Звичайний майонез, банальна сметана або рослинна олія — ось те, чим ми звикли постійно заправляти салати. Але ж так хочеться різноманітності, смакових відкриттів і нового «звучання» банальних інгредієнтів!..
Аби урізноманітнити щоденний раціон, а також потішити гостей на свято, використовуйте оригінальні заправки. Готувати соуси для овочевого салату, страв із м’ясом, рибою та грибами зовсім нескладно. Водночас дресінги можуть змінити знайому з дитинства їжу до невпізнання.
Варіанти для овочевого салату
Звична заправка — сметана або оливкова, соняшникова олія. Але варто додати в соус кілька інгредієнтів, і звичайний салат перетвориться на страву, гідну святкового столу.
Лимонна сальса для салату зі свіжих овочів
Це смачна заправка до салату з капусти, салатного листя, руколи, помідорів, огірків, натертої моркви. Для приготування такого дресінгу знадобляться:
- 1–2 свіжі лимони;
- рафінована рослинна олія;
- 2 ч. л. негострої солодкуватої гірчиці;
- сушені італійські трави;
- сіль, перець за смаком.
Вичавити сік із лимонів так, щоб у ньому залишилася м’якоть плодів. Кісточки видалити. Змішати сік з іншими інгредієнтами, трохи збити. Заправити соусом нарізані овочі та подати до столу. Такий салат можна урізноманітнити каперсами, сухариками з житнього хліба, очищеним соняшниковим насінням, насінням льону.
Йогуртова салатна заправка
Цей корисний, легкий і дієтичний соус чудово розкриває смак свіжих або печених овочів. Йогуртова заправка цілком може замінити жирний майонез. Із таким дресінгом у вас навіть олів’є вийде дієтичним.
Інгредієнти:
- 300 мл йогурту низької жирності;
- 4 варені жовтки;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 1 ст. л. лимонного соку.
Жовтки розтерти в однорідну масу, змішати з іншими інгредієнтами. Дати настоятися півгодини в холодильнику. Заправити салат соусом. Одразу подавати до столу.
Салатна заправка на основі йогурту готується також із додаванням гірчиці, свіжої зелені (зеленої цибулі, базиліку), тертого плавленого сиру.
Заправки з соєвим соусом в азіатському стилі
Соєвий соус — універсальна добавка до страв. Він замінює сіль, розкриває смак риби, м’яса, овочів, рису та макаронних виробів. Класичний соєвий соус чудово поєднується з овочевими сумішами й навіть салатами з м’ясом або рибою. Особливо підходять дресінги з соєвим соусом для теплих салатів, рецептура яких передбачає нетривале обсмажування овочів на розпеченій сковорідці.
Кисло-солодка заправка в китайському стилі ідеально доповнить салат із курячим філе або з білою рибою. Щоб зробити такий дресінг, знадобляться:
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 2 ст. л. цукру;
- 1,5 л. оцту;
- 1 л. томатної пасти;
- 1 л. кукурудзяного крохмалю;
- сіль, перець за смаком.
Цей соус готують на плиті. Помішуючи, в каструльці потрібно з’єднати всі інгредієнти так, щоб маса стала однорідною. За необхідності додати ще оцту або цукру, води.
Такий соус чудово поєднується з простими овочами — капустою, морквою, стеблами селери. Кисло-солодка заправка зробить ще смачнішими смажені курячі крильця, страви з морепродуктів.
Соус для грецького салату
Один із найпопулярніших у світі салатів чудовий і в класичному варіанті. Але взимку і в міжсезоння, коли смак свіжих овочів не дуже виражений, краще доповнити цю страву оригінальним соусом.
Варіант з бальзамічним оцтом
Вам знадобляться:
- 100 мл бальзамічного оцту;
- 2 ст. л. коричневого цукру;
- 100 мл оливкової олії;
- сушений базилік;
- сіль за смаком;
- подрібнений зубчик часнику.
Замість оцту в дресінгу для грецького салату можна використовувати й інші інгредієнти, які урізноманітнюють смак страви: діжонську гірчицю, соєвий соус, мед, майонез. Не забувайте також про сушені трави — орегано, базилік. Крапля соку лайма стане завершальним штрихом для соусу з бальзамічним оцтом до овочевого салату з фетою й оливками.
Дресінг для салату цезар
До салату цезар зазвичай подають соус, приготований за класичним американським рецептом. Традиційно таку заправку роблять із яєчних жовтків, філе солоних анчоусів в олії, часнику, гірчиці, лимонного соку, рослинної олії, невеликої кількості пармезану, спецій і солі за смаком.
Ароматну суміш потрібно збити в блендері до повітряної консистенції. Це приголомшливо смачна заправка для салату цезар, яка додасть пікантності улюбленій страві.
Проста заправка для цезаря з курячим філе
Інгредієнти:
- 3 зварені круто курячі яйця;
- 1 ч. л. гострої гірчиці;
- лимонний сік;
- оливкова олія (додавати доти, доки соус не набуде потрібної консистенції);
- сіль, щойно змелений чорний перець.
Відокремити жовтки, з’єднати їх із гірчицею, розтерти все в однорідну пасту. Поступово влити олію, збиваючи до кремової консистенції. Посолити, поперчити. Порада: поливайте салат заправкою безпосередньо перед поданням, інакше сухарики можуть розкиснути й не будуть апетитно хрустіти.
Гірчична й медово-гірчична: варіації для листових салатів
Такі прості, але вишукані соуси роблять суміш зі свіжого листя, зелені та помідорів чері дуже апетитною їжею. Навіть звичайний айсберг, який доповнює гірчична заправка, перетворюється на самостійну вишукану страву! Цей дресінг можна приготувати з запасом — він зберігається в холодильнику мінімум тиждень.
Інгредієнти:
- 50 мл оцту;
- 100 г майонезу;
- 1 ст. л. гострої гірчиці;
- 150 г рідкого меду;
- 100 мл рослинної олії;
- сіль, перець.
Інгредієнти змішати, дати настоятися 1–2 години. До такого дресінгу можна додати свіжу або сушену зелень, улюблені суміші приправ, лимонний сік (опціонально замінює оцет).
Чим заправити салат із морепродуктів
Морепродукти люблять кислинку. Тому найліпший і найпростіший соус для страв із дарами моря — сік лимона. Якщо до такого фрешу додати трохи оливкової олії, часнику, ложку цукру, сіль і перець, вийде вишуканий дресінг, гідний ресторанної страви.
Медово-гірчична заправка також здатна чудово доповнити салати з морепродуктів. Потрібно лише додати в такий соус більше кислоти (сік лимона або лайма, трохи яблучного оцту).
Що пропонує італійська кухня
Існує класичний рецепт заправки для овочевих салатів в італійському стилі. Для приготування такого дресінгу вам знадобляться:
- 100 мл оливкової олії;
- 3 ст. л. яблучного оцту;
- трохи подрібненої білої цибулі;
- 2 зубчики часнику, пропущені через прес;
- по 1 ч. л. сухої гірчиці та цукру;
- сіль, перець, сушені трави.
Цей дресінг можна зберігати в холодильнику кілька днів. Охолодженим такий соус іще смачніший.