Цей напій цінують за те, що він низькокалорійний і маложирний, але водночас має знайомий приємний смак. Рослинне молоко готують з горіхів (мигдалю, фісташок, кеш’ю, кокоса та інших), насіння (кунжуту, соняшнику, конопель, маку, гарбуза та інших), злаків (рису, вівса, ячменю тощо). Практично всі види цього продукту можна придбати в будь-якому торговому центрі мережі METRO.
Перевірені рецепти рослинного молока
До складу наявного в продажу рослинного молока входять горіхова, зернова або злакова основа, вітаміни, вода, рослинна олія, ароматизатори. Такий продукт зберігається довше, ніж приготований власноруч. Але, звичайно ж, користь від зробленого в домашніх умовах напою буде незрівнянно більшою.
Молоко рослинне додають у випічку, супи, смузі, каву. Тонкий смак і аромат цього продукту ушляхетнять будь-яку страву.
Щоб потішити себе й близьких апетитним корисним напоєм і/або приготованою з ним їжею, знадобляться перевірені рецепти. Пропонуємо вашій увазі кілька таких покрокових інструкцій.
Мигдальне молоко
Спробуйте зробити рослинне молоко, гідне ресторанного меню. Цей напій з тонким смаком мигдалю, кокосу та кориці оцінять навіть гурмани.
Складові
- 1 склянка сирого мигдалю;
- 1 ст. л. кедрової або лляної олії;
- ½ палички кориці;
- 5 склянок води;
- кокосова стружка (за бажанням);
- сироп агави або мед — за смаком;
- дрібка морської солі.
Об’єм — 1,5 л.
Час приготування — 7 годин (не лякайтеся: левова частка часу піде на вимочування горіхів).
Покрокова інструкція
- Залийте мигдаль водою мінімум на 6 годин.
- Висипте вимочені горіхи в блендер.
- Додайте до мигдалю олію, корицю, воду, кокосову стружку, сіль і підсолоджувач.
- Збийте інгредієнти. Вони мають перетворитися на однорідну масу.
- Процідіть отриману суміш через тканину або спеціальний аксесуар для приготування рослинного молока.
- Розлийте напій по склянках. Решту рослинного молока необхідно зберігати в холодильнику та випити протягом 2 днів.
Лляне молоко
Рослинне молоко, приготоване з льону, дуже корисне. Зокрема, воно стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Регулярно вживаючи такий напій, ви стабілізуєте нервову систему, оздоровите серце.
Складові
- 1/4 склянки насіння льону;
- 6 склянок чистої води;
- 2 ч. л. ваніліну;
- 5 фініків;
- мускатний горіх, кориця — на смак.
Об’єм — 1,5 л.
Час приготування — 15 хвилин.
Покрокова інструкція
- Вимийте насіння льону.
- Помістіть основу майбутнього рослинного молока в чашу блендера. Залийте насіння льону водою та протягом хвилини подрібнюйте на максимальній швидкості.
- Пропустіть отриману рідину через харчовий мішечок або марлю.
- Очищений напій знову помістіть у блендер.
- Видаліть з фініків кісточки. Додайте м’якоть сухофруктів у блендер до лляного молока.
- Введіть у напій спеції, ваніль, ретельно все подрібніть.
- Розлийте рослинне молоко по склянках, решту поставте в холодильник.
Кокосове молоко
Багато хто помилково називає кокосовим молоком воду, що міститься всередині горіха. Це неправильно. Рослинне молоко з кокоса необхідно приготувати. Такий продукт згодом додають у супи, коктейлі, соуси, десерти, каву. За поживністю та кількістю корисних речовин кокосове молоко практично не поступається коров’ячому.
Складові
- 1 стиглий кокос;
- трохи води (за необхідності).
Об’єм — приблизно 250 мл.
Час приготування — 2,5 години (мінімум 2 години піде на настоювання основи напою).
Покрокова інструкція
- Кокос очистіть, помийте.
- Проколіть дірочки в очках-заглибленнях на шкаралупі.
- Злийте в миску кокосову воду.
- Поділіть горіх на частини, кожну очистіть від внутрішньої і зовнішньої скоринок.
- Білу м’якоть натріть на дрібній тертушці, подрібніть у блендері.
- З’єднайте отриману масу з раніше злитою з горіха рідиною.
Якщо остання не повністю покриває подрібнену м’якоть, долийте теплу воду.
- Залиште настоюватися основу рослинного молока протягом 2 годин.
- Процідіть суміш через спеціальний мішечок, відтисніть.
- Перелийте молоко у відповідну ємність.
Вівсяне молоко
Рослинне молоко, зроблене з вівса, — справжня знахідка для охочих не тільки оздоровитися, а й схуднути. Адже цей напій низькокалорійний і містить багато корисних речовин. Споживати таке рослинне молоко не рекомендують людям із діабетом, чутливим до глютену.
Складові
- 1/4 склянки пророслого вівса;
- 4 склянки води;
- сироп агави або мед — за смаком;
- дрібка морської солі дрібного помелу.
Об’єм — приблизно 1 л.
Час приготування — десь 2 дні (не хвилюйтеся: активні дії заберуть лічені хвилини).
Покрокова інструкція
- Овес промийте, замочіть та залиште на кілька годин.
- Викладіть зерно на вологу тканину. Залиште овес мінімум на 12 годин для пророщування.
- Промийте пророслі зерна, висипте в блендер.
- Влийте до вівса воду, додайте сіль, підсолоджувач.
- На високій швидкості протягом 2–3 хвилин подрібнюйте основу молока.
- Процідіть напій через спеціальний мішечок.
- Розлийте вівсяне молоко по чашках, решту помістіть в пляшку та поставте в холодильник. Вжити цей напій потрібно максимум за 2 дні.
Готуйте рослинне молоко та збагачуйте повсякденне меню своєї родини смачними й корисними напоями!