис. Потім перевертаємо: чистий бік листа водоростей має бути згори. Викладаємо тонким рулетом крабове м’ясо та шматочки авокадо. Скручуємо рол, щоб надати йому круглу форму, розрізаємо на 6–8 частин.

Подавати до столу з васабі та маринованим імбиром за смаком.

Макі-суші

Макі-суші — це смачні японські суші, чия начинка вкладається всередину рисового рулету, загорнутого в лист норі. Для приготування чотирьох порцій знадобляться:

  • 500 г готового рису;
  • 4 листи норі.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-6

Начинка може варіюватися. Наприклад, один із можливих варіантів передбачає:

  • 200 г мідій;
  • 200 г малосольного лосося;
  • 200 г тунця;
  • 150 г вершкового сиру «Філадельфія»;
  • авокадо.

На макісу кладемо норі. Лист водоростей покриваємо рисом (товщина шару — 3–5 мм). Ми залишаємо внизу норі вільну смужку завширшки близько 1 см. На нижній край листа водоростей і рису тонким рулетом викладаємо начинку. Починаючи знизу, загортаємо рис циновкою, розрізаємо на 6–8 частин.

Маринований імбир, соєвий соус, васабі і роли, приготовані власними руками, — відмінна ідея для недільного обіду або небанальної вечері.

Нігірі-суші

Це проста закуска, на приготування якої не потрібно багато часу. На чотири порції знадобиться 250 г готового рису. Класичний варіант — нігірі-суші з малосольним лососем. Їх можна також зробити з сьомгою або використати королівські креветки, японський омлет.

yak-prygotuvaty-sushi-vdoma-prosti-retsepty-smachnyh-strav-7

Отже, змочуємо руки в розчині оцту, ліпимо з рису кульки або брусочки близько 4 см, на які викладаємо тонкі слайси лосося, креветок, копченого вугра або омлету. Начинку та рис перев’язуємо смужкою норі. Можна змастити кульки або брусочки тонким шаром васабі та викласти начинку поверх нього: це додасть страві гостроти.