Їмо

Як зберігати свіжу зелень: топ-5 найпростіших способів

yak-zberigaty-svizhu-zelen-top-5-najprostishyh-sposobiv

Петрушка, базилік, кріп, кінза, рукола не лише додають стравам особливого смаку, а й вельми корисні. Для довготривалого зберігання зелені застосовують замороження та сушіння. Однак такі методи виправдані, коли зібрано щедрий урожай. Якщо ви регулярно поповнюєте запаси згаданих продуктів (в торгових центрах мережі METRO робити це можна цілорічно), то вам достатньо знати, як зберігати зелень в холодильнику так, аби вона залишилася свіжою та не втратила своїх корисних властивостей.

Як зберігати зелень в холодильнику довго yak-zberigaty-svizhu-zelen-top-5-najprostishyh-sposobiv

Підготувати свіжі гілочки або листя до «життя» в холодильнику неважко. Пропонуємо вам скористатися будь-яким вподобаним способом із наведених нижче.

Перед тим, як відправити продукти, що ми розглядаємо, на зберігання, ви можете помістити їх у:

  1. Вакуумний контейнер (важливе зауваження — бажано, щоб використовувану місткість було виготовлено з максимально якісного пластику). Деякі види зелені можуть перебувати в такому посуді до трьох тижнів. Важливо, щоб гілочки не надто щільно прилягали одна до одної — їх не можна утрамбовувати.
  2. Банку (пам’ятайте тільки, що вона повинна бути чистою і сухою). Зелень складають у скляну місткість, збризкують водою і щільно закривають кришкою.
  3. Щільний (обов’язково новий!) пакет. Перед тим, як покласти в нього зелень, поділіть її на пучки, збризніть їх водою, кожен помістіть до окремого пакета і зав’яжіть. Аби уникнути парникового ефекту, товстою голкою зробіть у пакеті кілька дірочок.
  4. Вафельний рушник. Загорніть пучки в тканину. Потім трохи намочіть рушник (для цього можна скористатися пульверизатором) і відправте в холодильник.
  5. Місткості з водою. Сформуйте букет, поставте його в чисту воду, налиту в склянку або банку, і помістіть у дверцята холодильника. Воду потрібно буде міняти кожні два-три дні. Аби листя не вбирало запахів, накрийте його зверху кульком, попередньо проколовши в ньому дірочки.

Скільки можна зберігати свіжу зелень yak-zberigaty-svizhu-zelen-top-5-najprostishyh-sposobiv

Що герметичніше запаковано листя, то довше воно залишатиметься свіжим. Також термін зберігання залежить від виду зелені. Наприклад, ніжний салат здатен «прожити» в холодильнику максимум п’ять днів, щавель у вологому рушнику — до десяти, петрушка та кінза в вакуумному контейнері — до одного місяця.

У цьому випадку не варто намагатися максимально подовжити термін зберігання продуктів, які ми розглядаємо. Навіть перебуваючи в ідеальних умовах, вони неминуче втрачатимуть вітаміни. Якщо ви хочете споживати максимально свіжу та корисну зелень, експерти рекомендують зберігати її за температури не нижче 0 ° C максимум два тижні.

Правильна підготовка зелені для зберігання

Усі зусилля будуть марними, якщо ви неправильно підготуєте зелень до зберігання. Мити її не рекомендується, оскільки вода змиє захисний природний шар. Але якщо продукти сильно забруднені, то їх, звісно ж, доведеться промити.

Щоб правильно підготувати зелень до зберігання, скористайтеся простою інструкцією:

  1. Наберіть в широку миску воду. Дайте рідині кілька годин відстоятися. Опустіть в воду зелень, акуратно промийте.
  2. Двічі обполосніть продукти, які підготовлюєте, холодною водою. На цьому етапі цілком підійде і рідина з-під крана.
  3. Струсніть гілочки, розкладіть одним шаром на рушник, дайте висохнути.
  4. Переберіть зелень, позбавляючись від жовтих і зів’ялих частин, уражених ділянок.
  5. Покладіть/поставте гілочки так, як описано вище, та відправте до холодильника.