П'ємо

Як зробити корисний фреш: топ-10 соків

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokiv

У нашій свідомості вкоренилося словосполучення «корисні фреші». Дійсно, свіжовичавлений сік з овочів, ягід, фруктів або трав зберігає їхні основні властивості. Але чи всі фреші можна вживати саме вам? Адже існує безліч лікарських приписів, що рекомендують утримуватися від тих чи інших продуктів при конкретних захворюваннях. До того ж ми не завжди знаємо, як впливає на організм фреш з тієї чи іншої рослини.

Чудова десятка

 

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokivКористь фрешів буде безсумнівною, якщо ви станете вживати напої, які вам не протипоказані. Що ж стосується плодів, з яких роблять ці вітамінні «бомби», то в топ-10 входять:

  1. Яблуко. Що тільки не лікують за допомогою цього фрукта!.. Яблука допомагають при сечокам’яній хворобі, атеросклерозі. У дивовижних плодах міститься безліч вітамінів, мікроелементів. М’якоть цих фруктів — безцінне джерело пектину. Не забувайте лише, що корисний яблучний фреш стимулює апетит, особливо якщо пити такий напій натщесерце. Отже, він протипоказаний тим, хто худне. Тим, хто має проблеми з кишечником, не можна пити фреш із кислих сортів яблук.
  2. Апельсин. Фолієва кислота, вітаміни Р та С підбадьорять із ранку, захистять від застудних захворювань, зміцнять імунітет, піднімуть настрій. Але пам’ятайте, що апельсиновий фреш лікарі не рекомендують пити людям із захворюваннями шлунка та кишечника.
  3. Помідор. Людям із холециститом і панкреатитом, перш ніж споживати корисний томатний фреш, слід проконсультуватися з лікарем. В іншому разі така сокотерапія не має протипоказань, адже цей низькокалорійний овоч допомагає перетравлювати їжу, ефективно бореться з процесами гниття. Також томатні фреші запобігають онкозахворюванням. Запам’ятайте лише, що додана в сік сіль знижує його корисні властивості.
  4. Морква. Легендарний «окуліст» та «імунолог». Морквяний фреш варто вживати в помірних дозах — не більше ніж 250 мл/добу. Річ у тому, що бета-каротин перевантажує печінку та й на кольорі обличчя позначається не найкращим чином (хоча загалом для шкіри корисний — запобігає закупорюванню пор). Сік із моркви розбавляють іншими не менш корисними фрешами, приготованими з гарбуза, яблука. До речі, бета-каротин засвоюється тільки з жирами, тому в готовий напій додають трохи сметани/вершків або оливкової олії.
  5. Гарбуз. Напевно, найделікатніший за своїм впливом на організм овоч. Крім того, гарбуз може похвалитися дуже багатим вітамінно-мінеральним складом. Такі фреші корисні при захворюваннях печінки, нирок. Випиваючи на ніч подібний сік з доданою до нього чайною ложкою меду, ви позбудетеся безсоння.
  6. Грейпфрут. Позбавляє від холестерину, є відмінним антидепресантом, рекомендований як доповнення до різних дієт. Єдине застереження — якщо ви приймаєте якісь таблетки, проконсультуйтеся з лікарем щодо їхньої сумісності з грейпфрутовим фрешем. Звичайно, ніякі препарати запивати цим соком не можна.
  7. Ківі. В одному плоді міститься приблизно 42 калорії, при цьому фреш із цього фрукта прекрасно насичує організм. Крім того, ківі регулює рівень цукру в крові, успішно заміняє аспірин, сприяє синтезу колагену, чистить судини та капіляри. Не можна вживати такий сік людям, що страждають від гастриту з підвищеною кислотністю.
  8. Капуста. Фреш із неї використовують для лікування гастритів, виразок, цирозу печінки. Крім того, корисний напій із цього овочу відмінно виводить з організму токсини.
  9. Ананас. Крім спалювання жирів, такий фреш знімає набряклість, стимулює роботу кишечника, поліпшує пам’ять. Пити цей сік потрібно в міру, інакше кислоти, що в ньому містяться, подразнюватимуть слизову оболонку шлунка.
  10. Буряк. Корисний напій з цього овочу заспокійливо діє на нервову систему, тому подібний мікс рекомендують пити при безсонні. Буряковий фреш стимулює роботу кишечника та шлунка, але небезпечний при виразці, хворобах нирок. Врахуйте, що це єдиний свіжовичавлений сік, який потрібно пити не одразу після приготування — на 2–3 години його необхідно поставити в холодильник, щоб із рідини випарувалися шкідливі сполуки.

Корисні фреші: як їх правильно пити

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokivЗ інгредієнтами розібралися, тепер вчимося правильно вживати фреші. Основні правила такі:

  • для приготування фрешів бажано використовувати тільки сезонні продукти. Плоди слід брати соковиті та цілі. Такі фрукти й овочі ви завжди можете придбати в торговельних центрах мережі METRO;
  • випити сік потрібно протягом пів години після приготування (виняток — буряковий фреш);
  • до фрешів, зроблених із рослин, що містять каротиноїди, для кращого їхнього засвоєння потрібно додавати оливкову олію, в овочеві — нежирні вершки. Щоб підсолодити смак будь-якого фрешу, використовуйте мед. Тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, потрібно розводити такі мікси водою;
  • пити фреші слід через соломинку, а потім прополоскати рот. Нерідко корисні кислоти, що містяться в соках, негативно впливають на наші зуби.

Фреш із гарбуза із селерою

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokivГотувати такий напій легко: щоб зробити 1–2 порції, знадобиться всього 5 хвилин. Загалом же ви можете вигадувати рецепти свіжих міксів буквально на ходу або використовувати запропоновані нами покрокові інструкції.

Інгредієнти

  • м’якоть гарбуза — 300 г;
  • невелике яблуко, морква — по 1 шт.;
  • селера — пучок.

Покрокова інструкція

  1. Помити, висушити та почистити всі продукти.
  2. Покласти інгредієнти в соковижималку. Налити фреш у склянку, вставити в неї трубочку.

Фреш для підняття настрою

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokivЦей напій не тільки підбадьорить, а й зміцнить імунну систему, стане ефективною профілактикою застудних захворювань. Щоб приготувати порцію антидепресивного фрешу, вам знадобиться буквально кілька хвилин.

Інгредієнти

  • ананас — 200 г;
  • шматочок імбиру — на смак;
  • апельсин — 1 невеликий або половинка великого.

Покрокова інструкція

  1. Всі вищеперелічені продукти почистити, порізати шматочками, вичавити.
  2. Налити отриману рідину в склянку. У такий фреш можна додати лід, якщо п’єте сік у спеку. Зверху напій за бажання прикрашають м’ятою.

Овочевий фреш

yak-zrobyty-korysnyj-fresh-top-10-sokivПідбирайте овочі на свій розсуд, а поки спробуйте приготувати порцію цього корисного міксу. Щоб його зробити, знадобиться всього кілька хвилин.

Інгредієнти

  • солодкий жовтий або червоний перець — 1 шт.;
  • помідор — 1 шт.;
  • огірок — 1 шт.;
  • оливкова олія — 0,5–1 ч. л.

Покрокова інструкція

  1. Почистити перець від насіння та ніжки, з огірка зняти шкірку. Всі овочі помістити в соковижималку.
  2. Зробити фреш.
  3. Готовий сік налити у відповідну ємність, додати оливкову олію, розмішати.

Пийте корисні фреші, отримуйте задоволення від їхнього чудового смаку та будьте здорові!