Їмо

Як приготувати яйце пашот: класичний рецепт

yak-prygotuvaty-yajtse-pashot-klasychnyj-retsept

Яйце пашот — справжня знахідка і для кулінара-аматора, і для професійного кухаря. Така їжа — самодостатній і навіть романтичний сніданок. Але ж мова йде про звичайне куряче яйце!

«Чарівний» інгредієнт

Яйце пашот може перетворити деякі страви на кулінарні шедеври. Наприклад, банальні макарони — на вишукану пасту. Простий салат, у який додають яйце пашот, моментально набуває вишуканого смаку.

«Чарівний» інгредієнт здатний змінити навіть звичайнісінький бутерброд. Більш того — перетворити таку їжу на популярний сніданок цілої нації! Саме такою стравою є яйце бенедикт для американців. До речі, рецепт згаданої їжі дуже простий. Крім яєць пашот він передбачає використання шинки, булочки та голландського соусу.

Чудова страва за лічені хвилини

Що стосується походження цієї їжі, то родом вона з Франції. Хто саме є автором кулінарного прийому, суть якого — зварити ніжне яйце без шкаралупи, достеменно невідомо. Є дані лише про те, що ця їжа входила в раціон придворних аристократів ще в XIV столітті.

Багато господинь побоюються варити яйця у такий спосіб. Існує стереотип, що приготувати подібну їжу — непросте завдання, яке передбачає наявність певних кулінарних навичок. Ми розповімо, як варити яйця пашот за лічені хвилини. А також запропонуємо альтернативний варіант приготування цієї їжі, для якого не знадобляться каструля з окропом і оцтом.

Як правильно варити яйце пашот?

Однозначної відповіді на це питання немає. Французькі кулінари кілька століть тому варили страву в кишеньці зі змащеного маслом паперу. Власне, назва такого способу приготування їжі й означає «кишеня» або «мішечок».

Сьогодні більшість професіоналів і аматорів варять яйця пашот у каструльці з окропом, в яку додають трохи натурального оцту. Кислота потрібна для того, щоб білок згорнувся.

Щоб зробити одну порцію страви, потрібно взяти одне або два яйця. Також вам знадобляться каструля з водою, що закипає, столова ложка оцту.

Отже, як зробити яйце пашот?

Покрокова інструкція

  1. Виберіть у торговельному центрі мережі METRO максимально свіжі курячі яйця. Якщо з моменту фасування минуло більше тижня, то ймовірно, що страва не вийде — білок перетвориться на неапетитну піну, а жовток розтечеться ще в каструлі.
  2. Перед приготуванням обов’язково ретельно вимийте шкаралупу продукту.
  3. Поставте на вогонь каструлю з водою. Рідини має бути не менше ніж два літри.
  4. Коли з дна почнуть підніматися бульбашки й вода ось-ось закипить, додайте в неї оцет.
  5. У невелику мисочку розбийте яйце. Зробити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити плівку, яка надає форму жовтку.
  6. Почніть помішувати воду за допомогою віничка або ложки. yak-prygotuvaty-yajtse-pashot-klasychnyj-retsept
  7. У вир, що утворився, обережно влийте яйце. Щоб у країв готової їжі не було некрасивого «лахміття», шеф-кухарі радять використовувати сито. У нього потрібно розбити сирий продукт і дати стекти рідкій частині білка.
  8. Зваріть яйце. Щоб зберегти жовток рідким, процес термічної обробки має тривати максимум 3–4 хвилини. Якщо хочете, щоб у їжі була щільніша консистенція, то можете вимкнути вогонь і потримати продукт у каструлі ще кілька хвилин.
  9. За допомогою шумівки дістаньте готове яйце пашот із води. Покладіть його на паперову серветку, щоб вона ввібрала зайву рідину.
  10. Подайте яйце пашот із тостом (булочкою), шинкою та ароматним голландським соусом. Приготувати останній дуже просто. Щоб зробити одну порцію голландського соусу, змішайте курячий жовток з кількома краплями лимонного соку, злегка збийте. Потім поставте масу на водяну баню, додайте невелику кількість вершкового масла. Під час приготування соус потрібно весь час перемішувати та збивати, щоб він вийшов кремоподібним. Насамкінець додайте в яєчно-масляну масу сіль і чорний перець на смак.

Ложка, плівка, ополоник

Вищеописані маніпуляції — не єдина відповідь на питання «Як зварити розбите яйце у воді?». Наприклад, для приготування даної страви можна використовувати спеціальні ложки-пашотниці. Також цю їжу роблять і за допомогою звичайної харчової плівки. Її потрібно змастити олією, розмістити в мисочці. Потім на плівку виливають яйце, формують із целофану мішечок і опускають його в киплячу воду.yak-prygotuvaty-yajtse-pashot-klasychnyj-retsept

Кулінари-початківці можуть використовувати металевий ополоник. Його також потрібно змастити рослинною олією. Після цього в ополоник виливають яйце, опускають у воду. В цьому разі вир у рідині робити не потрібно. Коли яйце трохи схопиться, з ополоника його виливають у воду і доводять до готовності.