Соуси з пікантною ноткою часнику роблять чимало страв іще смачнішими. Ці підливи чудово пасують до овочів (досить згадати апетитне поєднання з кабачками та баклажанами!), ніжної птиці, риби та грибів. Навіть шматочки підсмаженого хліба або грінки з такою приправою перетворюються на витвір кулінарного мистецтва. Як зробити часниковий соус, щоб він підкреслив смак страви, не залишивши зайвого присмаку? Є кілька невеликих секретів, котрими користуються навіть імениті шеф-кухарі.
Найпоширеніший рецепт часникового соусу — на основі сметани. На 0,5 л сметани (її жирність має не перевищувати 20 %) потрібно взяти 3 зубчики часнику, додати духмяних трав, приправити за смаком. Цей геніальний у своїй простоті та дуже смачний соус пасує до дерунів, свіжих або запечених овочів, курки й індички, м’ясних котлет. Соусник із такою підливою прикрасить будь-який стіл, незалежно від набору страв на ньому.
Приготування вишуканіших соусів із часником займе більше часу, але воно того варте.
Підлива до м’яса
Інгредієнти на 3-4 порції:
- 150 г вершкового масла;
- 3 ст. л. пшеничного борошна;
- 1,5 склянки м’ясного бульйону;
- 1 ст. л. оцту;
- головка часнику;
- сіль.
Обсмажте борошно на маслі як для соусу бешамель, ретельно розбиваючи грудочки та поступово додаючи бульйон. Домігшись однорідності, посоліть, додайте оцет і пропущений через прес часник. Тушкуйте підливу хвилин 10 на слабкому вогні. Цей дуже смачний соус чудово пасує до свинини, телятини та страв із птиці.
Зелений часниковий соус
Середземноморська кухня підкорила серця гурманів у всьому світі. Її невід’ємна частина — страви з риби та морепродуктів. Зазвичай їх приправляють лимоном, а на узбережжі Адріатики часто подають із соусом на основі зелені, часнику й ароматної оливкової олії.
Складові:
- свіжа зелень — петрушка, кріп, кінза, цибуля-шалот;
- 6-8 зубчиків часнику;
- подрібнений сушений перець чилі;
- сушені середземноморські трави;
- оливкова олія;
- свіжовичавлений сік лимона або лайма;
- трохи оцту;
- сіль, перець за смаком.
Подрібнити ножем листя зелені (стебла видаляємо). Часник дрібно нарізати або пропустити крізь прес. Змішати всі інгредієнти, довести до потрібного смаку за допомогою лимонного соку або оцту, поперчити, посолити. Дати настоятися 2-3 години на холоді. Такий соус смакує з креветками, білою смаженою рибою, кальмарами.
Як приготувати вишуканий айолі
Айолі — вишуканий і одночасно простий часниковий соус. Аіoli або all-i-oli означає «часник і оливкова олія». Без цієї підливи не можуть жити мешканці Італії, Іспанії та інших країн Європи. Традиційний рецепт передбачає три інгредієнти: сіль, часник і оливкову олію. Складніший рецепт, який цілком може стати смачною заміною магазинного майонезу, містить яєчні жовтки.
Вам знадобляться:
- 3 свіжі жовтки;
- 7 зубчиків часнику;
- 1,5 склянки нерафінованої оливкової олії;
- сіль, перець.
Для приготування цієї підливи потрібен блендер. У чаші необхідно збити жовтки, часник. Отриману суміш посолити. Поступово, тоненькою цівкою, ввести олію. Коли соус стане густим, кремовим і легким, додайте трохи лимонного соку. Ця підлива пасує до смаженої картоплі, бутербродів і бургерів. Також айолі можна використовувати як заправку для овочевих і м’ясних салатів.
Страви зі східними нотками
За нашими кулінарними традиціями соуси мають бути вельми поживними сметанними або майонезними. Вони дуже смачні, але чому б не приготувати альтернативний варіант на основі характерних для східної кухні інгредієнтів? Вдала ідея — зробити імбирно-часникову підливу. Вона добре поєднується з м’ясними стравами, рисом, окрім того, такий соус можна використовувати як маринад до стейків або шашликів.
Складові:
- 1,5 склянки соєвого соусу;
- по 2 ст. л. рисового оцту та лимонного соку;
- 4 зубчики часнику;
- невеликий пучок кінзи;
- 1 ст. л. свіжого тертого імбиру;
- 2 ч. л. кунжутної олії.
Зелень і часник подрібнити, змішати всі інгредієнти, дати настоятися в холодильнику. Смакує такий соус зі смаженими курячими крильцями, свинячими реберцями на грилі, стравами з овочів.
Томатно-часникові варіації
Як правильно зробити соус із помідорів, щоб він був помірно гострим, некислим і підкреслював смак приготованих страв? Варто звернутися до кавказької кухні, немислимої без аджики й інших підлив, у яких використовують часник.
На 1 кг помідорів потрібно взяти:
- головку часнику;
- 1 ст. л. гострого червоного перцю;
- 1,5 ст. л. хмелі-сунелі;
- мелений коріандр, сіль, перець за смаком.
Бланшуємо помідори, м’якоть тушкуємо на маленькому вогні до однорідного пюре. Коли суміш набере яскраво-червоного кольору, додаємо решту інгредієнтів, кип’ятимо ще кілька хвилин. Остудивши, подаємо до м’яса, сосисок, макаронів, пельменів, кебабів, шашликів, стейків або відбивних.
Дип із печеного часнику
Дип — це соус, який їдять так: занурюють у нього шматочки їжі, а не поливають її зверху. Така підлива повинна мати правильну консистенцію — кремову, але зі шматочками інгредієнтів, смак яких має виразно відчуватися. У грецькій кухні є хороший рецепт цього часникового соусу. Подати його можна зі свіжими овочами або овочами гриль, печеною рибою, свіжим хлібом, смаженим м’ясом.
Вам знадобляться:
- 4 головки часнику;
- 150 мл оливкової олії;
- 300 мл свіжого грецького йогурту;
- по чайній ложці гірчиці та готового майонезу.
Часник, не очищаючи від лушпиння, розібрати на дольки. Залити олією та запікати в духовці до м’якості. Очистити готовий часник. Розім’яти виделкою або подрібнити у блендері, додаючи олію, в якій запікалися головки. Додати решту складників, посолити та поперчити. Особливо смачний такий соус в охолодженому вигляді.
Авторський підхід
Часник — унікальна спеція, яка чудово «дружить» практично з усіма продуктами. Це дає необмежені можливості для кулінарної творчості. Шляхом експериментів на кухні можна приготувати авторські часникові соуси із використанням сметани, йогурту, яєць, зелені, томатів, болгарського перцю, баклажанів тощо.
Смачного!