Працюємо

Як зробити ставок своїми руками

yak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

Споглядати водну гладь можна нескінченно. Її вигляд заспокоює, допомагає впорядкувати думки. Але як часто ми можемо вибратися до якого-небудь водоймища, щоб у тиші посидіти на його березі?..

Тим часом власникам заміських ділянок цілком під силу зробити ставок на дачі. Не скажемо, що це дуже легко і дешево, але зовсім не так клопітно і дорого, як може здатися на перший погляд. Зате уявіть, як буде приємно відпочивати, сидячи в кріслі з книжкою біля рукотворного міні-озерця. Або, купивши продукти в торговому центрі мережі METRO, влаштувати у такого ставка сімейний літній пікнік… Загалом, вирішено — робимо озеро в саду своїми руками, фото якого будуть приємно дивувати ваших друзів у соцмережах.

Декоративний ставок своїми руками: обираємо пригоже місцеyak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

Організувати штучне озеро можна в будь-якій частині земельної ділянки. Але не забувайте, що ви створюєте екосистему, де обов’язково поселяться водорості.

Роблячи водойму своїми руками, врахуйте:

  1. Відстань до найближчих дерев. Останні мають розташовуватися на відстані, рівній довжині їхніх стовбурів. Тоді коріння дерев не пошкодить гідроізоляцію, а листя, гілки не стануть падати у воду. Не переймайтеся, що навколо ставка буде недостатньо зелені. Ви зможете посадити на берегах водоймища кущики, високу декоративну траву тощо.
  2. Можливість інтенсивного розмноження водоростей. Вони швидко спробують окупувати міні-озеро, якщо ви розмістите його на сонячній стороні. В ідеалі потрібно вибрати таке місце, щоб з 12:00 до 15:00 ставок перебував у тіні.
  3. Відстань до джерела води. Не забувайте, що занадто спекотним літом ставок може пересихати, отже, його доведеться регулярно наповнювати.

Розмітка міні-озера, його основаyak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

Обравши відповідне місце, визначтеся з розміром і формою озерця. На ділянці зробіть розмітку, використовуючи кілочки і шнур.

Пам’ятайте про правильне формування донної частини. Ставок має йти уступами. Глибина прибережної, мілководної, частини — приблизно 40 см, другої — до 1 м. Якщо плануєте запустити в міні-озерце рибок, зробіть третю сходинку. Вона має бути більш вузькою, ніж інші. У цьому місці риби будуть зимувати, оскільки вище вода замерзне.

Загальна глибина ставка — до 1,8 м. Схили роблять під кутом 30°.

Левова частка необхідних для організації міні-озерця коштів піде на створення його основи. Вона може бути різною. Штучна водойма своїми руками робиться з основою із:

  • бетону;
  • плівки;
  • підручних матеріалів;
  • готової форми.

Варіант із бетону

Це доступний, відносно недорогий матеріал, який прослужить багато десятків років. Якщо ви вирішите зробити основу ставка з бетону, хід робіт буде таким:

  1. У виритому котловані з піску або глини роблять гідроізоляцію.
  2. Викладають перший шар бетону. Його необхідно армувати — втиснути в сирий розчин металеву сітку.
  3. Після висихання конструкцію покривають другим шаром будматеріалу товщиною мінімум 5 см, вирівнюють. Якщо на висохлому дні залишаються нерівні частини, їх згладжують цементом.

Прикрашають бетонний ставок галькою, плиткою, камінням.

Садовий ставок своїми руками: робимо водойму з основою із плівкиyak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

«Плівкове» озеро вигідне тим, що в цьому випадку можна експериментувати з формою водойми. Гідроізоляцію роблять з:

  • ПВХ. Термін експлуатації цього матеріалу — до 10 років, він підходить для створення водойми в рівному (піщаному) ґрунті;
  • бутилкаучукового полімеру. Цей матеріал служить до 50 років, витримує різкі перепади температур, сильні морози, підходить для створення міні-озера в кам’янистому ґрунті.

Щоб зробити ставок із плівковою основою, необхідно:

  1. Вирити котлован потрібної форми.
  2. Правильно розрахувати розмір необхідної плівки. Для цього потрібно виміряти довжину, ширину майбутньої водойми, додати до одержаного результату дві глибини, плюс 1 м запасу. Пам’ятайте, що плівка має приблизно на 10 см виступати за краї озера, не розтягуючись!
  3. Вирити по периметру канавку (глибина 10 см). У неї заводять матеріал, який прикривається (навантажується) камінням, дошками тощо.
  4. На бажання вистелити дно водойми галькою або камінням. Щоправда, в такому разі ставок доведеться частіше чистити.

Робимо міні-озеро з підручних матеріалів

Із ванни, великого таза, навіть старої автопокришки також можна зробити ставок своїми руками. Послідовність робіт не особливо відрізняється від вищевикладених, але має деякі особливості:

  1. Ванну необхідно привести до ладу — пофарбувати, вкрити лаком. Інакше в прозорій воді буде видно всі недоліки старої ємності.
  2. Злив ванни потрібно поглибити, зробити дренаж із каменів. У майбутньому достатньо буде витягнути пробку, і вода потроху піде в ґрунт.
  3. Покришку необхідно розрізати навпіл. Для ізоляції дна шину накривають плівкою, заводячи її під покришку, боки притискають камінням.

Ставок із готовою основоюyak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

Чи не найекономніший, але найбільш простий варіант обзавестися відмінним ставком — купити готову форму відповідних параметрів. До речі, в такій основі вже передбачено дно зі сходинками. Роблять подібні форми з ПВХ або склопластику. Гарантований термін експлуатації подібної основи — 30 років.

Щоб встановити таку форму, риють котлован, що повторює її обриси. Потім ретельно утрамбовують днище, щоб не було зазорів. Дуже важливо рівно встановити форму. Для цього використовують вимірювальні рейки. Після установки основи на її дно викладають ґрунт, садять у нього рослини, потім заливають форму водою.

Догляд за міні-озером: топ-7 порадyak-zrobyty-stavok-svoyimy-rukamy

Не можна сказати, що догляд за міні-озером — занадто клопітка справа, але підтримувати порядок у водоймі необхідно на постійній основі. Щоб ставок, який ви зробили своїми руками, тішив вас і ваших близьких:

  1. Правильно підберіть рослини, якими плануєте заселити озерце. Проконсультуйтеся з фахівцями з водної флористики, ландшафтними дизайнерами. Корисні рослини будуть конкурувати з водоростями, поступово їх витісняючи.
  2. Не давайте берегам ставка заростати бур’янами, тримайте територію в чистоті.
  3. Прибирайте з гладі озерця сміття (суху траву, листя, гілки, що падають у нього), звільняйте водойму від ниток водоростей. Для таких робіт підійде сачок, також можна скористатися граблями.
  4. Восени проріджуйте занадто пишну рослинність, зрізайте сухі стебла. Якщо ви заселите ставок теплолюбними рослинами, пересаджуйте їх на зиму в сприятливе середовище.
  5. Захищайте водойму від зайвого сміття за допомогою спеціальної сітки.
  6. Використовуйте препарати, що допомагають очищати штучні озера. Такі засоби не тільки не шкодять мешканцям рукотворних ставків, а й насичують киснем середовище їхнього проживання.
  7. Встановіть фільтри для очищення води. У крайньому разі регулярно її оновлюйте. Для того щоб рідина, яка «відпрацювала» своє, не пропала дарма, можна встановити заглибний насос і поливати город нагрітою і відстояною вологою зі ставка, який зробили своїми руками.