Їмо

Здорове харчування для дітей

zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-1

Почувши формулювання «здорове харчування для дітей», багато хто з дорослих разом зі своїми дітьми трохи підупадають настроєм. Одразу здається, що це щось несмачне, нудне до зубовного скреготання, те, що ніколи в житті не вийде «упхати» вибагливим нащадкам. Ми знаємо, як подолати цю ситуацію та зробити так, щоб смачна та корисна їжа для дітей стала основою і щоденного, і святкового раціону.

Правильне харчування для дітей — починаємо з психології

Усі ми добре розуміємося на теорії — знаємо, який «прикорм» вводити в півроку або в рік, що малюку 3 років не можна давати сосиски, готові торти та чипси, але грішимо. Насправді потрібно починати передусім із власного прикладу. Ніколи ви не умовите школярів або дошкільнят з’їсти суп із броколі, поїдаючи еклери та запиваючи їх колою. Діти в усьому беруть приклад зі своїх батьків. Тому правило номер один — збалансоване харчування для дітей має гармоніювати з їжею для дорослих, в ідеалі всі повинні вживати однакові страви (якщо вік уже дозволяє).zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-3

Ну а для того, щоб правильно сформувати щоденне меню, варто врахувати базові правила здорового харчування. Ось вони:

  1. НІ зайвому цукру. Прості вуглеводи роблять настрій хвилеподібним, характер — примхливим, можуть провокувати проблеми із зайвою вагою. Особливо підступний прихований цукор у «корисних» солодких йогуртах, готових сніданках, промислових ласощах. Замість пластівців у нудотно-солодкій глазурі на сніданок зваріть вівсянку на плиті або в мультиварці. Підсолодити можна медом (якщо немає алергії!), сухофруктами.
  2. Їсти часто й потроху. Обов’язково збирайте для школяра або молодшої дитини здорові перекуси. Якщо діти проводять на навчанні та гуртках увесь день, дайте їм з собою домашнє корисне печиво чи бутерброд, фрукт, почищену моркву.zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-4
  3. Належна кількість чистої води. Стежте за тим, щоб дитина пила достатньо рідини. Інакше можливі головний біль, швидка стомлюваність, розсіяна увага.
  4. Баланс білків, жирів, вуглеводів. Складіть для себе таблицю сполучуваності та повісьте на холодильник. У кожному прийомі їжі має бути білок (м’ясо, риба, молочні продукти), складні вуглеводи (каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб з цільного зерна), жири (трохи оливкової олії або вершкового масла), клітковина (сирі овочі в достатній кількості).

Систематизувавши розуміння, годувати дітей правильно буде набагато простіше. Але часто сім’ї стикаються з проблемою: цілковите неприйняття здорового харчування, бажання поласувати чимось шкідливим. Найефективніший спосіб змусити полюбити, наприклад, овочі — залучати малюків і дітей старшого віку до процесу. Це вибір яскравих свіжих овочів у супермаркеті, цікава розповідь про те, чим корисний той чи інший продукт, а вдома — приготування смачної та корисної страви. Така гра формує здорові звички з дитинства, об’єднує родину незабутніми хвилинами, проведеними разом.

zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-7Здорове харчування дитини в 2 роки

Саме тепер починають формуватися харчові звички, які залишаться з маленькою людиною на довгі роки, до свідомого віку. Основні принципи на даному етапі:

  • 4 прийоми їжі на день;
  • їжа — варена, тушкована, запечена, приготована на парі;
  • тепла та свіжа їжа в будь-який прийом;
  • достатня кількість каш із необробленого зерна (гречки, пшона, вівсянки);
  • співвідношення жирів, білків, вуглеводів 1:1:4;
  • загальна калорійність — 1000 ккал;
  • обов’язковий перекус — полуденок (кефір із домашнім печивом, печене яблуко);
  • корисні жири — в кашу додавайте вершкове масло високої якості (більше ніж 80 % жирності), пів чайної ложки оливкової олії;
  • суп на обід — найкраще рішення.zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-9

Корисне харчування для дітей не обов’язково має бути нудним. Щоб цього уникнути, не готуйте страви з запасом. Навіть дорослій людині набридне їсти протягом тижня той самий суп. Щоб спростити щоденну підготовку, заморожуйте домашні напівфабрикати. Наприклад, овочевий або курячий бульйон у формах для льоду, тюфтельки з індичого фаршу. Кашу на ранок допоможе зварити незамінна помічниця мультиварка — не лише для наймолодшого члена сім’ї, але й для інших домочадців. Постійно тримайте напохваті чисту негазовану воду та домашній компотик. Рецепти корисного печива, які цілком вписуються в здорове дитяче харчування, ми вже публікували.

Правильне харчування для дитини шкільного віку

Коли дочка або син починають відвідувати школу, питання раціонального харчування набуває особливого значення. Починається період бурхливого зростання, учню молодших класів потрібно вчитися посидючості, засвоювати великий обсяг інформації. Для всього цього знадобляться сили. У 6 або 7 років дитина стає школярем і трохи виходить із-під контролю батьків. До того ж вона може потрапити під вплив однокласників, які принесуть на уроки сухарики, шкідливі цукерки з трансжирами. Тут важливо пам’ятати про головні правила: власний приклад і залучення до складання раціону.zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-11

Здорове дитяче харчування для школяра — це, по суті, «дорослі» страви, приготовані з розумом і любов’ю. Корисним можна зробити навіть тортик, який дитина 10 років і старше здатна приготувати сама (під керівництвом мами-кулінара!). Протягом першого навчального року можна освоїти купу цікавих рецептів, які обов’язково знадобляться малюкові в майбутньому і навчать правильно компонувати продукти.

Орієнтовне меню для школяра 1–5 класу

  • Сніданок. Омлет із двох яєць та ложки нежирної сметани. Тост із цільнозернового хліба з м’яким сиром і свіжими овочами.
  • Перекус — бутерброд з арахісовим маслом, яблуко, пляшка негазованої води, домашнє печиво, банан, твердий сир.
  • Обід (якщо немає харчування в школі) — суп із курячими фрикадельками, гречана каша з паровою котлетою, свіжий або ферментований (кислий) овоч.
  • Вечеря — білок + клітковина. Наприклад, риба з овочевим салатом, запечена куряча грудка з овочами.
  • На ніч — склянка кефіру або молока.zdorove-harchuvannya-dlya-ditej-13

Не забувайте впродовж дня дбати про те, щоб зайнятий купою справ школяр пив воду та компоти.

Живіть здорово!

  • Анастасия Залесная

    а для мене головне — здоровий склад кпродуктів. І курочка Епікур — це якраз про здоров’я:)

  • Stasyuk Nataliya