Їмо

Як зберігати сир

yak-zberigaty-syr-1

Будь-який сорт сиру, якщо його зберігати неправильно, за лічені дні втратить значну частину свого унікального смаку. Достатньо однієї незначної помилки, аби дорогий апетитний продукт став абсолютно неїстівним. Щоб із сиром, який ви придбали, цього не сталося, ознайомтеся з нашими порадами та рекомендаціями, котрі допоможуть надовго зберегти його смак та аромат.

Як правильно зберігати сир: загальні рекомендації

Найпоширеніша помилка стосується зберігання сиру в пластиковій торбинці чи харчовій плівці, в які загортають продукт під час покупки. Така обгортка призначена лише для безпечного транспортування. Якщо сир довго зберігати в упаковці, котра не пропускає повітря, на продукті швидко розмножаться колонії шкідливих бактерій. Зберігати цю їжу без упаковки також не можна. Продукт швидко втрачає вологу, стає твердим і псується.

Як зберігати сир? Існує спеціальний сирний папір, який пропускає необхідну кількість повітря та запобігає втраті продуктом вологи. Та наразі така упаковка — велика рідкість у наших магазинах. Тому радимо зберігати продукт у пергаментному чи вощеному папері або в торбинках, виготовлених із цих матеріалів.

За розміром така упаковка має бути вдвічі-втричі більшою за шматок сиру. Загорнувши продукт, кінці паперу закріплюють клейкою стрічкою. На згорток наклеюють наліпку з назвою, датою пакування. Це допомагає зорієнтуватися, якщо у вас в холодильнику лежить декілька видів сирів. Окрім цього, так ви зможете стежити за їхнім терміном придатності.

Зважаючи на сорт, варто дотримуватися таких правил зберігання продукту.

Твердий

  • температура зберігання — від +0 до +8°C;
  • вологість — 80%;
  • термін — до десяти діб, але варто перевіряти термін зберігання на упаковці товару
  • вважається, що, поклавши поруч із твердим сиром шматочки рафінованого цукру, можна запобігти появі небажаної плісняви.

З пліснявою

Ці сорти зберігають окремо від іншої їжі. Якщо такої можливості немає, помістіть «вдягнутий» у пергамент шматок смакоти в посудину, котра щільно закривається. Термін зберігання сиру з пліснявою має не перевищувати трьох діб.

Домашній, розсільний

Розсільні сири зберігають тільки в малосольному (16–18 %) розчині та в скляній посудині. Домашні сири також бажано класти в скляну місткість, щільно закривати її кришкою. Місце зберігання — нижня полиця холодильника. Спожити ці продукти необхідно протягом трьох діб.

yak-zberigaty-syr-2

М’який

Якщо сир занадто м’який і зберігати його в пергаментному папері незручно, можна використати емальовану чи скляну посудину з кришкою. Зберігають такі продукти не більше п’яти діб. Якщо йдеться про м’які грибні сири з пліснявою, умови можуть бути такими:

  • температура — від 0 до +6 °C;
  • вологість — 75–85 %;
  • термін — п’ять днів.

Плавлений

  • температура — від 0 до +4 °C;
  • вологість — до 90 %;
  • термін — до десяти днів.

Загальне правило зберігання таких продуктів просте: що твердіший сир, то довший час він здатен «прожити».

Секрети зберігання сиру в холодильнику

Правильно зберігати сир — половина справи. Важливо уникати різких змін умов його «проживання». Особливо це актуально для порізаного на шматки продукту, коли порушено його захисний шар. Пам’ятайте, що:

  • оптимальна температура зберігання м’яких і твердих сортів сиру — не нижча за +3 °C. Отже, не кладіть сир поруч з морозилкою. Найкращим місцем для нього стане поличка на дверцятах або нижня полиця холодильника;
  • не варто заздалегідь натирати чи нарізати сир. Так він швидше втрачає вологу та смакові властивості. Зберігайте його цілим шматком, нарізуючи, натираючи лише за необхідності;
  • кожен сорт загортайте в окрему упаковку, а сири з пліснявою ще й кладіть у закриту посудину.

yak-zberigaty-syr-3

Чи «виживає» сир в морозилці

Морозильна камера — чудовий спосіб подовжити термін зберігання продуктів. Але чи підходить він для сирів? Тримати в морозилці цю їжу не рекомендовано.

Як боротися з пліснявою та висиханням

Із благородною, культурною пліснявою твердих сирів боротися, звісно, не варто. Та пам’ятайте, що під час неправильного зберігання така їжа може стати шкідливою.

Пліснява на м’яких і напівтвердих сортах — тривожний знак. М’які сири, які поцвіли, необхідно утилізувати, адже вживати їх дуже небезпечно. Шматок напівтвердого сиру можна обрізати, використавши залишки для додавання в інші, бажано гарячі страви. Проте, якщо на продукті з’явилася чорна цвіль, від нього варто позбутися цілком.

yak-zberigaty-syr-4

Висихання сиру — не вельми критична проблема. Він залишається їстівним і його можна натерти до макаронів, омлету та інших страв, навіть до тих, які не потребують додаткової термічної обробки. Коли потріскався чи висох зовнішній шар великого шматка сиру, спробуйте таке:

  1. Загорніть його в чисту та вологу тканину, замініть її після висихання новою. Це допоможе зволожити верхні шари продукту.
  2. Помістіть у контейнер вологі паперові рушники та покладіть туди сир так, щоб вони не торкалися один до одного. Поки шкірка продукту не пом’якшає, тримайте його в закритому контейнері.
  3. Наповніть тріщини на сирові та натріть краї шматка вершковим маслом або оливковою чи соняшниковою олією.