П'ємо

Як вибрати чай

yak-vybraty-chaj-1

Чай і кава — напої, які українці споживають щодня. Ароматний чай ми п’ємо і у свята, традиційно пропонуючи його дорогим гостям. Цей напій чудово тонізує, допомагає прокинутися з ранку, залишатися бадьорим і активним протягом дня. Така дія пояснюється хімічним складом чаю: він містить чималу кількість таніну — сильного антиоксиданту, що має безліч чудових властивостей. Наприклад, ця речовина підвищує імунітет, активізує роботу мозку, уповільнює старіння на клітинному рівні.

Як вибрати чай, який порадує чудовим смаком і ароматом? Відповісти на це питання досить непросто. Адже є приблизно сім основних груп чаю. Та якщо порахувати всі різновиди, суміші й ароматизовані варіанти, то можна збитися з ліку десь на другій сотні!

Хтось любить чистий зелений чай без добавок. А комусь він віддає сіном. Перевірена класика — крупнолистовий чорний напій, але й замість нього багато хто обере хороший каркаде або улун… Тож ми зібрали максимально ємні і практичні рекомендації, які допоможуть вам правильно вибрати якісний чай.

yak-vybraty-chaj-2

Топ-5 порад, які допоможуть визначитися з оптимальним продуктом

Щоб вибрати чай, який ви точно будете пити із задоволенням:

  1. Відшукайте «свій» сорт. Це, мабуть, найбільш складне завдання. Дуже багато залежить від індивідуальних смакових переваг. Якщо вам подобається чорний чай, рекомендуємо запастися кількома його видами. Скажімо, крупнолистовий розсипний підходить для неспішних чаювань, коли є час насолодитися смаком і ароматом напою. Чорний чай у пакетиках також необхідний в господарстві. Обирайте якісний продукт, вироблений брендами, яким ви довіряєте. Радимо звернути увагу на власну марку мережі METRO — Rioba. В її асортименті — десятки різновидів чаю. Любителів чорного потішать пакетовані цейлонський байховий, класичний купажований.
  2. Зверніть увагу на наявність у продукті ароматизаторів. На тему останніх можна дискутувати годинами. Точно одне — краще купувати суміші з натуральними добавками. У числі популярних — бергамот, м’ята, меліса. Не бійтеся експериментувати! Придбайте чаї з різними добавками. Рекомендуємо спробувати варіанти з ароматом малини і вершків, з тропічними фруктами тощо. Rioba пропонує дуже вдалий формат — чайний набір зі 100 пакетиків, що дозволяють ознайомитися з 4 різними смаками.
  3. Відкривайте екзотику. Зверніть увагу на освіжаючий білий чай, який здатний гідно конкурувати з популярними сортами, а також темні і світлі улуни, китайський пуер. Останній рекомендований тим, хто використовує цей напій як тонізуючий засіб. Одна порція першокласного пуеру бадьорить сильніше, ніж кілька чашок міцної зернової кави!

yak-vybraty-chaj-3

  1. Враховуйте особливості свого організму. Навіть одна чашка чаю може вплинути на самопочуття у найнесподіваніший спосіб. Помилково думати, що сильніше за інші підвищують тонус чорний і зелений. Наприклад, міцний червоний каркаде може викликати суттєві коливання артеріального тиску. Особливо обережно варто споживати купажі з усілякими травами. Останні використовують у медицині для лікування різних захворювань. Отже, у трав’яних відварів можуть бути різні протипоказання.

yak-vybraty-chaj-4

  1. Не керуйтеся класичним принципом «чим дорожче, тим краще». Адже відмінний смак і аромат може мати і найдемократичніший за ціною розсипний чай. Кілька слів про ті з них, які продають на вагу. По-перше, варто пам’ятати, що ви ніколи не дізнаєтеся, як і де зберігали такий продукт. По-друге, в розсипні чаї часто додають ароматизатори, щоб привабити покупців сильним приємним запахом.

Купуємо якісний чорний чай

Щоб придбати кращий чай, перш за все визначтеся з його форматом. Деякі люди стверджують, що упаковка пакетованого продукту дає сторонній паперовий присмак. Таким леді і джентльменам підійде тільки розсипний чай. Дрібні листочки заварюються швидше, але великі надають воді максимально яскравого аромату, роблять напій злегка терпким, насиченим, з красивим глибоким кольором.

В Україні на чорний чай діє спеціальний держстандарт — ДСТУ 7174: 2010. Він передбачає поділ цього продукту на кілька категорій — суцільнолистовий, листовий, дрібний, гранульований і ароматизований. Два останніх — для зовсім невибагливих споживачів, які спокійно ставляться до чаїв, що зазнали значної промислової обробки.

yak-vybraty-chaj-5

Сорти чорного чаю — це сотні відтінків смакового задоволення. До слова, найпопулярніші варіанти — «Ерл Грей», «Дарджилінг», «Англійський сніданок» — насправді є купажами.

Визначити «свій» сорт можна тільки скуштувавши максимальну кількість варіантів, благо, різноманіття на полицях магазинів дозволяє це зробити. Майте на увазі тільки те, що у хорошого чаю листочки чорного кольору. Якщо вони мають бурий відтінок — перед вами продукт не найвищої якості.

yak-vybraty-chaj-6

Зелений чай: на що звернути увагу під час купівлі

Помилковий підхід — просити продавця: «Порадьте хороший зелений чай». Адже у такому разі все також залежить тільки від індивідуального смаку і того, наскільки гурманським є ваш підхід до цього напою.

Розсипний чай варто понюхати, уважно до нього придивитися. Продукт не має містити сміття, темних, явно вологих, листочків.

Є ароматизовані зелені чаї, суміші з чорним, ефірними маслами, шматочками фруктів і ягід. Купувати їх чи ні — справа суто ваших смакових уподобань. Пам’ятайте лише про те, що листя зеленого чаю може бути різних відтінків, але одного кольору — зеленого. Жодних чорних, коричневих або бурих вкраплень чистий продукт не має містити.

Словом, уважно читайте етикетки, купуйте лише якісні чаї, експериментуйте, куштуйте самостійно купажовані різні сорти, знаходьте оптимальні і насолоджуйтеся ними!