Купуємо

Як заморозити малину — майстер-клас із заготівлі

yak-zamorozyty-malynu-1

Наближається сезон ягід. На підході й малина — королева серед них. Вона лідирує і за смаковими якостями, і за користю. Заморозити малину — означає потішити всю сім’ю улюбленими десертами, компотами, желе, соусами та десятком інших смачних страв. А ще зробити такі заготівлі на зиму необхідно для того, щоб завжди мати вдома запас популярного засобу від застуд. Заморозка ягід — це нескладний процес, але він потребує дотримання всіх правил, інакше результат може не порадувати.

Підготовчий етап

Перше завдання — вибрати малину правильно. Тут важливі такі параметри:

  1. Розмір. Чим більша малина, тим дрібніші кісточки. Примітно, що на смакові якості ягоди її розміри ніяк не впливають.
  2. Смак. В ідеалі варто було б спробувати малину — хоча б одну ягідку.
  3. Цілісність і свіжість. Якщо ви плануєте заготовити на зиму пюре з малини, можна купити трохи прим’яту. Але якщо суцільні ягоди — не варто, краще придбати неушкоджені та пружні.
  4. Колір. Він не має особливого значення та не є показником смаку або стиглості. Різні сорти мають різні колірні нюанси. Вся справа в особистих уподобаннях.

yak-zamorozyty-malynu-2

Скільки малини купити для заморожування? Це також індивідуально. Якщо дозволяють розміри морозильної камери, то підготуйте кілька кілограмів у різних видах і ємностях. Але не забудьте залишити місце і для «подруг» малини: полуниці, вишні, чорниці.

Дискусійне питання: чи потрібно мити ягоди перед заморожуванням? Якщо збираєтеся зберігати малину в морозилці звичайного холодильника, то краще помити. А ось морозильна камера дозволяє заморожувати суху ягоду, адже температура нижче мінус 20 градусів вбиває бактерії та робить продукт ідеальним з огляду на харчову безпеку.

yak-zamorozyty-malynu-3

Способи зберігання

Хто не любить свіжу малину — ароматну, з неповторним характерним смаком? Повірте, заморожена за всіма правилами ягода збереже всі корисні властивості, вітаміни й смак. Ось кілька зручних способів заморожування цілих ягід.

Цілі ягоди в пакеті

  1. Перебрати від листочків, паличок та інших сторонніх домішок.
  2. Помістити порційно, по 300–400 грамів, у звичайний целофановий або спеціальний пакет на застібці (другий варіант краще). Якщо використовуєте звичайний, випустіть з нього все повітря, а потім для надійності загорніть ще в один пакет.
  3. Покласти пакети у твердий контейнер в морозилці або морозильній камері.
  4. Після повного замерзання продукту прибрати контейнер (або контейнери).

yak-zamorozyty-malynu-4

Перетерта з цукром

  1. Перебрати, за необхідності помити малину (не обов’язково, але бажано в тому разі, якщо в ягодах багато піску або іншого бруду).
  2. Додати цукор-пісок на смак. Класична пропорція — один до одного, але комусь вона може здатися занадто нудно-солодкою. Порада: готуйте пюре за допомогою занурювального блендера, додаючи цукор потроху та куштуючи. Якщо малина кислувата, цукру може знадобитися більше. На бажання можна приготувати й натуральне, не підсолоджене пюре.
  3. Підготувати пластикові контейнери. Це можуть бути одноразові коробочки з тонкого пластику — такі використовують для кулінарії в супермаркетах. Підійдуть і судочки з кришками. Єдина умова: посуд має бути прозорим. Щоб потім, дістаючи заготівлю, одразу визначити, що саме знаходиться в ємності.
  4. Помістити малину з цукром у коробочки, залишаючи кілька сантиметрів зверху від краю бортика.
  5. Судочки з пюре поставити на полицю швидкого заморожування, коли пюре замерзне — на місце зберігання.
  6. У судочках можна зберігати й цілі ягоди.

Цікавий спосіб — «малиновий мед»

У сезон холодів і застуд це просто незамінний лікувальний засіб. Готувати його зовсім не складно. Пропорція — одна частина рідкого квіткового меду для п’яти частин підготовленої перебраної малини. Є два способи приготування: за допомогою ручного блендера або з застосуванням товкача для картоплі. У другому випадку суміш вийде менш однорідною, відчуватимуться шматочки ягід. Заморожувати підготовлене малиново-медове пюре краще невеликими порціями в пакетиках, щоб було зручно дістати один і приготувати ароматний чай для всієї родини.

yak-zamorozyty-malynu-5

У ємностях для льоду

З тією ж метою — додавання в гарячі напої — можна заморозити малинове пюре у формах для льоду. Готують його як з цукром, так і без нього. Можна використовувати силіконові форми або спеціальні целофанові пакетики для льоду, які легко придбати в супермаркеті.

Кілька слів про користь

Якщо у вас залишилися сумніви, чи варто робити ягідний запас, ось кілька аргументів за заморозку малини:

  • в продукті є вітаміни С, В, РР, А, Е, D, клітковина, фруктовий цукор;
  • містить калій, фосфор, кальцій, йод, стронцій, цинк, хром, багато заліза;
  • має жарознижувальні, протизапальні, потогінні властивості — ефективна при грипі та застудних захворюваннях;
  • в замороженому вигляді зберігає максимум користі — на відміну від заготівель у вигляді компотів або варення;
  • ягода незамінна в дієтичному харчуванні! Її можуть без побоювання вживати навіть ті, що активно худнуть. У малини низький глікемічний індекс, з неї готують малокалорійні десерти. Наприклад, із пюре можна зробити дуже смачне желе, додавши желатин або агар-агар.

yak-zamorozyty-malynu-6

Як розморозити

Заготовлену в домашніх умовах заморожену ягоду в жодному разі не можна піддавати шоковому розморожуванню в мікрохвильовій печі. Це перетворить її на малоапетитну кашу з сумнівним смаком.

Не варто поливати витягнуту з морозильника заготовку окропом — результат буде абсолютно таким самим, як і після мікрохвильовки.

Найкращий спосіб — щадне природне розморожування. Щоб отримати ціленькі ягоди, дістаньте заморозку з камери, помістіть у ємність і поставте її на полицю холодильника. Через кілька годин можна ласувати малиною.