Купуємо

Як вибрати червону ікру, або Всі види червоної ікри

yak-vybraty-chervonu-ikru-abo-vsi-vydy-chervonoyi-ikry-1

Ікра для наших людей — більше, ніж делікатес. Це синонім до слова «свято». Вона на столі на ювілеї, дні народження, родинні з’їзди. А який без неї Новий рік? Правильно, такий собі. Тому добре б розуміти, як вибрати червону ікру: які критерії, на що звернути увагу, що не втратити з поля зору. У цій статті ми дізнаємося про її різновиди, властивості та інші нюанси.

yak-vybraty-chervonu-ikru-abo-vsi-vydy-chervonoyi-ikry-2Види червоної ікри

Почнемо знайомство з родовідного дерева. Є багато риб, які дають це гурманське частування. Заведено вважати, що справжня ікра для досвідчених, а до того ж і найцінніша, — чорна. Її здобувають тільки з осетрових: білуги, осетра, севрюги. Але всі ці види є в списку тих, що під загрозою вимирання, тому зосередимося на решті варіантів.

Яйця будь-якої неосетрової риби позначаються написом на етикетці. Наприклад, «Лососева ікра», до якої також належить червона ікра горбуші, кети, кижуча, форелі, атлантичного лосося (сьомги). Вона може відрізнятися методом обробляння:

  • Малосольна (вміст солі менш як 5%)
  • Солона (до 8% солі)
  • Пресована (дуже солона, виготовляється з пошкоджених або занадто стиглих яєць)
  • Пастеризована (пройшла термічне обробляння, вакуумно впаковується в банки)
  • Консервована (з додаванням харчових консервантів)

yak-vybraty-chervonu-ikru-abo-vsi-vydy-chervonoyi-ikry-3

У банці можна побачити таку червону ікру лососевих риб:

  1. Ікра кети — велика, помаранчева з червоним вкрапленням, ніжна на смак.
  2. Ікра горбуші — середня, світло-помаранчева, з гіркуватим присмаком.
  3. Ікра кижуча — маленькі ікринки яскраво-оранжевого забарвлення.
  4. Ікра нерки — дрібна, темно-червона, гірчить і має сильний запах.

Звісно, на колір і смак товариш у делікатесах не всяк. Але все-таки кетову червону ікру вважають найкращою з перелічених вище.

yak-vybraty-chervonu-ikru-abo-vsi-vydy-chervonoyi-ikry-4Яка ікра найкорисніша

Це суперпоживний продукт із небаченим набором корисних речовин. Кожне яйце на третину складається з білка, потім ідуть корисні жири й невелика кількість вуглеводів.

Тому неможливо сказати, яка червона ікра краща для здоров’я, адже вся вона — джерело важливих мікроелементів: лецитину, вітаміну E, D, групи B і A, фосфору, заліза тощо. Незалежно від сорту, цей делікатес дає здоров’ю самі переваги.

Чим корисна червона ікра:

  • нейтралізує шкідливий холестерин,
  • покращує обмін речовин,
  • нормалізує рівень цукру в крові,
  • сприяє утворенню еритроцитів,
  • знижує ризик серцево-судинних захворювань,
  • підтримує нервову систему й розумову діяльність,
  • зміцнює імунітет.

Не кажучи про цікавіші властивості. Наприклад, цей морський делікатес покращує потенцію — посилює потяг і стимулює вироблення статевих гормонів у чоловіків. Але й жінки не залишаться ображеними. Продукт добре впливає на шкіру — розгладжує, освіжає, повертає їй здоровий колір. І ми зараз не про маски чи креми — усе це завдяки вживанню ікри.

Тож можете не ламати голову, яка ікра корисніша — просто вибирайте смачну і якісну.

yak-vybraty-chervonu-ikru-abo-vsi-vydy-chervonoyi-ikry-5Перевіряємо якість червоної ікри: корисні лайфхаки

Бляшана банка, скляна тара або на вагу — розповідаємо, як вибрати ікру, яка не розчарує.

