Консервовані томати — відмінна закуска як на святковий, так і на повсякденний стіл. Якщо помідори приготовані правильно, вони стануть гідною альтернативою консервованим огіркам, баклажанам, перцю по-болгарськи.
«Сливовий» рецепт
У цьому разі використовуйте тверді, але стиглі плоди, бажано сорту «сливка». Слідкуйте, щоб помідори були однакової зрілості, інакше частина з них полопається.
Заготовані у такий спосіб томати з часником мають чудовий аромат, ніжний малосолоний смак. Консервований сік використовують як заправку до борщу, основу для томатних соусів або просто п’ють. Оскільки в процесі приготування не застосовують оцет, цей продукт можна сміливо давати дітям.
Інгредієнти:
- 2–2,5 кг середніх помідорів;
- 2–3 зубчики часнику;
- 2 парасольки кропу;
- 1–2 шт. свіжого листя смородини;
- 1 стручок гіркого перцю завдовжки 3–4 см;
- 1 корінь хрону завдовжки 7–8 см;
- 1 ст. л. порошку гірчиці;
- 0,5 головки цибулі ріпчастої;
- 2 ст. л. кухонної солі;
- 1,5 л води.
Кількість інгредієнтів передбачає консервування трилітрової банки помідорів або 3 однолітрових. Весь процес займає приблизно 2 години.
Як приготувати:
- Помити, стерилізувати та висушити банки, кришки для закочування.
- Помити томати. Кожен овоч у місці кріплення корінця кілька разів проколоти зубочисткою.
- Помити кріп, листя смородини.
- Почистити часник. Помити. Розрізати на кілька часточок.
- Вимити перець. Очистити від насіння, нарізати шматочками завдовжки до 4 см.
- Очистити корінь хрону. Помити, нарізати шматочками завдовжки орієнтовно 4 см.
- Звільнити цибулю від сухих шарів. Помити, нарізати кільцями.
- Помістити на дно банки листя смородини, часник, хрін, перець, кріп.
- Відібрати частину найбільш стиглих помідорів, розрізати кожен на чотири частини, помістити в емальовану ємність.
- Довести до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла. Зняти, дати охолонути.
- Подрібнити суміш, пропустити через сито.
- Щільно, але акуратно заповнити банки томатами.
- Залити банки м’якоттю на ⅔.
- У ємність з водою додати сіль. Ретельно розмішати до повного розчинення. Процідити воду через тканину.
- Залити сольовий розчин у банки, трохи не доливаючи до країв.
- Викласти гірчицю, кільця цибулі. Повністю заповнити банки рідиною.
- Накрити банки кришками, поставити в кімнаті в тіні на 2–3 дні до помутніння розчину.
- Прибрати банки в прохолодне місце. Консервація буде готова до вживання за 1 місяць.
Заготовлені таким чином на зиму помідори у власному соку порадують вас насиченим смаком, чудово доповнять раціон. Ви можете додати або прибрати ті чи інші приправи, щоб досягти необхідного аромату. З томатами добре поєднуються селера, чабер, розмарин, естрагон.
Рецепт консервованих помідорів без стерилізації
Приготовлені у такий спосіб томати за смаком нагадують свіжі, тому їх подають не тільки як самостійну закуску, а й використовують для приготування салатів. Під час заготівлі без стерилізації шкірка плодів не тріскається, вони мають презентабельний вигляд. Від таких помідорів не відмовляються навіть діти.
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів середньої величини;
- 50 г свіжої петрушки;
- 2 часточки солодкого болгарського перцю;
- 3–5 зубчиків часнику;
- 3–4 шт. сушеної гвоздики;
- 10 горошин чорного перцю;
- 2 парасольки кропу;
- 2 ст. л. солі;
- 2,5–3 ст. л. цукру-піску;
- 1 ч. л. оцту.
Зазначених інгредієнтів достатньо, щоб закрити трилітрову банку помідорів. Весь процес займе приблизно 1,5 години.
Приготування:
- Почистити і помити часник, парасольки кропу, петрушку.
- У заздалегідь підготовлену банку покласти гвоздику, перець, кріп, розрізані навпіл зубчики часнику, половину петрушки.
- Помити помідори, біля основи кожного зробити проколи зубочисткою.
- Щільно укласти томати в банку.
- Зверху викласти перець, зелень, що залишилася.
- В окремій ємності скип’ятити воду.
- Наповнену банку поставити в глибоку каструлю, залити окропом до країв, прикрити жерстяною кришкою. Дати настоятися 20 хв.
- Приготувати розсіл. Висипати в 1,3 літра води сіль, цукор і кип’ятити на середньому вогні 3–5 хв.
- Злити з банки воду, оскільки вона більше не потрібна.
- Залити вміст банки приготованим киплячим розсолом, додавши оцет, і закатати стерильною залізною кришкою.
- Щільною тканиною укутати банку, залишити до повного охолодження.
Таку консервацію зберігають у темному місці за кімнатної температури. Якщо боїтеся, що закочені банки довго не простоять, використовуйте більше солі. Шкурка плода досить щільна. Отже, вона не пропустить зайву сіль у м’якоть. Звичайно, помідори закочують не на віки, але зберігати їх можна досить довго.
Якщо ви не любите проводити багато часу на кухні, але водночас цінуєте смак приготованих по-домашньому томатів, рекомендуємо товари ТМ METRO Chef. Лінійка охоплює консервовані помідори різних сортів у власному соку. Як обрати продукцію за смаком, що можна приготувати з подібної консервації, з якими стравами на столі вона буде поєднуватися, розповість експерт у цьому відео:

