Купуємо

Запахло смаженим: підбираємо соус до м’яса на вогні

zapahlo-zharenym-podbiraem-sous-k-myasu-na-ogne-2

Заміські ділянки, парки й пляжі заповнюються ароматами з мангала: святкуємо літо — сезон пікніків! Ґрунтовні чи спонтанні, вилазки на природу запам’ятаються яскравими емоціями й виразним смаком страв — якщо питання вибору соусів до шашлику не пускати на самоплин.

Легкий настрій барбекю-вечірок сприяє гастрономічним експериментам. Різнокольорові овочеві шашлички, карамелізовані реберця, апетитні бургери, легкі ковбаски, соковите м’ясо чи риба на грилі — якими б не були плани на пікнік, соус відіграє в них ключову роль. За його допомогою можна швидко замаринувати стейк для несподіваних гостей або врятувати випадково перетримані на вогні шашлики, додати цікаві акценти вашим фірмовим стравам чи приготувати нові, з яскравим екзотичним смаком. Збираючись на пікнік, завітайте до METRO — заощадите час і швидко виберете свіже м’ясо чи рибу, а підібрати соуси допоможе цей гід.

Безпрограшна тактика: томатний соус до шашлику

Перше місце в рейтингу соусів до м’яса на вогні стабільно посідає кетчуп: варіанти будь-якої гостроти й у стилі всіляких народних кухонь становлять левову частку на полицях супермаркетів. Але й серед них є лідер — незмінний упродовж 140 років смак кетчупу Heinz забезпечують стиглі помідори: щоб приготувати 875 г кетчупу (стільки вміщається в оптимальному для компанії пакованні), потрібно близько 25 помідорів. Його якість і натуральність у прямому розумінні космічні: НАСА схвалило кетчуп Heinz у раціоні космонавтів на Міжнародній космічній станції.

В основі обожнюваного американцями соусу барбекю — теж помідори, а пряний кислуватий смак і темно-карамельний колір забезпечують патока й овочі. Із соусом Kühne Барбекю готують гостро-солодкі курячі крильця або свинячі ребра барбекю, додають у підливу до тушкованого м’яса чи качки. Його, як і соус Heinz Барбекю, також подають як дип, у який гості вмочуватимуть ковбаски, сир гриль або традиційний шашлик.

Особливість грузинських соусів — у винятковій свіжості й натуральних інгредієнтах, які не піддають термічному оброблянню. Сацебелі, який зазвичай готують з помідорів, незрілого винограду й гранатового соку з волоськими горіхами та зеленню, універсальний. Його додають у салати, змащують овочі, наприклад, баклажани, перед відправленням на гриль, або подають до вже готових шашликів.

zapahlo-zharenym-podbiraem-sous-k-myasu-na-ogne-4

Ще гарячіше: гострі соуси для пікніка

У гострих соусів важлива місія: робити жирні страви легкими, а приготовані не в ідеальних умовах кухні — ще й безпечними. Кавказька аджика, повна вогню, у традиційному варіанті — це паста з гострого перцю, солі й прянощів. Нею можна натерти сире м’ясо або ж подати до шашлику з жирного м’яса, свинячого ошийка чи баранини. Додавання овочевої пасти або яблучного пюре пом’якшує норов аджики — такий варіант становитиме гідну конкуренцію кетчупові.

Яскравий характер тайського соусу чилі робить виразними нейтральні продукти — овочі, птицю й морепродукти. Гострий соус Hot Chili Ex.Food збагатить смак салатних заправ, буде доречним у маринаді для курячих шашликів, пришвидшить підготування свинини або каре ягняти до готування на вогні. Солодкий соус Sweet Chili Ex.Food добре подавати відразу на стіл — щоб умочувати в нього курячі крильця, обсмажені на грилі тигрові креветки чи шматочки овочів. Соус Hot Sweet Chili Ex.Food, який поєднує переваги солодкого й гострого соусів, виручить, коли часу обмаль і гості вже на порозі — його насичений екзотичний смак зробить навіть просто обсмажене на сковороді м’ясо незабутнім.

Відмінність латиноамериканського чилі від тайського — помідори, які пом’якшують гостроту перцю. Для барбекю в мексиканському стилі — у сомбреро, з піньятою та коктейлем «Маргарита», тако й кукурудзою на грилі, і звичайно, гострими свинячими ребрами — вибирайте соус Heinz Чилі.

І не варто забувати про хрін, який зазвичай з’являється на наших столах узимку, разом із салом і холодцем. Літній варіант витонченіший: гострота білого хріну, облагороджена сметаною, вершками чи майонезом, стане делікатним супроводом до свинини, курячого філе або до приготованої на грилі риби.

Блискавичне рішення: соуси для маринування

Несподіваний візит гостей, як і спонтанне рішення вирушити на пікнік, — не привід спрощувати меню. Краще скоротити час на готування, а соуси допоможуть знайти компромісне рішення між ретельно підготованим і незабутнім застіллям та частуванням на швидку руку.

Кілька крапель класичного соусу Tabasco або м’якшого зеленого Tabasco Green Pepper пришвидшать маринування й забезпечать правильний смак «Кривавої Мері». Пекучий перець габанеро, що входить до трійки найгостріших у світі, —  основа вогняного соусу Tabasco Habanero, який забезпечить правильний смак, якщо у ваших планах — страви в мексиканському чи азійському стилі.

Екзотичний східний присмак створює соєвий соус — у маринад з ним можна додати щіпку червоного перцю, товчений часник і трохи меду. Цією сумішшю глазурують і молоді овочі, і курячі крильця. Англійський ферментований Вустерський соус, обов’язковий інгредієнт заправи до салату «Цезар», теж відіграє роль маринаду. Свіжі трави й оливкова олія, а ще — французька зерниста гірчиця — урізноманітнюють смакову палітру.

zapahlo-zharenym-podbiraem-sous-k-myasu-na-ogne-3

Командний гравець: універсальні соуси

Збираєтеся готувати і рибу, і м’ясо чи лише овочі? Вагаєтеся, що взяти з собою в гості, крім вина? Візьміть соуси, які впишуться в будь-яку компанію. Наприклад, основна нота ткемалі —  благородна освіжна кислинка, завдяки айві, гармоніює з усім, що готують на вогні. Французький тартар, з ніжною текстурою й пікантними нотами зеленої цибулі та солоного огірка, традиційно подають до риби. Проте він поєднується і з нежирним м’ясом, і з овочами — як свіжими, так і приготованими на грилі.

Вразити господарів допоможе тайський соус Sriracha: його екзотичний солодкувато-гострий смак прикрашає будь-яку страву. Ним приправляють бургери, готують заправи до салатів, маринади до шашликів і коктейлі. І навіть додають у десерти: наприклад, у цукерки або фондан з чорного шоколаду, головне — не переборщити з кількістю.

І не обмежувати фантазію. Готові соуси — вдячний матеріал для експериментів, необтяжливий для гаманця й простий у застосуванні. Досить відкрити кришку — і кулінарний шедевр уже на столі. Отже, буде більше часу на веселощі!