Ікра для наших людей — більше, ніж делікатес. Це синонім до слова «свято». Вона на столі на ювілеї, дні народження, родинні з’їзди. А який без неї Новий рік? Правильно, такий собі. Тому добре б розуміти, як вибрати червону ікру: які критерії, на що звернути увагу, що не втратити з поля зору. У цій статті ми дізнаємося про її різновиди, властивості та інші нюанси.
Види червоної ікри
Почнемо знайомство з родовідного дерева. Є багато риб, які дають це гурманське частування. Заведено вважати, що справжня ікра для досвідчених, а до того ж і найцінніша, — чорна. Її здобувають тільки з осетрових: білуги, осетра, севрюги. Але всі ці види є в списку тих, що під загрозою вимирання, тому зосередимося на решті варіантів.
Яйця будь-якої неосетрової риби позначаються написом на етикетці. Наприклад, «Лососева ікра», до якої також належить червона ікра горбуші, кети, кижуча, форелі, атлантичного лосося (сьомги). Вона може відрізнятися методом обробляння:
- Малосольна (вміст солі менш як 5%)
- Солона (до 8% солі)
- Пресована (дуже солона, виготовляється з пошкоджених або занадто стиглих яєць)
- Пастеризована (пройшла термічне обробляння, вакуумно впаковується в банки)
- Консервована (з додаванням харчових консервантів)
У банці можна побачити таку червону ікру лососевих риб:
- Ікра кети — велика, помаранчева з червоним вкрапленням, ніжна на смак.
- Ікра горбуші — середня, світло-помаранчева, з гіркуватим присмаком.
- Ікра кижуча — маленькі ікринки яскраво-оранжевого забарвлення.
- Ікра нерки — дрібна, темно-червона, гірчить і має сильний запах.
Звісно, на колір і смак товариш у делікатесах не всяк. Але все-таки кетову червону ікру вважають найкращою з перелічених вище.
Яка ікра найкорисніша
Це суперпоживний продукт із небаченим набором корисних речовин. Кожне яйце на третину складається з білка, потім ідуть корисні жири й невелика кількість вуглеводів.
Тому неможливо сказати, яка червона ікра краща для здоров’я, адже вся вона — джерело важливих мікроелементів: лецитину, вітаміну E, D, групи B і A, фосфору, заліза тощо. Незалежно від сорту, цей делікатес дає здоров’ю самі переваги.
Чим корисна червона ікра:
- нейтралізує шкідливий холестерин,
- покращує обмін речовин,
- нормалізує рівень цукру в крові,
- сприяє утворенню еритроцитів,
- знижує ризик серцево-судинних захворювань,
- підтримує нервову систему й розумову діяльність,
- зміцнює імунітет.
Не кажучи про цікавіші властивості. Наприклад, цей морський делікатес покращує потенцію — посилює потяг і стимулює вироблення статевих гормонів у чоловіків. Але й жінки не залишаться ображеними. Продукт добре впливає на шкіру — розгладжує, освіжає, повертає їй здоровий колір. І ми зараз не про маски чи креми — усе це завдяки вживанню ікри.
Тож можете не ламати голову, яка ікра корисніша — просто вибирайте смачну і якісну.
Перевіряємо якість червоної ікри: корисні лайфхаки
Бляшана банка, скляна тара або на вагу — розповідаємо, як вибрати ікру, яка не розчарує.
З бляшаним пакованням найскладніше, адже ви позбавлені можливості подивитися і скуштувати, що всередині. Тому зверніть увагу на маркування: «ГОСТ» означає, що продукт випустили російські виробники, «ТУ» — українські з мороженої ікри.
Зверніть увагу на дату виготовлення — вона повинна бути витиснута зсередини. Якщо навпаки, найімовірніше, це підробка.
Останній етап перевірки — уже вдома. Маса однорідна, без згустків, плівки й різкого неприємного рибного запаху, яйця цілі, пружні й окремі. Якщо сумніваєтеся щодо свого оцінювання, відкрийте фото в Інтернеті й порівняйте зі «зразками».
Ідемо далі — скляна банка. Тут уже простіше, просто дивіться пильно. Починаємо з того самого — дат виготовлення й упакування. Запам’ятайте: риби родини лососевих нерестяться з липня до вересня. Тобто «правильну» сировину заготовляють найпізніше на початку жовтня.
Тепер оцініть сам продукт. Велика зерниста ікра з потрібним кольором — уже ознака якості. Огляньте її на світлі, щоб перевірити, чи немає ікринок, що луснули, або осаду. Відтак перекиньте банку — вміст не повинен відразу сповзати по стінках. Якщо таке спостерігаєте, значить, у продукті забагато рідини. У нормі на кришку зісковзне кілька зерняток.
Ікра на вагу «найвідкритіша» для покупця, тому що завжди можна попросити продавця дати скуштувати. Тут залучайте всі рецептори! Подивіться, понюхайте, стисніть пальцями — яйце має бути чистим, прозорим, із темно-оранжевою або червоною цяткою; ви обов’язково відчуєте запах свіжої риби. Якщо відчуваєте надто виражений «аромат», виробник використовував неякісну сировину або припустився помилок під час зберігання.
Скуштуйте делікатес: солонуватий смак або навіть із солодкими нотками — це добре. Кислинка — погано. Гордо йдіть від такої ікри — ви заслуговуєте на краще. Але пам’ятайте, що деякі сорти гірчать, це нормально.
Якщо після всіх лайфгаків залишилися сумніви, ознайомтеся з рейтингами виробників. Досить просто поґуґлити й простудіювати інформацію з кількох джерел. Аналіз різних марок здійснюють як державні установи, так і незалежні організації, журналісти тощо. Ви побачите списки з зазначенням сорту, кольору, об’єму, ціни, а також описом тари й навіть лабораторним висновком. Як і в будь-якій іншій справі, що стосується вибору, не буде зайвим ознайомитися з відгуками споживачів.
Озброївшись знаннями, вирушайте в магазин, купуйте й улаштуйте собі гастрономічне свято. Головне — не вірити «страшилкам» про червону ікру й не відмовлятися від такого задоволення. Сміливо смакуйте, і буде вам щастя!
- Юрий Каландырец
- Bratislav Libertus
- Юрий Каландырец
- Евгений Белов
- Bratislav Libertus
- Евгений Белов