Їмо

Як зробити соус айолі та з чим його подати

yak-zrobyty-sous-ajoli-ta-z-chym-jogo-podaty

Такий ароматний пікантний соус характерний для кухонь середземноморських країн. В основі страви — часник і оливкова олія. Ці продукти й дали назву айолі. З французької це слово перекладається як «часник і олія оливи».

Часник, оливкова олія й навіть… фрукти!

Часник і оливкова олія — складові класичного варіанту айолі. У різних регіонах Середземномор’я в цю страву нерідко вводять яйця — повністю або тільки білок чи жовток.

Айолі готують з лимонним соком, додають у соус воду (для надання йому потрібної консистенції), зелень, гірчицю. Є варіанти цієї страви, що містять навіть… фрукти! Так, у Каталонії соус айолі роблять зі шматочками груші. А, наприклад, на Мальті є свій автентичний рецепт, який передбачає використання хлібних крихт і томатів.

Соус-універсал

Подають цей соус буквально до всіх страв, які готують на берегах Середземного моря: до риби, м’яса, їжі з рису та овочів. Останні можуть бути як свіжими, так і термічно обробленими. Пропонуємо вам кілька варіантів приготування айолі. В майбутньому ці покрокові інструкції можуть стати основою ваших авторських рецептів, у які ніхто не забороняє вам включати оригінальні інгредієнти. Ну а всі продукти, які знадобляться для того, щоб зробити соус айолі, завжди можна придбати в будь-якому з торгових центрів мережі METRO.

Класичний рецепт соусу айолі

Еталонний склад айолі — часник, перетертий у ступці з оливковою олією. При інтенсивному змішуванні  ці інгредієнти перетворюються на насичений жовтий соус з яскравим смаком.

Згодом в айолі стали додавати жовтки. В результаті вийшов практично натуральний часниковий майонез.

Варіант із використанням яєць сьогодні вважається класичним. Але на Адріатиці до свіжої риби та морепродуктів часто подають саме двокомпонентний айолі.

Опановуємо базовий рецепт

Щоб зробити 4 порції соусу, вам знадобиться всього 5 хв.

Інгредієнти

  • 4 зубчики часнику;
  • 2 жовтки;
  • 2-3 ч. л. негострої гірчиці;
  • 200 мл оливкової олії першого віджиму (особливого аромату надасть грецька або іспанська);
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. л. лимонного соку.yak-zrobyty-sous-ajoli-ta-z-chym-jogo-podaty

Покрокова інструкція

  1. У ступку чи блендер кладемо розрізані навпіл часникові зубчики, злегка солимо, розтираємо (подрібнюємо блендером).
  2. Додаємо до отриманої суміші жовтки. Яйця повинні бути виключно свіжими. Перед тим, як їх розбити, ретельно вимийте шкаралупу з милом або содою.
  3. Коли суміш стане однорідною, додаємо в неї гірчицю. Оптимально, якщо остання буде солодкуватою та не дуже гострою.
  4. Вводимо в соус оливкову олію. Вона не повинна бути занадто гіркою та насиченою! Отже, перед тим як влити в айолі олію, її треба скуштувати.
  5. Додаємо в отриману масу свіжовичавлений сік лимона (в ньому не повинно бути кісточок), вимішуємо все до кремоподібного стану, досолюємо, якщо є така необхідність.

Готовий соус, поміщений в скляну банку з кришкою, можна зберігати кілька днів у холодильнику. Подають такий айолі до риби, морепродуктів, свіжих і печених овочів, картоплі фрі.yak-zrobyty-sous-ajoli-ta-z-chym-jogo-podaty

Різноманітний, але незмінно смачний

Звичайно, ви можете приготувати айолі й без гірчиці. Без такого інгредієнта смак соусу вийде більш традиційним. Незвичайного «звучання» айолі набуде, якщо лимонний сік замінити соком лайма.

Також можна зробити експрес-версію подібного соусу на основі готового майонезу. У нього потрібно буде лише додати пропущений через прес часник, трохи гірчиці, сік лимона (за смаком).

Любителі гострого оцінять айолі, одним з інгредієнтів якого є пластівці сушеного чилі або червоний гострий перець. Свіжішим на смак цей калорійний соус зробить подрібнена зелень. До слова, існують також більш ніж незвичайні рецепти айолі, в яких немає… жодного класичного інгредієнта!yak-zrobyty-sous-ajoli-ta-z-chym-jogo-podaty

Айолі на основі горіхів кешю

Щоб зробити 3-4 порції горіхового соусу, знадобиться 5 хв.

Інгредієнти

  • 150 г необсмажених горіхів кеш’ю;
  • 1 свіжий перчик чилі (можна замінити сушеними пластівцями чилі за смаком);
  • 4 ст. л. лимонного соку;
  • сіль за смаком;
  • трохи цукру (його додають приготування наприкінці, якщо є така необхідність, попередньо скуштувавши соус).

Покрокова інструкція

  1. Кеш’ю, перчик і лимонний сік покласти в блендер.
  2. Подрібнити продукти до однорідної консистенції. Для регулювання густоти в соус можна додати трохи води.
  3. Посолити та за необхідності підсолодити айолі.

Цей соус подають до печеної картоплі, приготованого на грилі м’яса, білої риби.

Смачного та вдалих експериментів з айолі!