Чудова страва із запечених грибів під апетитною сирною скоринкою давно посіла почесне місце в ресторанних меню. Важко сказати, який із варіантів приготування цієї їжі є класичним. Точно одне: кожна з таких страв — маленький шедевр кулінарного мистецтва.
Пропонуємо вам опанувати простий рецепт жульєну, а також покрокові інструкції, скориставшись якими ви зможете потішити себе та близьких по-справжньому вишуканою їжею. Щоб ваша їжа стовідсотково вийшла смачною, готуючи її, використовуйте тільки свіжі та високоякісні гриби, сири й овочі. Такі продукти ви завжди можете придбати в торговельних центрах мережі METRO.
Жульєн з грибами
Вважається, що жульєн класичний готують без м’яса. Але ніжна курка зробить страву поживнішою і збагатить її смак. Жульєн з куркою та грибами, приготований за наведеним нижче рецептом, прикрасить не тільки недільний сімейний обід, а й святковий стіл.
Інгредієнти
- 400 г печериць;
- 250 г м’яса з курячих стегенець;
- 20 г вершкового масла;
- 2 зубчики часнику;
- 100 мл вершків (жирність — 33%);
- 100 г твердого сиру;
- 100 г сиру брі;
- 1 біла цибулина;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 щіпка меленого мускатного горіха;
- сіль, перець — на смак.
Кількість порцій — 4.
Час приготування — 35 хвилин.
Покрокова інструкція
- Очистьте й дрібно наріжте цибулину, зубчики часнику.
- Вимийте гриби. Наріжте шампіньйони шматочками середнього розміру.
- Видаліть із курячих стегенець шкірку, жир. Наріжте м’ясо тонкими смужками.
- Поставте на вогонь сковороду. Розігрійте в ній оливкову олію та розтопіть вершкове масло.
- Висипте в сковороду нарізані цибулю й часник. Обсмажте близько трьох хвилин.
- Додайте до овочів гриби. Тушкуйте печериці чотири хвилини.
- Додайте до грибів і овочів м’ясо курки, спеції. Обсмажуйте суміш ще близько п’яти хвилин.
- Поріжте брі невеликими шматочками. Додайте подрібнений сир у сковороду та присипте меленим мускатним горіхом. Помішуючи, тушкуйте суміш, доки шматочки брі не розплавляться.
- Поступово влийте в страву вершки (цілком можливо, що вам знадобиться не весь зазначений в рецепті об’єм). Стежте, щоб маса не вийшла рідкою.
- Викладіть готову основу страви у форму для запікання.
- Натріть на грубій тертушці твердий сир. Посипте ним зверху жульєн. Поставте форму на 15 хвилин в розігріту до 180 °C духовку.
Жульєн у тарталетках
Приготування жульєну — нескладний процес. Щоб страва виглядала гідною ресторанного меню, важлива її подача. Жульєн у тарталетках буде виглядати презентабельно й удома, й у ресторані, й на фуршетних заходах.
Інгредієнти
- 300 г курячого філе;
- 250 г сметани;
- 200 г печериць;
- 50 г цибулі;
- 50 г твердого сиру;
- 50 г м’якого сиру;
- 6 тарталеток;
- сіль, зелень, перець, рослинна олія — на смак.
Кількість порцій — 6.
Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція
- Цибулю почистьте і поріжте півкільцями.
- М’ясо курки вимийте. Подрібніть філе невеликими довгастими шматочками.
- Печериці помийте, очистьте. Наріжте гриби вздовж невеликими шматочками.
- Поставте сковороду на вогонь. Влийте в неї рослинну олію та обсмажте цибулю до напівпрозорого стану.
- Покладіть на сковороду м’ясо. Обсмажте шматочки філе протягом п’яти хвилин.
- Висипте на сковороду подрібнені шампіньйони, посоліть, поперчіть, тушкуйте близько п’яти хвилин.
- Твердий сир натріть на грубій тертушці, додайте до основи страви, що готується, вимішайте.
- Зелень помийте, дрібно наріжте, покладіть на сковороду до вищеперелічених інгредієнтів і протушкуйте протягом хвилини.
- Розігрійте духовку до 180 °C.
- Розкладіть основу страви по тарталетках і поставте в духову шафу. Запікайте жульєни 15 хвилин.
Жульєни в кокотницях
Пропонуємо приготувати вишукані жульєни в кокотницях. В останніх страву і подають до столу. Зробити такі жульєни нескладно, єдине — вам доведеться навчитися закручувати тонкі скибочки шинки у витончені трояндочки.
Інгредієнти
- 350 г сметани;
- 300 г печериць;
- 200 г курячої грудинки;
- 200 г шинки;
- 100 г ріпчастої цибулі;
- 75 г твердого сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 щіпка орегано;
- сіль, спеції — на смак.
Кількість порцій — 6.
Час приготування — 40 хвилин.
Покрокова інструкція
- Спочатку приготуйте соус. На сковороді розтопіть вершкове масло, обсмажте борошно.
- Додайте спеції, сіль, орегано. Поступово введіть у суміш на сковороді сметану. Стежте, щоб соус не вийшов занадто рідким.
- Цибулю почистьте, наріжте півкільцями, обсмажте до золотистого кольору на вершковому маслі, потім зсипте в окрему миску.
- Шинку наріжте скибочками, шість штук відкладіть. Решту м’яса наріжте соломкою, обсмажте, перемістіть в окремий посуд.
- Печериці помийте, почистьте, наріжте шматочками. Обсмажте гриби. Перекладіть печериці в окрему миску.
- Курку подрібніть довгастими шматочками, обсмажте на олії.
- Сир натріть на грубій тертушці.
- Зі скибочок шинки зробіть трояндочки, закріпіть їх зубочистками.
- Розкладіть по кокотницях по черзі шари подрібненої шинки, цибулі, м’яса, грибів. Зверху розмістіть трояндочки.
- Залийте страву соусом. Посипте жульєни тертим сиром так, щоб трояндочки було видно.
- Розігрійте духовку та поставте в неї кокотниці. Приготування страви забере п’ять-сім хвилин.
Смачного!