Бренді — узагальнена назва міцних алкогольних напоїв, створених у результаті дистиляції різних компонентів. У числі останніх — виноградне вино, фруктова або ягідна брага.
Найбільш поширений виноградний бренді. Дослідіть етикетку на пляшці. Якщо на ній не вказано фруктове або ягідне походження продукту, то перед вами гарантовано виноградний напій.
Поширена помилка, що бренді та коньяк — одне й те саме. Це не зовсім так. Для виготовлення коньяку здійснюють подвійну перегонку виноградного соку, який потім тривалий час витримують у дубових бочках. Щоб зробити бренді, дистилюють виноградне вино чи брагу з фруктів або ягід.
Різновиди напою
Залежно від використовуваної збродженої сировини, до різновидів бренді належать:
- виготовлений з яблук кальвадос. Країна походження — Франція.
- зроблений з вишень кіршвассер родом з Німеччини;
- малиновий фрамбуаз, вироблений переважно у Франції;
- італійську граппу, яку роблять з винограду;
- знамениту грузинську чачу. Її основою також є зброджений виноградний сік.
Міцність найбільш популярного виноградного бренді — від 40°. Він має упізнаваний, дуже приємний терпкий присмак і ніжний бурштиновий колір.
Келихи мають значення
Як пити бренді, щоб отримати від процесу максимум задоволення? Перш за все, потрібно використовувати відповідні келихи.
Незмінна класика — сніффтер (також його називають «бренді глас», «cognac balloon»). Найменування походить від англ. sniff — «нюхати». Воно й не дивно, адже ритуал насолоди витриманим бренді або хорошим коньяком прийнято починати з того, щоб вдихнути аромат напою.
Об’єм сніффтера — від 70 мл. Виробляють такі склянки зі скла або кришталю.
Також для розпивання бренді прекрасно підійде «тюльпан» або коньячна чарка, класична склянка для віскі. Головна умова — посуд має допомагати розкритися смаку та аромату напою, бути естетичним.
Дегустуємо й насолоджуємося
Це не той напій, який п’ють залпом, на бігу, з одноразового посуду. Аби відчути всі нюанси смаку, потрібно створити відповідну атмосферу. Компанія друзів, приглушене світло, спокійна музика, приємна некваплива бесіда — ідеальний антураж для бренді-вечірки.
Що ж стосується правильного вживання даного напою, то потрібно знати наступне:
- Не охолоджуйте пляшку, хай вона буде кімнатної температури (+ 22–25 °C).
- Розлийте бренді у сніффтери або інші перераховані вище келихи, наповнюючи їх максимум на чверть. У посуді має залишитися повітря, яке допоможе напою розкритися.
- Кілька хвилин погрійте келих у долонях, щоб їхнє тепло передалося бренді. Можна поставити на стіл кілька великих запалених свічок. Завдяки їм гості зможуть злегка нагріти ємності з напоєм над полум’ям. Крім того, у світлі свічок колір бренді грає особливо гарно.
- Пийте дуже маленькими ковточками. Так ви зможете максимально повно насолодитися смаком бренді. До того ж завдяки неквапливій дегустації ваше тіло буде плавно й дуже приємно розслаблятися.
- Не забудьте подати лід у спеціальному відрі для тих, кому смак напою може здатися занадто різким. Також запропонуйте гостям кока-колу або пепсі для приготування традиційного коктейлю бренді з колою.
- Пийте напій, не закушуючи. Оптимальний час — після вечері, як дижестив. Але смаки у гостей бувають різні, тому рекомендуємо подати кілька максимально простих, але водночас вишуканих закусок.
З чим п’ють бренді: правильно складаємо меню закусок
У слов’янських народів є залізне правило — щедро закушувати міцні напої. Тому деякі гості можуть просто не зрозуміти господарів, якщо ті запропонують їм бренді без «доповнення».
Неправильно вважати, що найкраща закуска до цього напою (за аналогією з коньяком) — лимон і шоколад. Знайте: цитрусові, як і занадто солодкі десерти, приглушують, нівелюють благородний смак бренді.
Подайте до столу м’ясну та сирну тарілки, нескладні канапе з декількох інгредієнтів. На десерт — фрукти, горішки та шоколадні трюфелі.
З чим п’ють бренді справжні поціновувачі? Для початку вони випивають чашку міцної гарячої кави, потім смакують алкогольний напій. Завершальний акорд, який формує післясмак, — неквапливо викурена сигара. Та ми будемо дотримуватися класичної схеми: міцний алкоголь і різноманітні закуски до нього.
Отже, що подати на стіл до бренді? У числі оптимальних закусок:
- М’ясна нарізка (риба та морепродукти категорично не підходять до цього виду міцного алкоголю). Є правило — обирати делікатеси з того ж регіону, де зроблено бренді. Тому, наприклад, до напою, виготовленого в Іспанії, відмінно пасуватиме витриманий хамон, ковбаса фует або чорізо. Тонко наріжте м’ясні делікатеси, розкладіть їх на красивому блюді. Окремо, в спеціальному кошику, можна подати шматочки багета, підсушені на сковороді або в тостері грінки.
- Сирна тарілка у класичному варіанті. До вибору сирів також варто підходити, ґрунтуючись на вищевикладеному правилі, — подати нарізку з декількох сортів, вироблених у тій країні, що й напій. Разом з бренді пригостіть гостей фетою або моцарелою, брі або камамбером, гаудою або едамом, пармезаном. Не забудьте також про гострий сир із цвіллю — дорблю або рокфор. Прикрасити сирне плато можна соусницею з медом, розсипаними в довільному порядку різноманітними горіхами.
- Десерти. Мова про трюфелі, невелику кількість білого шоколаду, сухофрукти, обов’язкову фруктову тарілку. В останню покладіть виноград і груші, які чудово поєднуються і з сирами, і з м’ясними делікатесами. Класичний гурманський мікс — хамон плюс груша або диня.
- Салат. Це може бути, наприклад, цезар. Приготуйте його, якщо планується тривале застілля з щедрим вживанням бренді. Смачна та ситна закуска — домашній паштет.
Паштет з грінками
Для приготування 4–5 порцій страви знадобляться:
- 600 г курячої печінки;
- 2 цибулини;
- 2 невеликі морквини;
- сіль, перець за смаком;
- щіпка подрібненого мускатного горіха;
- трохи рослинної олії;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- зубчик часнику.
Печінку обсмажити з цибулею та морквою до готовності, посолити, поперчити, додати трішки подрібненого мускатного горіха. Збити все до повітряної маси в блендері. Викласти у красиву форму, зверху залити розтопленим вершковим маслом. Дати охолонути, подати з натертими часником грінками з білого хліба.