Короп — чудова риба. З неї можна приготувати безліч найапетитніших страв і, звичайно ж, відмінну уху.
М’ясо коропа поживне, досить жирне, має впізнаваний приємний, трохи солодкуватий смак. Окрім того, ця риба дуже корисна, оскільки містить легкозасвоюваний білок, низку важливих вітамінів і мікроелементів. Уха з коропа сподобається навіть тим, хто через дрібні кісточки, що містяться в приготованій із дарів річок страві, не є її прихильником. У процесі термічної обробки скелет риби істотно розм’якшується й згодом не завдає їдцю прикрих незручностей.
Ще одна перевага ухи з коропа — її більш ніж помірна калорійність. Рецепти, які не передбачають використання картоплі або крупів, цілком можна вважати дієтичними.
Ми відкриємо кілька секретів, завдяки яким ви навчитеся варити уху, гідну прикрасити меню дорогого ресторану. Причому приготувати цю просту, але водночас наваристу, ароматну, ситну та дуже смачну страву можна буде навіть на багатті під час пікніка. Важливий нюанс: у цей різновид ухи не варто додавати інші сорти риби. Вони переб’ють «фірмовий» смак коропа.
Класичний рецепт
Час приготування — 30 хв.
Підготовка інгредієнтів — 20 хв.
На 5 порцій знадобляться:
- великий короп вагою близько 0,5 кг;
- 5 середніх картоплин;
- 1 велика або 2 невеликі морквини;
- 2 ріпчасті цибулини;
- сіль;
- кілька лаврових листочків;
- чорний перець горошком;
- 3 л води;
- свіжа зелень для подачі.
Приготування:
- Почистити рибу від луски. Видалити нутрощі. Бажано залишити коропа цілим. Якщо він не вміщається в каструлю, розріжте його навпіл. Не ріжте коропа дрібно! Перед варінням рибі потрібно пробити голову. Обов’язково кладіть у юшку голови коропа — так страва вийде особливо смачною та наваристою.
- Ретельно вимити й почистити овочі. Картоплю нарізати невеликими кубиками, моркву — півкільцями. Цибулю подрібнити мініатюрними кубиками, щоб вони практично «розчинилися» в бульйоні.
- Довести воду в каструлі до кипіння й тільки тоді додати подрібнені овочі — так ви збережете в них максимум вітамінів.
- Покласти в суп рибу, коли картопля та морква стануть наполовину готовими. Посолити, додати лавровий лист і перець.
- Варити на середньому вогні, знімаючи піну, близько 15 хв.
- При подачі посипати уху дрібно нарубаною зеленню. Якщо суп їстимуть діти, розберіть готову рибу та видаліть із неї кісточки.
Рецепт ухи для пікніка
Готувати суп із рибою на природі — це зовсім не те, що в домашніх умовах. Свіже повітря, спів птахів, велика кількість зелені та заспокійлива гладь річки кардинально все змінюють. У результаті те, що вдома сприймається як звичайний кулінарний процес, на пікніку перетворюється на захоплююче дійство!
Час приготування — 30 хв.
Підготовка інгредієнтів — 10 хв.
Порада: овочі можна помити, почистити, подрібнити заздалегідь і взяти з собою у контейнері або пластиковому пакеті.
На 8 порцій знадобляться:
- 1 кг почищених і розрізаних коропів із головами;
- 8 картоплин;
- 3 морквини;
- 2 цибулини;
- 1 великий м’ясистий помідор;
- 200 г пшона або шліфованого рису;
- лавровий лист;
- готова суміш спецій для рибних страв;
- 50 г горілки;
- зелень кропу та петрушки — половина стандартного пучка;
- сіль;
- 5 горошин перцю;
- 4 зубчики часнику;
- 3–4 л води.
Приготування:
- Поставити казанок на вогонь, довести воду до кипіння.
- Покласти овочі, дати їм поваритися 10 хвилин, підтримуючи полум’я в багатті. Помідор поки не додавати.
- Покласти в суп коропа. Додати спеції, лавровий лист, сіль, крупу. Варити уху 10 хв. Якщо хочете, щоб суп вийшов смачним і ситним, готуйте його з пшоном. Окрім того, воно розварюється швидше, ніж рис.
- Кинути в уху дрібно нарізаний помідор, зробити полум’я менш інтенсивним.
- Розтерти нарізану зелень із подрібненим часником, додати в уху, перемішати.
- Зробити вогонь мінімальним, влити в казан 50 г горілки, загасити в супі полінце з багаття.
- Подати уху зі свіжим хлібом і зеленою цибулею уприкуску.
Смачного!