Ось стандартна ситуація: людина вирішила купити пляшечку вина на вечерю, заходить у магазин і… стоїть із переляканими очима, дивлячись на переповнені винні стелажі. Якщо з червоним і білим, напівсолодким і сухим зрозуміло, то як відрізнити справжній вишуканий напій від вина, відомого як «порошкове»? Нюансів багато. Про тонкощі вибору ми розповімо в цій статті.
Натуральне вино vs. порошкове вино: яка між ними різниця
Почнемо з головного — «порошкового» вина немає. Знаємо, відразу виникає запитання: то з чого роблять вино, яке продають за три копійки в базарний день? Зараз пояснимо.
Усі розуміють, скільки коштує добре вино. Тому дешева пляшка асоціюється з підробкою, фальсифікацією, використанням хімії та іншими «страшилками». Після побаченого на етикетці «Вироблено з виноматеріалу» свідомому споживачеві стає зле, і в нього з’являється бажання пити виключно домашній компот.
Але правда полягає в тому, що все набагато краще, ніж здається. Тому що виноматеріал — не ворог. Це лише харчова продукція зі спиртом, яку здобувають унаслідок бродіння. Якщо простіше, виноматеріали — проміжний результат виробництва вина. І пропустити цей етап неможливо! Виходить, порошкові вина — вигадка.
Виноматеріали закуповують і використовують з однієї причини — це набагато простіше й дешевше, ніж вирощувати виноград і проходити весь багаторічний цикл виробництва.
Як навчитися читати етикетку
Ось де приховано всі секрети вина — на етикетці. Якщо ви хочете знати про напій усе, перш ніж відкоркувати пляшку, потрібно вміти її читати. На цьому маленькому, але дуже корисному клаптику паперу зазначають таку інформацію:
- Сортовий склад
Щоправда, європейські виробники часто ігнорують цей пункт. Річ у тому, що вина бувають сортовими (зробленими з одного сорту винограду) й асамбляжними (мікс кількох сортів). Оскільки кожному, наприклад, французові відомо, що бордо — це асамбляж каберне з мерло, виробники сподіваються на таку саму обізнаність покупця.
- Регіон/місце походження
Наприклад: Шампань/Франція, Алентежу/Португалія тощо.
- Вміст алкоголю
- Рік урожаю
- Назва та адреса виробника
- Об’єм пляшки
- Класифікація якості
Це найважливіший пункт, адже він допомагає відповісти, яке вино найкраще. Класифікація якості часто позначається абревіатурою, яка залежить від країни походження.
Наприклад:
- O.C. (Appellation d’origine contrôlée) — найвища категорія французьких вин, які контролюють за місцем походження. До них висуваються найсуворіші вимоги;
- O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) — аналогічні італійські вина;
- O.C. (Denominación de Origen Calificada) — така сама категорія іспанських вин тощо.
Таких «шифрів» — десятки. Але загалом за рівнем якості всі вина можна поділити на:
- Контрольовані за походженням
- Місцеві або з закріпленим регіоном (V.d.P., I.G.T. (I.G.P.), Vinho Regional, Vino de la Tierra, Landwein)
- Столові (V.d.T. (V.d.F.), V.d.M., Tafelwein)
Звичайно, ви не відразу запам’ятаєте всі абревіатури й позначення. Але з часом і з практикою буде простіше та зрозуміліше. У будь-якому разі, допомоги професійного сомельє в ресторані, винному бутику або відділі вина в гіпермаркеті ще ніхто не скасовував.
Спеціально навчена людина розпитає про смаки, уподобання і подію, до якої вибирається вино, а відтак запропонує відповідні варіанти. Так ви навіть можете перевіряти себе: спочатку самостійно вибирати вино, а потім консультуватися з фахівцем. І добре тренування, і цікава гра!

