Їмо

Як заготовити на зиму помідори у власному соку

yak-zagotovyty-na-zymu-pomidory-1

Консервовані томати — відмінна закуска як на святковий, так і на повсякденний стіл. Якщо помідори приготовані правильно, вони стануть гідною альтернативою консервованим огіркам, баклажанам, перцю по-болгарськи.

yak-zagotovyty-na-zymu-pomidory-2

«Сливовий» рецепт

У цьому разі використовуйте тверді, але стиглі плоди, бажано сорту «сливка». Слідкуйте, щоб помідори були однакової зрілості, інакше частина з них полопається.

Заготовані у такий спосіб томати з часником мають чудовий аромат, ніжний малосолоний смак. Консервований сік використовують як заправку до борщу, основу для томатних соусів або просто п’ють. Оскільки в процесі приготування не застосовують оцет, цей продукт можна сміливо давати дітям.

Інгредієнти:

  • 2–2,5 кг середніх помідорів;
  • 2–3 зубчики часнику;
  • 2 парасольки кропу;
  • 1–2 шт. свіжого листя смородини;
  • 1 стручок гіркого перцю завдовжки 3–4 см;
  • 1 корінь хрону завдовжки 7–8 см;
  • 1 ст. л. порошку гірчиці;
  • 0,5 головки цибулі ріпчастої;
  • 2 ст. л. кухонної солі;
  • 1,5 л води.

Кількість інгредієнтів передбачає консервування трилітрової банки помідорів або 3 однолітрових. Весь процес займає приблизно 2 години.

Як приготувати:

  1. Помити, стерилізувати та висушити банки, кришки для закочування.
  2. Помити томати. Кожен овоч у місці кріплення корінця кілька разів проколоти зубочисткою.
  3. Помити кріп, листя смородини.
  4. Почистити часник. Помити. Розрізати на кілька часточок.
  5. Вимити перець. Очистити від насіння, нарізати шматочками завдовжки до 4 см.
  6. Очистити корінь хрону. Помити, нарізати шматочками завдовжки орієнтовно 4 см.
  7. Звільнити цибулю від сухих шарів. Помити, нарізати кільцями.
  8. Помістити на дно банки листя смородини, часник, хрін, перець, кріп.
  9. Відібрати частину найбільш стиглих помідорів, розрізати кожен на чотири частини, помістити в емальовану ємність.
  10. Довести до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла. Зняти, дати охолонути.
  11. Подрібнити суміш, пропустити через сито.
  12. Щільно, але акуратно заповнити банки томатами.
  13. Залити банки м’якоттю на ⅔.
  14. У ємність з водою додати сіль. Ретельно розмішати до повного розчинення. Процідити воду через тканину.
  15. Залити сольовий розчин у банки, трохи не доливаючи до країв.
  16. Викласти гірчицю, кільця цибулі. Повністю заповнити банки рідиною.
  17. Накрити банки кришками, поставити в кімнаті в тіні на 2–3 дні до помутніння розчину.
  18. Прибрати банки в прохолодне місце. Консервація буде готова до вживання за 1 місяць.

Заготовлені таким чином на зиму помідори у власному соку порадують вас насиченим смаком, чудово доповнять раціон. Ви можете додати або прибрати ті чи інші приправи, щоб досягти необхідного аромату. З томатами добре поєднуються селера, чабер, розмарин, естрагон.

yak-zagotovyty-na-zymu-pomidory-3

Рецепт консервованих помідорів без стерилізації

Приготовлені у такий спосіб томати за смаком нагадують свіжі, тому їх подають не тільки як самостійну закуску, а й використовують для приготування салатів. Під час заготівлі без стерилізації шкірка плодів не тріскається, вони мають презентабельний вигляд. Від таких помідорів не відмовляються навіть діти.

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів середньої величини;
  • 50 г свіжої петрушки;
  • 2 часточки солодкого болгарського перцю;
  • 3–5 зубчиків часнику;
  • 3–4 шт. сушеної гвоздики;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 2 парасольки кропу;
  • 2 ст. л. солі;
  • 2,5–3 ст. л. цукру-піску;
  • 1 ч. л. оцту.

Зазначених інгредієнтів достатньо, щоб закрити трилітрову банку помідорів. Весь процес займе приблизно 1,5 години.

Приготування:

  1. Почистити і помити часник, парасольки кропу, петрушку.
  2. У заздалегідь підготовлену банку покласти гвоздику, перець, кріп, розрізані навпіл зубчики часнику, половину петрушки.
  3. Помити помідори, біля основи кожного зробити проколи зубочисткою.
  4. Щільно укласти томати в банку.
  5. Зверху викласти перець, зелень, що залишилася.
  6. В окремій ємності скип’ятити воду.
  7. Наповнену банку поставити в глибоку каструлю, залити окропом до країв, прикрити жерстяною кришкою. Дати настоятися 20 хв.
  8. Приготувати розсіл. Висипати в 1,3 літра води сіль, цукор і кип’ятити на середньому вогні 3–5 хв.
  9. Злити з банки воду, оскільки вона більше не потрібна.
  10. Залити вміст банки приготованим киплячим розсолом, додавши оцет, і закатати стерильною залізною кришкою.
  11. Щільною тканиною укутати банку, залишити до повного охолодження.

Таку консервацію зберігають у темному місці за кімнатної температури. Якщо боїтеся, що закочені банки довго не простоять, використовуйте більше солі. Шкурка плода досить щільна. Отже, вона не пропустить зайву сіль у м’якоть. Звичайно, помідори закочують не на віки, але зберігати їх можна досить довго.

Якщо ви не любите проводити багато часу на кухні, але водночас цінуєте смак приготованих по-домашньому томатів, рекомендуємо товари ТМ METRO Chef. Лінійка охоплює консервовані помідори різних сортів у власному соку. Як обрати продукцію за смаком, що можна приготувати з подібної консервації, з якими стравами на столі вона буде поєднуватися, розповість експерт у цьому відео: