Їмо

Запечений кролик: топ-5 рецептів для святкового столу

zapechenyj-krolyk-3

Якщо ви хоча б раз куштували правильно запеченого кролика, то напевно закохалися в цю страву. Адже таке м’ясо не лише смачне, але й корисне. Кролятина містить сполуки, що регулюють жировий обмін, вітаміни (С та групи В), фосфор, калій, марганець. Окрім того, даний дієтичний продукт ще й екологічно чистий: організм цієї тварини не сприймає хімічні добавки, зокрема, стимулятори росту.

zapechenyj-krolyk-4

Готуємо основу майбутнього кулінарного шедевра

Щоб запечений кролик вийшов шедевральним, необхідно попередньо належним чином підготувати тушку. Це м’ясо має специфічний запах, отже, його потрібно як слід вимочити. Чим більше часу забере цей процес, тим ніжнішою вийде страва й швидше приготується.

Вимочування забирає 1–6 годин. Якщо тушка велика, значить, кролик старий. На підготовку його м’яса піде 12 годин. Під час вимочування кілька разів потрібно буде злити воду та замінити її новою.

Процес підготовки кролятини до запікання можна розділити на два етапи. Половину часу (але не менше як годину) потрібно тримати тушку у воді. Потім м’ясо варто замаринувати (спеціями, соєвим соусом, майонезом, у вині — залежить від рецепта).

Вперше запікаючи кролика, не замахуйтесь одразу на тушку. Звичайно, виглядати при подачі вона буде ефектно, але подрібнене на шматочки м’ясо готувати простіше, а з оформленням страви можна пофантазувати. Так що вибирайте рецепт і беріться до приготування!

Кролик, запечений в рукаві

zapechenyj-krolyk-1

Кулінарам-початківцям краще починати з цього способу. В рукаві м’ясо рівномірно пропікається, не підгоряє.

Інгредієнти

Крім термостійкого рукава, необхідно взяти:

  • м’ясо кролика — 1,5–2 кг (тушка, порційні шматочки);
  • велика морква — 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 2 великі цибулини;
  • майонез — 3 ст. л.;
  • соєвий соус — 3 ст. л.;
  • сіль, перець мелений — на смак.

Кількість порцій, час приготування

Запікання забере 40–60 хвилин. Маринуватися м’ясо може від 2 до 12 годин, зате в результаті ви отримаєте 10–12 апетитних порцій чудової страви.

Покрокова інструкція

  1. Замаринувати кролика у соєвому соусі та спеціях, залишити мінімум на 2 години. Краще це зробити на ніч (на початку дня), щоб запекти вранці (до вечері). Акуратніше з сіллю — соєвий соус досить солоний.
  2. Включити духовку, розігріти її до 180–200 °C. Порізати овочі — моркву великою соломкою, цибулю кубиками або півкільцями.
  3. Овочі перемішати з майонезом, невеликою кількістю солі, перцем.
  4. У рукав викласти упереміш овочі та м’ясо. Зав’язати. Покласти на деко або в скляну жаростійку ємкість, поставити у розігріту духовку.
  5. Почекати 50–60 хвилин. Після закінчення цього часу запечений кролик буде готовий. Щоб на м’ясі утворилася апетитна скоринка, доведеться ще трохи «почаклувати». Дістаньте страву, розріжте рукав, поставте кролятину ще на 10 хвилин доходити в духовці (вона має бути ввімкненою).

Ніжний кролик зі сметаною, запечений у фользі

zapechenyj-krolyk-6

Запечена кролятина, приготована зі сметаною, виходить особливо смачною. Відсоток жирності кисломолочного продукту підбирайте самостійно. Якщо ви на дієті, то візьміть низькокалорійну сметану. Однак пам’ятайте: чим вона жирніша, тим ніжнішою вийде страва.

Інгредієнти

Для запікання будуть потрібні:

  • м’ясо кролика — 1 кг;
  • сметана — 150–200 мл;
  • ріпчаста цибуля — 2 невеликі цибулини;
  • морква — 1 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • олія оливкова/рослинна — 2–3 ст. л.;
  • сіль, перець, трави — на смак.

Кількість порцій, час приготування

Із зазначеної кількості м’яса вийде приблизно 8–10 порцій запеченої у сметані кролятини. Процес приготування забере 4 години, з яких:

  • 15 хвилин підуть на підготовчі роботи;
  • 45 хвилин — на запікання;
  • 3 години — на маринування у сметані.

Покрокова інструкція

  1. Порізати вимочену тушку, натерти шматочки м’яса рослинною олією, сіллю, перцем, подрібненим часником.
  2. У сметану додати трави, сіль, спеції на смак, перемішати. Занурити у суміш кролика. Все ретельно вимішати. Поставити на 3 години в холодильник.
  3. Незадовго до початку процесу запікання включити духовку — вона повинна нагрітися до 220 °C.
  4. Моркву порізати кільцями, цибулю — півкільцями. За бажанням можна урізноманітнити страву патисонами, картоплею, іншими овочами.
  5. Деко застелити фольгою у кілька шарів (щоб матеріал трохи виходив за бортики), викласти порції м’яса, зверху — овочі. Все залити маринадом.
  6. Взяти листи фольги. Накрити ними страву. З’єднати та защипнути краї фольги.
  7. Поставити кролика в духовку на 45 хвилин. Якщо ви любите запечене м’ясо зі скоринкою, то за п’ять хвилин до зазначеного часу, зніміть верхню фольгу.

Кролик, запечений з картоплею та грибами

zapechenyj-krolyk-2

Хочете отримати одразу й основну страву, й гарнір? Запечіть кролятину з картоплею та грибами! Гарантуємо: вийде дуже смачно. Не забувайте лише про те, що кролятину попередньо варто вимочити та замаринувати.

Інгредієнти

Вам знадобляться:

  • м’ясо кролика — 1 кг;
  • картопля — 0,5 кг;
  • печериці — 300 г;
  • часник — 3 зубчики;
  • велика морквина — 1 шт.;
  • велика цибулина — 1 шт.;
  • майонез — 2 ст. л.;
  • сіль, суміш перців, інші спеції — на смак;
  • рослинна олія.

Кількість порцій, час приготування

Без урахування часу, який піде на вимочування та маринування, процес забере 1,5–2 години. З них:

  • 60 хвилин — запікання;
  • інший час — підготовчі роботи.

Рецепт розраховано на приготування 6–8 порцій страви.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, щоб вона розігрілася до 200 °C.
  2. Великі печериці подрібнюємо на 2–4 частини. Дрібні гриби не ріжемо. Маринуємо гриби в суміші подрібненого часнику та майонезу 20 хвилин.
  3. Вимочені та замариновані шматочки кролика обсмажуємо в олії до золотистої скоринки. Туди ж додаємо півкільця цибулі, тонкі кружальця моркви. Обсмажуємо їх до напівготовності.
  4. Чистимо та ріжемо на 2–4 частини картоплю.
  5. На дно форми (її можна злегка змастити олією, але не обов’язково — рідини буде достатньо) викладаємо картоплю. Зверху — кролика з овочами, мариновані печериці.
  6. Накриваємо форму фольгою. Ставимо на годину в духовку. Якщо хочете, щоб запечене м’ясо вийшло з апетитною скоринкою, за 10 хвилин до готовності зніміть фольгу.

Середземноморська розкіш — запечений в духовці кролик із гарбузом

zapechenyj-krolyk-5

Приготувати цю чарівну страву середземноморської кухні зовсім нескладно. Запечений кролик з гарбузом обов’язково сподобається любителям страв із нестандартними комбінаціями інгредієнтів.

Інгредієнти

Вам знадобляться:

  • стегенця кролика — 10 шт. (1–1,5 кг);
  • ріпчаста цибуля — 3 шт.;
  • солодкий гарбуз — 0,5 кг;
  • жирні вершки — 200 мл;
  • оливкова олія для смаження;
  • сіль, перець, прованські трави — на смак.

Кількість порцій, час приготування

На підготовку та запікання 10 порцій ви витратите 2,5–3 години. При цьому активні дії заберуть зовсім небагато часу.

Покрокова інструкція

  1. Вимочене м’ясо обтираємо, просушуємо, солимо й кладемо на сковорідку з оливковою олією, щоб підрум’янити шматочки.
  2. Вмикаємо духовку. Вона має розігрітися до 180–200 °C.
  3. Гарбуз очищаємо від шкірки, ріжемо невеликими кубиками. Викладаємо на дно форми.
  4. Цибулю теж нарізаємо дрібними кубиками, додаємо до гарбуза.
  5. На овочі викладаємо шматочки кролика, посипаємо зверху травами, перцем, трохи солимо, заливаємо все вершками, накриваємо форму фольгою.
  6. Ставимо в духовку на 1,5 години. За бажанням за 10–15 хвилин до завершення процесу запікання знімаємо фольгу, щоб на м’ясі утворилася скоринка.

Кролик в вершках із селерою, пореєм і печерицями

Оминути увагою це оригінальне поєднання кролика, овочів і грибів — схоже на злочин. Не забудьте тільки заздалегідь вимочити шматочки м’яса у воді або молоці.

Інгредієнти

Вам знадобляться:

  • кролик (ніжки) — 1–1,5 кг;
  • вершки — 1 л;
  • цибуля-порей (біла частина) — 2 шт.;
  • селера (стебло) — пучок;
  • печериці — 300 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • майоран, орегано, сіль, перець — на смак;
  • олія рослинна (для смаження) — 5 ст. л.;
  • борошно — 5 ст. л.

Кількість порцій, час приготування

Через годину-півтори ви отримаєте 8–10 апетитних порцій чудової страви.

Покрокова інструкція

  1. Шматочки кролика обкачати у борошні, обсмажити до золотистої скоринки, викласти у каструлю або гусятницю.
  2. Порізати овочі невеликими шматочками, гриби — на кілька частин. Обсмажити та додати до кролятини.
  3. Залити все вершками, довести до кипіння, зробити вогонь мінімальним і 30 хвилин тушкувати страву під кришкою.
  4. Через пів години додати сіль, орегано, перець, майоран, часник. Тушкувати ще хвилин 15–20. Трохи підняти кришку, вдихнути дивовижний аромат і посміхнутися у передчутті казкового застілля.