Працюємо

Як сушити гриби: робимо запаси на зиму

yak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymu

Гриби солять, маринують, варять, смажать… А ще сушать. В останньому випадку доведеться попорпатися, проте в результаті взимку ви будете забезпечені ароматною приправою, здатною вдосконалити найпростіший рецепт. До того ж зможете використовувати заготовки як основу для приготування чудових перших і других страв.

Обираємо відповідні продукти

Сушіння грибів зберігає всі їхні корисні речовини. Крім того, аромат і смак заготовленого у такий спосіб продукту навіть посилюються.

Для сушіння потрібно брати невеликі або середні, не червиві, максимально цілі плоди. Оптимально підходять білі, польські гриби, красноголовці, лисички, підберезники, рижики, зморшки.

Якщо вирушити на тихе полювання до лісу з певних причин немає можливості, до ваших послуг торгові центри мережі METRO. У них завжди можна купити, наприклад, гливи та печериці, які також згодяться для сушіння.

Загальні правила підготовки та зберігання

yak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymuЩоб сушіння забрало мінімум часу, а готовий продукт зберігався максимально довго, запам’ятайте кілька нескладних правил:

  1. Мити гриби не можна. Соковиті плодові тіла вбирають вологу як губка. В ідеалі збирати гриби потрібно в суху сонячну погоду. Всі забруднення прибирають м’якою ганчіркою, за необхідності їх можна лише злегка зволожити.
  2. Тіло гриба має бути пружним, міцним. Великі гриби розрізають уздовж на 2–4 частини, подрібнюють пластинками поперек або «локшиною» (вздовж від шапки до кінця ніжки) завширшки 1–2 см. Всі шматочки на волосіні (в сушарці, духовці) мають бути однаковими, щоб вони рівномірно висушилися й нічого не підгоріло.
  3. Зберігають сухі продукти в чистих тканинних мішечках. Кладуть їх подалі від джерел різких запахів, оскільки гриби вмить вбирають аромати. Щоб у заготовках не заводилася міль, жучки, перед тим, як складати висушені продукти, прокип’ятіть мішечки в міцному соляному розчині, потім трохи відіжміть, висушіть, але не прасуйте.
  4. Не варто зберігати гриби в скляній тарі, яка щільно закривається. Без доступу повітря вони втрачають свій смак. У банках можна зберігати грибну приправу. Подрібніть сушені гриби блендером або в кавомолці, додайте до них сіль (до 10% від ваги отриманого порошку). За бажанням у таку приправу можна ввести суху зелень, мелений перець тощо. Висипте суміш у чисту банку, закрийте її, поставте в темне сухе місце.

Сушіння білих грибів на волосіні та в духовці

yak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymuОдна з версій, чому Boletus edulis називають білим, — цей гриб і після сушіння зберігає властивий йому колір. Чи так це, можете перевірити самостійно, заготовивши на нитці або в духовці.

Тіло білого гриба містить 90 % рідини, після висушування її кількість скорочується до 14 %. Відповідно, часу процес заготівлі забирає чимало: в природних умовах (на відкритому повітрі) — 5–7 днів, в духовій шафі — 2 дні.

Інгредієнти та аксесуари

  • гриби — 5 кг;
  • товста голка;
  • нитка (волосінь, тонкі дерев’яні шпажки);
  • решітка (деко з пергаментом), якщо плануєте сушити гриби в духовці.

Покрокова інструкціяyak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymu

  1. Готуємо гриби так, як описано вище, невеликі екземпляри сушимо цілими. Попередньо їх можна розстелити в один шар на газеті, щоб плодовики трохи підв’ялились.
  2. Нанизуємо гриби на довгі дерев’яні шпажки (за наявності таких). Потім розкладаємо на рамі, щоб з усіх боків був доступ повітря. Якщо збираємося сушити плодовики на волосіні або нитці (капроновій, лляній, полотняній), то втягуємо її в товсту голку. Проколюємо кожен шматочок гриба й нанизуємо так, щоб вони не дотикалися один до одного.
  3. Розвішуємо «намиста» в добре провітрюваному місці, накриваємо марлею, яка вбереже заготовку від мух і пилу.
  4. Якщо плануємо сушити гриби в духовці, розстеляємо їх в один шар на відповідній решітці або застеленому пергаментом деку. Шматочки плодовика не повинні дотикатися. Розігріваємо духовку до 45ºС, ставимо в неї гриби, дверцята залишаємо відчиненими на ширину долоні.

yak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymu

  1. Збільшуємо температуру до 75ºС через кілька годин, коли гриби підсушаться (шматочки будуть відокремлюватися від пергаментного паперу). За годину виймаємо деко, даємо грибам охолонути. Дивимося, які з них підсушилися більше, які менше, міняємо їх місцями, знову просушуємо за температури 60–70ºС. Повторюємо ці цикли у разі необхідності. Готові, еластичні шматочки, що не кришаться, можна відкладати.

Як сушити лисички в мікрохвильовці

yak-sushyty-gryby-robymo-zapasy-na-zymuНезважаючи на те, що лисички не так добре зберігають свій ефектний зовнішній вигляд, як білі, з них виходять найсмачніші сухі гриби. Врахуйте лише, що в мікрохвильовці можна заготовлювати тільки невелику кількість продуктів.

На сушіння кожної партії грибів піде приблизно 1–1,5 години. Зазначену нижче кількість лисичок можна заготовити за один раз.

Інгредієнти та аксесуари

  • лисички — 1–1,5 кг;
  • ємність (блюдо) для мікрохвильовки.

Покрокова інструкція

  1. Підготовлені шматки (або цілі плодовики) викласти на блюдо, поставити в мікрохвильову піч на 20 хвилин (потужність — 180 Вт).
  2. Відчинити прилад. Злити зі страви рідину, поставити ємність назад. Дати постояти всередині 10 хвилин. Дверцята печі мають бути у цей час відчиненими.
  3. Знову ввімкнути мікрохвильовку на 20 хвилин. Провітрити гриби 7–8 хвилин. Повторювати цикли обробки, доки лисички не будуть готові.

Сушіть на зиму гриби та тіште взимку себе й близьких чудовими стравами!