Їмо

Як зробити часниковий соус: секрети кулінарної майстерності

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-1

Соуси з пікантною ноткою часнику роблять чимало страв іще смачнішими. Ці підливи чудово пасують до овочів (досить згадати апетитне поєднання з кабачками та баклажанами!), ніжної птиці, риби та грибів. Навіть шматочки підсмаженого хліба або грінки з такою приправою перетворюються на витвір кулінарного мистецтва. Як зробити часниковий соус, щоб він підкреслив смак страви, не залишивши зайвого присмаку? Є кілька невеликих секретів, котрими користуються навіть імениті шеф-кухарі.

Найпоширеніший рецепт часникового соусу — на основі сметани. На 0,5 л сметани (її жирність має не перевищувати 20 %) потрібно взяти 3 зубчики часнику, додати духмяних трав, приправити за смаком. Цей геніальний у своїй простоті та дуже смачний соус пасує до дерунів, свіжих або запечених овочів, курки й індички, м’ясних котлет. Соусник із такою підливою прикрасить будь-який стіл, незалежно від набору страв на ньому.

Приготування вишуканіших соусів із часником займе більше часу, але воно того варте.

Підлива до м’яса

Інгредієнти на 3-4 порції:

  • 150 г вершкового масла;
  • 3 ст. л. пшеничного борошна;
  • 1,5 склянки м’ясного бульйону;
  • 1 ст. л. оцту;
  • головка часнику;
  • сіль.

Обсмажте борошно на маслі як для соусу бешамель, ретельно розбиваючи грудочки та поступово додаючи бульйон. Домігшись однорідності, посоліть, додайте оцет і пропущений через прес часник. Тушкуйте підливу хвилин 10 на слабкому вогні. Цей дуже смачний соус чудово пасує до свинини, телятини та страв із птиці.

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-2

Зелений часниковий соус

Середземноморська кухня підкорила серця гурманів у всьому світі. Її невід’ємна частина — страви з риби та морепродуктів. Зазвичай їх приправляють лимоном, а на узбережжі Адріатики часто подають із соусом на основі зелені, часнику й ароматної оливкової олії.

Складові:

  • свіжа зелень — петрушка, кріп, кінза, цибуля-шалот;
  • 6-8 зубчиків часнику;
  • подрібнений сушений перець чилі;
  • сушені середземноморські трави;
  • оливкова олія;
  • свіжовичавлений сік лимона або лайма;
  • трохи оцту;
  • сіль, перець за смаком.

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-3

Подрібнити ножем листя зелені (стебла видаляємо). Часник дрібно нарізати або пропустити крізь прес. Змішати всі інгредієнти, довести до потрібного смаку за допомогою лимонного соку або оцту, поперчити, посолити. Дати настоятися 2-3 години на холоді. Такий соус смакує з креветками, білою смаженою рибою, кальмарами.

Як приготувати вишуканий айолі

Айолі — вишуканий і одночасно простий часниковий соус. Аіoli або all-i-oli означає «часник і оливкова олія». Без цієї підливи не можуть жити мешканці Італії, Іспанії та інших країн Європи. Традиційний рецепт передбачає три інгредієнти: сіль, часник і оливкову олію. Складніший рецепт, який цілком може стати смачною заміною магазинного майонезу, містить яєчні жовтки.

Вам знадобляться:

  • 3 свіжі жовтки;
  • 7 зубчиків часнику;
  • 1,5 склянки нерафінованої оливкової олії;
  • сіль, перець.

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-4

Для приготування цієї підливи потрібен блендер. У чаші необхідно збити жовтки, часник. Отриману суміш посолити. Поступово, тоненькою цівкою, ввести олію. Коли соус стане густим, кремовим і легким, додайте трохи лимонного соку. Ця підлива пасує до смаженої картоплі, бутербродів і бургерів. Також айолі можна використовувати як заправку для овочевих і м’ясних салатів.

Страви зі східними нотками

За нашими кулінарними традиціями соуси мають бути  вельми поживними сметанними або майонезними. Вони дуже смачні, але чому б не приготувати альтернативний варіант на основі характерних для східної кухні інгредієнтів? Вдала ідея — зробити імбирно-часникову підливу. Вона добре поєднується з м’ясними стравами, рисом, окрім того, такий соус можна використовувати як маринад до стейків або шашликів.

Складові:

  • 1,5 склянки соєвого соусу;
  • по 2 ст. л. рисового оцту та лимонного соку;
  • 4 зубчики часнику;
  • невеликий пучок кінзи;
  • 1 ст. л. свіжого тертого імбиру;
  • 2 ч. л. кунжутної олії.

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-5

Зелень і часник подрібнити, змішати всі інгредієнти, дати настоятися в холодильнику. Смакує такий соус зі смаженими курячими крильцями, свинячими реберцями на грилі, стравами з овочів.

Томатно-часникові варіації

Як правильно зробити соус із помідорів, щоб він був помірно гострим, некислим і підкреслював смак приготованих страв? Варто звернутися до кавказької кухні, немислимої без аджики й інших підлив, у яких використовують часник.

На 1 кг помідорів потрібно взяти:

  • головку часнику;
  • 1 ст. л. гострого червоного перцю;
  • 1,5 ст. л. хмелі-сунелі;
  • мелений коріандр, сіль, перець за смаком.

yak-zrobyty-chasnykovyj-sous-sekrety-kulinarnoyi-majsternosti-6

Бланшуємо помідори, м’якоть тушкуємо на маленькому вогні до однорідного пюре. Коли суміш набере яскраво-червоного кольору, додаємо решту інгредієнтів, кип’ятимо ще кілька хвилин. Остудивши, подаємо до м’яса, сосисок, макаронів, пельменів, кебабів, шашликів, стейків або відбивних.

Дип із печеного часнику

Дип — це соус, який їдять так: занурюють у нього шматочки їжі, а не поливають її зверху. Така підлива повинна мати правильну консистенцію — кремову, але зі шматочками інгредієнтів, смак яких має виразно відчуватися. У грецькій кухні є хороший рецепт цього часникового соусу. Подати його можна зі свіжими овочами або овочами гриль, печеною рибою, свіжим хлібом, смаженим м’ясом.

Вам знадобляться:

  • 4 головки часнику;
  • 150 мл оливкової олії;
  • 300 мл свіжого грецького йогурту;
  • по чайній ложці гірчиці та готового майонезу.

Часник, не очищаючи від лушпиння, розібрати на дольки. Залити олією та запікати в духовці до м’якості. Очистити готовий часник. Розім’яти виделкою або подрібнити у блендері, додаючи олію, в якій запікалися головки. Додати решту складників, посолити та поперчити. Особливо смачний такий соус в охолодженому вигляді.

Авторський підхід

Часник — унікальна спеція, яка чудово «дружить» практично з усіма продуктами. Це дає необмежені можливості для кулінарної творчості. Шляхом експериментів на кухні можна приготувати авторські часникові соуси із використанням сметани, йогурту, яєць, зелені, томатів, болгарського перцю, баклажанів тощо.

Смачного!