П'ємо

Як зробити рослинне молоко: готуємо власноруч продукт для здорового способу життя

yak-zrobyty-roslynne-moloko-gotuyemo-vlasnoruch-produkt-dlya-zdorovogo-sposobu-zhyttya

Цей напій цінують за те, що він низькокалорійний і маложирний, але водночас має знайомий приємний смак. Рослинне молоко готують з горіхів (мигдалю, фісташок, кеш’ю, кокоса та інших), насіння (кунжуту, соняшнику, конопель, маку, гарбуза та інших), злаків (рису, вівса, ячменю тощо). Практично всі види цього продукту можна придбати в будь-якому торговому центрі мережі METRO.

Перевірені рецепти рослинного молока

До складу наявного в продажу рослинного молока входять горіхова, зернова або злакова основа, вітаміни, вода, рослинна олія, ароматизатори. Такий продукт зберігається довше, ніж приготований власноруч. Але, звичайно ж, користь від зробленого в домашніх умовах напою буде незрівнянно більшою.

Молоко рослинне додають у випічку, супи, смузі, каву. Тонкий смак і аромат цього продукту ушляхетнять будь-яку страву.

Щоб потішити себе й близьких апетитним корисним напоєм і/або приготованою з ним їжею, знадобляться перевірені рецепти. Пропонуємо вашій увазі кілька таких покрокових інструкцій.

Мигдальне молоко

Спробуйте зробити рослинне молоко, гідне ресторанного меню. Цей напій з тонким смаком мигдалю, кокосу та кориці оцінять навіть гурмани.

Складові

  • 1 склянка сирого мигдалю;
  • 1 ст. л. кедрової або лляної олії;
  • ½ палички кориці;
  • 5 склянок води;
  • кокосова стружка (за бажанням);
  • сироп агави або мед — за смаком;
  • дрібка морської солі.

Об’єм — 1,5 л.

Час приготування — 7 годин (не лякайтеся: левова частка часу піде на вимочування горіхів).

Покрокова інструкція

  1. Залийте мигдаль водою мінімум на 6 годин.
  2. Висипте вимочені горіхи в блендер.
  3. Додайте до мигдалю олію, корицю, воду, кокосову стружку, сіль і підсолоджувач.
  4. Збийте інгредієнти. Вони мають перетворитися на однорідну масу.
  5. Процідіть отриману суміш через тканину або спеціальний аксесуар для приготування рослинного молока.
  6. Розлийте напій по склянках. Решту рослинного молока необхідно зберігати в холодильнику та випити протягом 2 днів.

yak-zrobyty-roslynne-moloko-gotuyemo-vlasnoruch-produkt-dlya-zdorovogo-sposobu-zhyttyaЛляне молоко

Рослинне молоко, приготоване з льону, дуже корисне. Зокрема, воно стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Регулярно вживаючи такий напій, ви стабілізуєте нервову систему, оздоровите серце.

Складові

  • 1/4 склянки насіння льону;
  • 6 склянок чистої води;
  • 2 ч. л. ваніліну;
  • 5 фініків;
  • мускатний горіх, кориця — на смак.

Об’єм — 1,5 л.

Час приготування — 15 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Вимийте насіння льону.
  2. Помістіть основу майбутнього рослинного молока в чашу блендера. Залийте насіння льону водою та протягом хвилини подрібнюйте на максимальній швидкості.
  3. Пропустіть отриману рідину через харчовий мішечок або марлю.
  4. Очищений напій знову помістіть у блендер.
  5. Видаліть з фініків кісточки. Додайте м’якоть сухофруктів у блендер до лляного молока.
  6. Введіть у напій спеції, ваніль, ретельно все подрібніть.
  7. Розлийте рослинне молоко по склянках, решту поставте в холодильник.

Кокосове молоко

Багато хто помилково називає кокосовим молоком воду, що міститься всередині горіха. Це неправильно. Рослинне молоко з кокоса необхідно приготувати. Такий продукт згодом додають у супи, коктейлі, соуси, десерти, каву. За поживністю та кількістю корисних речовин кокосове молоко практично не поступається коров’ячому.

Складові

  • 1 стиглий кокос;
  • трохи води (за необхідності).

Об’єм — приблизно 250 мл.

Час приготування — 2,5 години (мінімум 2 години піде на настоювання основи напою).

Покрокова інструкція

  1. Кокос очистіть, помийте.
  2. Проколіть дірочки в очках-заглибленнях на шкаралупі.
  3. Злийте в миску кокосову воду.
  4. Поділіть горіх на частини, кожну очистіть від внутрішньої і зовнішньої скоринок.
  5. Білу м’якоть натріть на дрібній тертушці, подрібніть у блендері.
  6. З’єднайте отриману масу з раніше злитою з горіха рідиною.

Якщо остання не повністю покриває подрібнену м’якоть, долийте теплу воду.

  1. Залиште настоюватися основу рослинного молока протягом 2 годин.
  2. Процідіть суміш через спеціальний мішечок, відтисніть.
  3. Перелийте молоко у відповідну ємність.

yak-zrobyty-roslynne-moloko-gotuyemo-vlasnoruch-produkt-dlya-zdorovogo-sposobu-zhyttyaВівсяне молоко

Рослинне молоко, зроблене з вівса, — справжня знахідка для охочих не тільки оздоровитися, а й схуднути. Адже цей напій низькокалорійний і містить багато корисних речовин. Споживати таке рослинне молоко не рекомендують людям із діабетом, чутливим до глютену.

Складові

  • 1/4 склянки пророслого вівса;
  • 4 склянки води;
  • сироп агави або мед — за смаком;
  • дрібка морської солі дрібного помелу.

Об’єм — приблизно 1 л.

Час приготування — десь 2 дні (не хвилюйтеся: активні дії заберуть лічені хвилини).

Покрокова інструкція

  1. Овес промийте, замочіть та залиште на кілька годин.
  2. Викладіть зерно на вологу тканину. Залиште овес мінімум на 12 годин для пророщування.
  3. Промийте пророслі зерна, висипте в блендер.
  4. Влийте до вівса воду, додайте сіль, підсолоджувач.
  5. На високій швидкості протягом 2–3 хвилин подрібнюйте основу молока.
  6. Процідіть напій через спеціальний мішечок.
  7. Розлийте вівсяне молоко по чашках, решту помістіть в пляшку та поставте в холодильник. Вжити цей напій потрібно максимум за 2 дні.

Готуйте рослинне молоко та збагачуйте повсякденне меню своєї родини смачними й корисними напоями!