Купуємо

Як зберігати полуницю: секрети досвідчених кулінарів

yak-zberigaty-polunytsyu-sekrety-dosvidchenyh-kulinariv-1

Соковита, солодка, п’янка, з фантастичним ароматом… Полуниця — справжня ягідна королева початку літа. Головне, в ці дні вдосталь наїстися корисних плодів і максимально ними запастися. Але тут виникає низка проблем. Наприклад, пов’язаних із тим, що це досить ніжна ягода, якій може зашкодити навіть контакт зі звичайною водою. Як зберігати полуницю (свіжою та в замороженому вигляді) правильно? Про це ви дізнаєтеся з нашої добірки корисних лайфхаків.

Вибираємо грамотно

Запорука успіху в «полуничній» справі — зробити правильний вибір на ринку або в магазині. Віддайте перевагу непереспілим ягодам середнього розміру. Стежте, щоб серед них не було гнилих. Також на плодах не має бути темних плям. Їхня наявність може сигналізувати про те, що всередині полуниця гнила. Отже, заготовлювати подібний продукт немає сенсу.

Простежте, щоб на дні кошика або ящика, з якого продавець насипає ягоди, не було занадто багато соку, що виділився з них. Прим’яті плоди згодяться тільки на компот, пироги або желе, але ніяк не для довгострокових заготовок.

yak-zberigaty-polunytsyu-sekrety-dosvidchenyh-kulinariv-2

Полуниця — ягода ніжна. Тому максимальний термін зберігання плодів у свіжому вигляді — тиждень. А ось заморожена ягода зможе радувати родину рік і більше. У морозильній камері полуницю краще тримати цілою або ж у вигляді перетертого пюре, складеного в спеціальні контейнери. Така заготовка буде придатною для вживання не менше ніж 12 місяців.

Заготовляємо ягоди на зиму

Мода на різноманітну домашню консервацію відходить у минуле. Дійсно, навіщо влітку, в спеку, влаштовувати кухонну епопею з приготування та консервування десятків банок того ж компоту або варення? Адже сьогодні нам доступні сучасні морозильні камери з функцією шокової заморозки при екстремально низьких температурах. Тепер можна заготовлювати ягоди, фрукти та овочі, зберігши їхню користь і свіжість практично в первозданному вигляді.

Щоб підготувати полуницю до заморожування в холодильнику або морозильній камері, необхідно:

  • вибрати красиві, стиглі, однакові за розміром ягоди;
  • промити під струменем проточної води, видалити хвостики;
  • розкласти на тканинних або паперових рушниках для повного висихання;
  • розділити плоди на рівні порції, помістити їх у контейнери з кришкою або поліетиленові пакети;
  • покласти ягоди в морозилку або камеру, заморозити згідно з інструкцією.

Так ви зможете оптимально підготувати та зберегти полуницю на зиму. Дістаючи ягоди, не варто їх розморожувати. Наприклад, якщо готуєте компот, кладіть плоди одразу в окріп. Для десертів або випічки розморожуйте полуницю на полиці холодильника.

yak-zberigaty-polunytsyu-sekrety-dosvidchenyh-kulinariv-3

Зручно також зберігати розглянуті плоди у вигляді пюре. Зазвичай його заготовляють із цукром, але краще просто подрібнити ягоди блендером. Таке пюре чудово підійде для додавання в чай, приготування желе, інших десертів, а також соусів до сирників, млинців, оладок. Процес підготовки до заморожування такий самий, як і цілих ягід. Додасться лише один етап — подрібнення вимитих і висушених плодів за допомогою блендера.

Як ласувати свіжою полуницею максимально довго

У сезон улюбленої ягоди потрібно користуватися моментом на повну! Але й тут не обходиться без складнощів. Ви вирушаєте на ринок за смачними дарами літа, бачите чудові ягоди за хорошою ціною, не роздумуючи, купуєте кілька кілограмів і, тільки прийшовши додому, починаєте сушити голову над тим, що робити з цим смачним вітамінним багатством. Знайома ситуація, чи не так?..

Щоб довше зберегти полуницю свіжою, дотримуйтеся нескладних правил:

  • не купуйте перестиглі ягоди. Полуниця має бути червоною, стиглою, але міцненькою, а не м’якою;
  • переберіть плоди одразу після повернення додому. Відокремте ягоди, що почали гнити, а також м’яті або потемнілі. З них можна приготувати кисіль або компот;
  • ні в якому разі не мийте одразу всю полуницю, це суттєво скоротить період її свіжості. Беріть рівно стільки, скільки плануєте з’їсти, мийте та насолоджуйтесь улюбленим смаком;
  • використовуйте для зберігання ягід посуд з отворами;
  • перекладіть шари полуниці паперовими рушниками або щільними серветками. Це допоможе уникнути зайвої вологості;
  • помістіть ягоди на полицю, яка призначена для зберігання свіжих овочів та фруктів.

Свіжою полуницею можна насолоджуватися як окремою стравою, також її використовують для приготування тортів, желе, компотів. Смачна ця ягода з морозивом, збитими вершками, йогуртом або сметаною.

Чудовий варіант — приготувати на ранок корисну вівсянку. У келих або креманку помістіть шарами йогурт, нарізану полуницю, вівсяні пластівці. Зверху прикрасьте медом, подрібненими горіхами. Постоявши ніч у холодильнику, на ранок такий сніданок стане соковитим і дуже смачним.

Незвичайні способи зимових заготовок

yak-zberigaty-polunytsyu-sekrety-dosvidchenyh-kulinariv-4

Морозилка вже забита цілими плодами та ароматним пюре, а ягоди ще залишилися? Пропонуємо зробити незвичайні заготовки, які урізноманітнять і прикрасять ваше зимове меню.

Сушену полуницю (цілу або нарізану на пластини) можна приготувати в спеціальній сушарці. Для цього вибирайте міцні, великі ягоди. Заготовлені таким чином плоди можна їсти як сухофрукти, варити в компоті. Окрім того, з сушених ягід роблять різні апетитні страви.

В’ялена полуниця — більш складна в приготуванні заготовка. Але завдяки їй ви зможете потішити близьких ласощами, набагато смачнішими, ніж звичайне варення. На кілограм перебраної, очищеної від плодоніжок і висушеної ягоди знадобиться 700 г цукру та склянка води. Процес приготування:

  • посипте ягоди 350 г цукру, помістіть у ємність із кришкою та залиште на полиці холодильника на 24 години;
  • видаліть із ємності полуничний сік, що утворився в ній;
  • в посуді з товстим дном зваріть сироп із цукру, що залишився, та води. Додайте в солодку рідину полуницю. Варіть 10 хвилин, потім остудіть;
  • остиглу суміш перекладіть в сито, щоб сироп повністю стік;
  • нагрійте духовку до 80 °C, просушіть в ній полуницю, поки з неї повністю не випарується рідина;
  • складіть в’ялену полуницю в банки з кришками. Ємності можна закривати. Поставте банки з ласощами в кухонну шафку або в комору. У холодильнику ємності з приготованою таким чином ягодою зберігати не можна.

В’ялену полуницю можна вживати як десерт, додавати в компоти, випічку, торти.