Їмо

Як засолити лосося: найделікатесніший рецепт

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept1

Ніжне м’ясо червоної риби може бути чудовою закускою, доповненням до рецепта та самостійною стравою. На покупку готового засоленого філе зважуються не всі — хтось через вартість, хтось із побоювання, що виробник маскує вже несвіжого лосося приправами та прянощами. Вихід, як завжди, поруч — будемо солити рибу в домашніх умовах самостійно. А купити завжди свіжу рибу можна в торгових центрах мережі METRO.

Вчимося обробляти тушку

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept2Це найбільш копітка частина, але, навчившись одного разу, надалі самі здивуєтеся, як спритно та швидко вам вдається обробити рибку перед засолюванням. Головне — все робити поетапно й правильно:

  1. Миєте тушку, висушуєте рушником, кладете на обробну дошку (бажано не з полірованою поверхнею).
  2. Берете дуже гострий ніж, відокремлюєте ним голову, відкладаєте її. Одразу зауважимо, що в червоній рибі нічого не викидається. З голови, хребта, обрізків животиків вийде відмінна рибна юшка. Черевця також можна засолити окремо, а з залишків м’яса на хребті зробити солону стружку.
  3. Ставите ножа біля самого хребта, лезо паралельно до столу, і прорізуєте рибину до хвоста — перше філе лосося у вас зняте. Бажано не проводити ножем до самого хвостика — зупиніться сантиметрів за п’ять.
  4. Тепер перевертаєте рибу й робите таку саму маніпуляцію з іншою частиною. Якщо залишилися незрозумілі моменти, перегляньте декілька відео в інтернеті.

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept3

  1. Розкладаєте філе внутрішнім боком догори та акуратно зрізуєте ребра. Якщо якісь кісточки залишилися, їх можна видалити пінцетом або невеликими щипцями.
  2. Якщо рецепт засолювання вимагає м’яса без шкіри, то легко позбутись і її. Кладете філе шкірою донизу, у хвостовій частині робите надріз якомога ближче до шкіри й проводите ножем до верху філе, щільно притискаючи до столу площину ножа. Запам’ятайте: філе знімається від голови, шкіра — від хвоста.
  3. Деякі господині люблять солити стейк лосося, тоді труднощі з обробленням зникають, головне — порізати рівномірними шматочками. Однак зауважте, що засолювання стейка триває вдвічі довше.

 

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept4Класичний лосось — простий спосіб засолювання

Насправді ця делікатесна страва готується вкрай просто. Щоб засолити м’ясо лосося, необхідні два традиційних консерванти — сіль і цукор. А доповнити смак можна тими приправами, які ви любите. До речі, не бійтеся пересолити, риба не «візьме» зайву сіль.

Інгредієнти

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept5Далі наведемо розрахунок продуктів на пів кілограма лосося (зі збільшенням кількості філе збільшується й решта набору, з урахуванням, що співвідношення цукру до солі має залишатися 1:2):

  • лосось (філе) — 0,5 кг;
  • сіль (краще морська) — 2 ст. л.;
  • цукор — 1 ст. л.;
  • перець мелений (будь-який) — на смак;
  • листя лаврове — 2–3 шт.

Якщо вам смачно з іншими прянощами, то можна взяти для засолювання коріандр, суху зелень (кріп, петрушка), гвоздику тощо.

Покрокова інструкція

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept6

  1. Берете глибоку емальовану або скляну ємність, ретельно витираєте її рушником.
  2. У мисці змішуєте цукор, сіль, підготовані приправи й усім цим рівномірно посипаєте рибу.
  3. Порційно нарізуєте лосося й накриваєте тарілкою (вона має вільно поміщатися в ємності), на неї ставите гніт, все обгортаєте плівкою та залишаєте в кухні на 2–3 години. За цей час риба пустить сік.
  4. Знімаєте гніт, трохи збовтуєте страву, щоб маринад просочився в усі куточки, й ставите в холодильник на добу. Але якщо не терпиться, то можна скуштувати малосольного лосося годин за 12!

yak-zasolyty-lososya-najdelikatesnishyj-retsept7