З бляшаним пакованням найскладніше, адже ви позбавлені можливості подивитися і скуштувати, що всередині. Тому зверніть увагу на маркування: «ГОСТ» означає, що продукт випустили російські виробники, «ТУ» — українські з мороженої ікри.

Зверніть увагу на дату виготовлення — вона повинна бути витиснута зсередини. Якщо навпаки, найімовірніше, це підробка.

Останній етап перевірки — уже вдома. Маса однорідна, без згустків, плівки й різкого неприємного рибного запаху, яйця цілі, пружні й окремі. Якщо сумніваєтеся щодо свого оцінювання, відкрийте фото в Інтернеті й порівняйте зі «зразками».

Ідемо далі — скляна банка. Тут уже простіше, просто дивіться пильно. Починаємо з того самого — дат виготовлення й упакування. Запам’ятайте: риби родини лососевих нерестяться з липня до вересня. Тобто «правильну» сировину заготовляють найпізніше на початку жовтня.

Тепер оцініть сам продукт. Велика зерниста ікра з потрібним кольором — уже ознака якості. Огляньте її на світлі, щоб перевірити, чи немає ікринок, що луснули, або осаду. Відтак перекиньте банку — вміст не повинен відразу сповзати по стінках. Якщо таке спостерігаєте, значить, у продукті забагато рідини. У нормі на кришку зісковзне кілька зерняток.

Ікра на вагу «найвідкритіша» для покупця, тому що завжди можна попросити продавця дати скуштувати. Тут залучайте всі рецептори! Подивіться, понюхайте, стисніть пальцями — яйце має бути чистим, прозорим, із темно-оранжевою або червоною цяткою; ви обов’язково відчуєте запах свіжої риби. Якщо відчуваєте надто виражений «аромат», виробник використовував неякісну сировину або припустився помилок під час зберігання.

Скуштуйте делікатес: солонуватий смак або навіть із солодкими нотками — це добре. Кислинка — погано. Гордо йдіть від такої ікри — ви заслуговуєте на краще. Але пам’ятайте, що деякі сорти гірчать, це нормально.

Якщо після всіх лайфгаків залишилися сумніви, ознайомтеся з рейтингами виробників. Досить просто поґуґлити й простудіювати інформацію з кількох джерел. Аналіз різних марок здійснюють як державні установи, так і незалежні організації, журналісти тощо. Ви побачите списки з зазначенням сорту, кольору, об’єму, ціни, а також описом тари й навіть лабораторним висновком. Як і в будь-якій іншій справі, що стосується вибору, не буде зайвим ознайомитися з відгуками споживачів.

Озброївшись знаннями, вирушайте в магазин, купуйте й улаштуйте собі гастрономічне свято. Головне — не вірити «страшилкам» про червону ікру й не відмовлятися від такого задоволення. Сміливо смакуйте, і буде вам щастя!

  • Юрий Каландырец

    Насмотрелся здеся , начитался. Щас пойду в ТАВРИЮ , или в АТБ , а может ЭКОМАРКЕТ , а может МИДИ . Это супермаркеты , за икрой . Завтра поутру проверю состояние своего ЗДОРОВЬЯ после употребления этой ИКРЫ . И обязательно ШО НИБУДЬ о результате напишу.

    • Bratislav Libertus

      І ШО таки сталося зі здоров’м?… За три тижні, сподіваюся, не помер? А то обіцяли написати, а самі мовчите…

      • Юрий Каландырец

        Слов нима , одни выражения . Это не о состоянии здоровья ,а об ценах на эту икру .Так и не рискнул убить деньги на нее . Поэтому о ее качестве ничего говорить не буду. Всем здорового образа жизни.

  • Евгений Белов

    Вся статья бред, нормальная икра только от 7 до 10 месяца, и только с мест ее расфасовки, а в основном ее фасуют на Д.В. На всей икре в Метро фасовка Киев или область, а это значит что икра была заморожена, а потом разморожена и расфасована. на нашем рынке трудно найти нормальную и в метро ее точно нет.

    • Bratislav Libertus

      Але маємо те, що маємо: або таке, або ніяке… А щоби їсти свіжу ікру — треба жити коло моря (або працювати на рибофермі).

      • Евгений Белов

        або придбаты контробанду.