Купуємо

Як вибрати зубну пасту: тонкощі й важливі нюанси

yak-vybraty-zubnu-pastu-tonkoshhi-j-vazhlyvi-nyuansy-1

В асортименті супермаркетів і аптек зубних паст безліч. Яку вибрати, щоб забезпечити і максимальне здоров’я всієї ротової порожнини, і свіжий подих? Завдання не з банальних. Тим часом багато українців не надають особливого значення питанню, якою пастою чистити зуби, залишаючись впевненими, що всі засоби практично однакові. Звісно, це не так. Будь-який стоматолог підтвердить: хороша зубна паста справді може позитивно вплинути на стан зубів та слизової оболонки рота.

Як правильно вибрати зубну пасту? Передусім потрібно з’ясувати, які компоненти містяться в цих засобах. Знаючи, на що саме, читаючи етикетки, необхідно звертати увагу, можна зробити оптимальний вибір для всієї родини.

Найкраща паста для зубів. Яка вона?

Хороші зубні пасти здатні якщо не усунути, то мінімізувати наявні проблеми: очистити зуби від нальоту, зміцнити емаль, зробити ясна здоровими, а подих — свіжим, частково видалити зубний камінь. Про все це постійно йдеться у рекламних роликах, які невпинно крутять на ТБ.

Що входить до складу більшості засобів догляду за зубами та порожниною рота? Класифікація компонентів така:

  • фториди і сполуки кальцію. Ці речовини допомагають протистояти карієсу та поліпшують структуру зубної емалі. Також вони є абразивами, тобто прибирають неприємний наліт. Засоби з такими інгредієнтами (якщо немає алергії) універсальні. Користуватися пастою з фтором дозволяється й дітям від трьох років. Головне, щоб кількість використовуваного засобу була зовсім невеличкою — завбільшки з горошину;
  • рослинні екстракти (меліса, м’ята, кора дуба, лікарські трави на кшталт шавлії тощо) має містити зубна паста для зміцнення ясен. Наявність природних компонентів дає ефект лікувального полоскання для порожнини рота. У цьому разі також важливо, щоб складові пасти не викликали алергічних реакцій;
  • антисептики (триклозан, хлоргексидин) ефективні при запальних процесах, вони перешкоджають утворенню зубного каменю;
  • солі кальцію, амінофторид, гідроксиапатит. Найкраща зубна паста для чутливих зубів обов’язково містить такі інгредієнти. Наведені вище речовини допоможуть усунути неприємні відчуття від гарячого, кислого, занадто солодкого або холодного;
  • лізоцим, папаїн, лактоферин. Вони входять до складу паст для відбілювання. Ці ферменти підсилюють очищувальний ефект і мають яскраво виражену протимікробну дію;
  • вода, різні віддушки, які забезпечують приємний аромат, барвники, піноутворюючі речовини.

Промислові чи органічні?

Сьогодні популярні так звані органічні лікувально-профілактичні засоби та косметика. Які ж пасти краще — випущені на промислових підприємствах чи виготовлені з дотриманням правил екогігієни?

Тут усе суто індивідуально. Ніяк не можете визначитися? Зверніться за консультацією до стоматолога. Порівняння різних паст стане особливо наочним, якщо ви на деякий час різко зміните звичний засіб на незнайомий. Через тиждень або два можна буде оцінити ефект від його застосування та вирішити, чи варто коригувати свої вподобання.

Обираючи дитячу пасту, обов’язково проконсультуйтеся зі стоматологом, у котрого обслуговується ваш малюк. Лікар розповість йому, як часто та правильно потрібно чистити зуби. Це дуже важливо, адже основи особистої гігієни закладаються з раннього дитинства. Чимало дорослих все життя доглядають за порожниною рота безграмотно. Як наслідок, більшість українців уже до 30 років мають зуби, котрі перебувають у катастрофічному стані.