Купуємо

Як вибрати спальний мішок до туристичного сезону

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu6

Звичайно, у кожного свій туристичний сезон, адже в походи люди вирушають не лише в теплу пору року, та й не завжди в теплі місця. Вилазка до лісу влітку, подорож автостопом, підняття до засніжених вершин — у туристів безліч інтересів, отже, і пропозицій виробників вистачає. Які спальники кращі для того чи іншого випадку, розберемо в статті, а закупити все необхідне для подорожі ви зможете в торгових центрах мережі METRO.

Вибрати спальний мішок за типом виробу

Вирушаючи у далекі краї, вибирайте один із типів спальників, а саме:

  1. кокон/мумія — повторює контури тіла: широкий у плечах та звужується до ніг. Завдяки подібному крою мішок чудово утримує тепло, чому також сприяють інші хитрощі: зміщення (різне розташування) внутрішніх і зовнішніх швів, капюшон, що стягується та з’єднується з утепленим коміром; yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu5
  2. ковдра — менш теплий, але комфортніший мішок, який має прямокутну форму. Розстебнувши такий спальник, мандрівник отримає звичайну ковдру, підстилку. Існують моделі, в яких можливе зшивання — з декількох виробів виходить один великий мішок (використовуються в екстремальних походах, коли зігрітися можна тільки разом від тепла тіл один одного). yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu2

Які спальники кращі за матеріалом наповнювача

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonuВід матеріалу залежить, наскільки практичними, теплими та легкими є спальники. Як вибрати оптимальний варіант, розберемо в списку:

  1. Натуральні матеріали — качиний, гусячий пух. Дуже легкі, теплі мішки, але дорогі, швидко вбирають вологу, до того ж довго сохнуть. Поступово пух починає збиватися, теплозахисні властивості зменшуються.
  2. Синтетика — не боїться вологи (швидко сохне або взагалі не промокає), довговічніша за пух. Що стосується тепла, то тут важливо, який саме матеріал був використаний. Бюджетний синтепон не надто теплий, після повторного прання збивається. Фірмові наповнювачі (назва кожного офіційно зареєстрована компанією-виробником, наприклад Climashield, Thinsulate, Primaloft) роблять зі спеціальних волокон, які добре утримують тепло. Але перед тим, як вибрати спальний мішок зі штучного матеріалу, пам’ятайте, що такі вироби важчі та об’ємніші за пух.
  3. Комбінування матеріалів — пуху й синтетики. Вирізняються високими теплоізоляційними властивостями, легкістю, але можуть намокати.

Спальний мішок: який вибрати внутрішній матеріал і зовнішній

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu3Крім утеплювача спальник складається ще з двох шарів:

  1. Зовнішнього. На нього лягає основне навантаження, тому зовнішній шар має бути практичним, міцним, водовідштовхувальним, зносостійким. А щоб мандрівник не запарився у мішку, обов’язкова умова до матеріалу — повітрообмін. У туристичних виробах як зовнішній шар використовують поліестер, нейлонові тканини, pertex, ultrex тощо.
  2. Внутрішнього. Відповідає за комфорт. Оскільки він дотикається до тіла, тканина має бути м’якою, приємною, гігроскопічною, такою, що «дихає». Популярні матеріали: фліс, льон, бавовняні тканини.

Спальники: як вибрати найкращий

В даному разі найкращий той спальник, який підходить під конкретні параметри та цілі. Врахуйте при купівлі:

Сезонність

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu7За сезонністю розрізняють спальний мішок (який вибрати, звичайно, залежить і від пункту призначення):

  • літній — зазвичай спальник-ковдра з тонким шаром утеплювача, для температури не нижче за +10 °C. Призначення: сімейні літні вилазки до лісу, ночівля на вулиці на дачі, в заміському будинку;
  • зимовий — кокон із максимально теплим наповнювачем, щільним зовнішнім шаром, має капюшон, утеплений комір. Призначення: гори, рибалка/полювання в холодну пору року;
  • міжсезонний — ковдра з капюшоном, розрахована на прохолоду осені-весни помірного кліматичного поясу. Призначення: піший туризм, походи.
  • На ярлику виробники дають інформацію про індекс температури (за яких показників ртутного стовпчика всередині спальника підтримується комфортний мікроклімат), тому зверніть увагу на цифри, що вказані близько позначок:
  • Maximum — найвища температура, за якої в цьому спальнику буде не гаряче спати;
  • Comfort — мінімальна температура (або діапазон t°) для комфортного сну;
  • Extreme — мінімум, за якого в спальнику ви не зігрієтесь, хоча й не замерзнете.

Розмір

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu4Для зручності рекомендують вибрати спальник на 20–25 см довший за ваш зріст. Виробники пропонують моделі:

  • дитячі, довжина до 145 см;
  • підліткові — до 167 см;
  • стандартні — до 190 см;
  • стандартні парні/подвійні (зі зшиванням);
  • великі — до 205 см.

Деякі бренди виготовляють спальники для жінок із посиленим утепленням окремих частин мішка.

Додаткові елементи конструкції

yak-vybraty-spalnyj-mishok-turystychnogo-sezonu1Придивіться, чи є в обраній моделі:

  1. Велика блискавка, що буде добре закриватися/відкриватися, підшита зсередини стрічка, яка запобіжить «заїданню» тканини, збереже тепло.
  2. Фіксатор блискавки (липучка, кнопка) від випадкового розстібання.
  3. Капюшон із паперовою вставкою на днищі, стяжкою.
  4. Внутрішнє відділення/кишеня з фіксацією, куди помістяться документи, гроші.