Їмо

Як зробити домашній шоколад: простий рецепт

domashnij-shokolad-1

Полиці магазинів рясніють різноманітними солодощами, цукерками, кондитерськими виробами. Але ж набагато цікавіше приготувати щось смачненьке своїми руками!

Зробити шоколад можуть навіть шоколатьє-початківці. Крім того, домашні ласощі набагато корисніші, ніж придбані в магазині.

Смакота, корисна для здоровя

Помірне вживання натурального шоколаду, стверджують вчені, приносить організму чималу користь. Цей кондитерський виріб позитивно впливає на серцево-судинну систему, активізує роботу мозку і навіть сприяє нормалізації ваги. Європейські дослідники з’ясували, що у людей, які регулярно ласують чорним шоколадом, на 17 % менший ризик виникнення інсульту, ніж у тих, в чиєму раціоні цей продукт відсутній.

Темний шоколад може похвалитися наявністю величезної кількості корисних мінералів у своєму складі — заліза, цинку, калію, селену. Какао, що міститься в цьому смаколику, суттєво знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. А ще шоколадка допомагає схуднути! Вчені довели: маленький шматочок цього десерту, з’їдений за 20 хвилин до обіду або вечері, дасть сигнал у мозок про те, що ситість вже настала. Отже, обсяг спожитої згодом їжі значно скоротиться.

domashnij-shokolad-2

Як бачимо, причин відмовляти собі в корисних ласощах немає. Тому вчимося готувати домашній шоколад і дивуємо сім’ю та друзів!

Улюблений молочний шоколад

Хоча медики і науковці твердять про користь саме чорного варіанта цього десерту з вмістом какао не менше 70 %, багато хто все ж полюбляє саме молочний шоколад. Пропонуємо вам приготувати цей смаколик за оригінальним рецептом.

Скептики наморщаться: мовляв, зробити справжній шоколад в домашніх умовах практично неможливо. Адже до канонічної рецептури обов’язково входить масло какао, купити яке в звичайному магазині досить непросто. Та за часів інтернету придбати цей інгредієнт не складе труднощів.

Ми поділимося з вами двома рецептами, завдяки яким ви з часом виведете свою «ідеальну формулу» улюбленого десерту.

domashnij-shokolad-3

Рецепт простого і ніжного домашнього смаколика

Із запропонованої нижче кількості складових ви отримаєте 6–7 порцій чудового десерту. Щоб зробити домашній шоколад, знадобиться приблизно 20 хвилин. Крім того, певний час піде на застигання ласощів.

Інгредієнти:

  • 300 г какао-порошку хорошої якості;
  • 3 ч. л. цукрового піску (можна використовувати відповідну кількість підсолоджувача);
  • 150 г вершкового масла (жирність — не менше 80 %);
  • 6 ст. л. пастеризованого молока.

Покрокова інструкція:

  1. У каструльці нагріти молоко, не доводячи до кипіння. Додати цукор і какао-порошок.
  2. Паралельно підготувати водяну баню. Розтопити на ній вершкове масло.
  3. «Зміксувати» молочну суміш і вже рідке вершкове масло. Ретельно вимішати силіконовою лопаткою, щоб маса стала однорідною і шовковистою.
  4. Прогріти суміш на маленькому вогні, давши ледь закипіти.
  5. Розлити шоколад у спеціальні ємності (можна замінити формочками для льоду). Дати охолонути і застигнути.

Зроблений у такий спосіб домашній шоколад можна використовувати для оформлення тортів і тістечок, подачі млинців, вафель, морозива.

Рецепт приготування цього десерту стане ще краще, коли ви проявите фантазію. Наприклад, до шоколаду можна додати ванілін, сухофрукти, сушені ягоди. Особливої нотки домашньому смаколику додасть невелика кількість згущеного молока, введеного в теплу готову суміш.

Справжній шоколад з какао-масла

Приготований за цим рецептом десерт потішить гурманів. Можна зробити домашній чорний шоколад без цукру — справжній «брют», що бадьорить вишуканою яскравою гіркотою. Але ми пропонуємо звернути увагу на рецептуру, що передбачає використання нешкідливого для здоров’я тростинного цукру.

Отже, швидко і без особливого клопоту готуємо своїми руками приголомшливо смачний шоколад з горіхами! Смак десерту, зробленого з какао-масла, вийде особливо насиченим. Що ж стосується користі таких ласощів, то їх і зовсім складно переоцінити.

domashnij-shokolad-4

З наведеної нижче кількості продуктів ви отримаєте 4–6 порцій вишуканого десерту. Час приготування — не більше 40 хвилин. Десь 2 години підуть на застигання домашнього шоколаду.

Складові:

  • 70 г масла какао;
  • 150 г какао-порошку (в ідеалі — натуральної какао-маси);
  • 120 г тростинного цукру (можна замінити звичайним або цукровою пудрою);
  • 30 г кеш’ю;
  • 30 г фундука;
  • 30 г сирого мигдалю.

Покрокова інструкція:

  1. Масло какао порубати, покласти в каструльку. Додати порошок, потім цукор.
  2. Розтопити суміш на водяній бані. Перемішати до однорідності.
  3. Томити суміш на водяній бані, постійно помішуючи, не менше 25 хвилин.
  4. У формочки для крафтових цукерок покласти по кілька горішків.
  5. Залити формочки гарячою сумішшю. За бажанням в кожну цукерку і зверху можна втиснути невелику кількість горішків.
  6. Дати ласощам застигнути. Після повного охолодження відправити в холодильник на 2 години.

Смачного!