Їмо

Як зробити желе зі сметани та торт на його основі

yak-zrobyty-zhele-zi-smetany-ta-tort-na-jogo-osnovi

Багато хто любить сметану, але те, що з неї можна приготувати чудові десерти, знають одиниці. До того ж рецепт кожної з таких страв неймовірно простий. Що ж стосується калорійності подібних солодощів, то її ви можете регулювати самостійно, використовуючи кисломолочний продукт із більшим чи меншим вмістом жиру.

Нижче ми розповімо, як зробити приголомшливе желе зі сметани й тортик на його основі. Не забудьте лише, що по-справжньому смачними ці страви виходять лише зі свіжих і якісних продуктів. Саме такі ви завжди можете придбати в торгових центрах мережі METRO.

Рецепт желе зі сметани, «інкрустованого» полуницею

yak-zrobyty-zhele-zi-smetany-ta-tort-na-jogo-osnoviЦю смакоту можна готувати й з іншими фруктами — чорницею, малиною, шматочками бананів, ківі. Головне, щоб ці продукти були стиглими та солодкими (втім, останній параметр залежить від смакових уподобань).

Процес приготування желе зі сметани забере приблизно 5 годин. Але не хвилюйтесь: на активні дії піде хвилин 40, решта часу знадобиться для застигання.

Із перерахованої нижче кількості продуктів вийде 5–6 порцій десерту.

Інгредієнти

  • вода — 200 мл;
  • желатин — 15 г;
  • цукор — 100 г або на смак;
  • сметана — 400 мл;
  • свіжа ціла полуниця середнього розміру — 300 г;
  • ванільний цукор (за бажанням) — 1 пакетик (5 г).

Покрокова інструкціяyak-zrobyty-zhele-zi-smetany-ta-tort-na-jogo-osnovi

  1. Кип’ятимо, а потім охолоджуємо воду. У холодній рідині замочуємо желатин. Заливаємо його водою, перемішуємо та даємо постояти приблизно півгодини.
  2. Миємо полуницю. Даємо стекти воді, викладаємо ягоди на сухий рушник, щоб він увібрав залишки вологи. Звільняємо їх від хвостиків. Робити це потрібно тільки тоді, коли полуниця висохне, інакше ягоди вберуть воду.
  3. У чистій мисці змішуємо сметану з ваніллю та цукром. Основу желе можна збити міксером або обійтися виделкою. Головне — щоб цукор розчинився.
  4. Набряклий желатин ставимо на слабкий вогонь, нагріваємо до повного розчинення (не кип’ятити!). Готовий загущувач виливаємо в сметанну суміш (можна зробити це через сито, тоді точно жодна грудочка не потрапить у желе), розмішуємо.
  5. Формуємо десерт. Робимо це в загальній формі або в окремих креманках (вазочках, склянках). Третину сметани виливаємо на дно. Вбік відкладаємо 50 г полуниці для прикрашання. Беремо половину ягід, що залишилися, акуратно та рівномірно розподіляємо їх по сметані. На 10 хвилин ставимо десерт у морозилку.
  6. Дістаємо желе з холодильника, заливаємо третиною сметанної маси, викладаємо решту полуниці. Знову ставимо майбутню смакоту на 10 хвилин у морозилку. Коли ця частина ласощів «схопиться», заливаємо її залишками сметанної суміші. Завдяки поступовому заморожуванню ягоди не будуть спливати вгору.
  7. Сформований десерт ставимо в холодильник мінімум на 3 години. Перед подаванням прикрашаємо наше смачне желе ягодами.

Торт «Мозаїка» з крекером

yak-zrobyty-zhele-zi-smetany-ta-tort-na-jogo-osnoviТорт із желе зі сметани виходить не тільки смачним, а й ошатним. Отже, такий десерт прикрасить не лише недільний сімейний обід, а й святковий стіл.

Приготування «Мозаїки», якою зможуть поласувати 10–12 осіб, забере 5–6 годин. Але, знову ж таки, левова частка часу піде на застигання страви.

Інгредієнти

  • різнокольорове желе в пакетах — 5 шт.;
  • крекер (солодкий або нейтрального смаку) — 400 г;
  • сметана (як було сказано раніше, жирність продукту може бути будь-якою) — 1 л;
  • желатин — 40 г;
  • цукор — 1 склянка;
  • вода — 1 склянка.

Покрокова інструкціяyak-zrobyty-zhele-zi-smetany-ta-tort-na-jogo-osnovi

  1. У різних ємностях заздалегідь готуємо желе, вливаючи в кожну на 50–70 мл води менше, ніж зазначено на пакетах.
  2. Готуємо сметанну суміш так, як описано в попередньому рецепті.
  3. Крекер розламуємо на невеликі шматочки.
  4. У форму, краще роз’ємну, стелимо харчову плівку, на дно кладемо половину подрібненого печива.
  5. Беремо половину кожного готового желе. Ріжемо його кубиками, довільно викладаємо на крекер.
  6. Заливаємо шар желе половиною сметанної суміші. Знову повторюємо шари — крекер, кубики желе, сметана.
  7. Ставимо сформований десерт на 3–4 години в холодильник.
  8. Дістаємо готову «Мозаїку», перевертаємо її на підготовлене блюдо, знімаємо плівку, прикрашаємо ягодами та подаємо до столу.