Відпочиваємо

Лаунж-зона на балконі: по-справжньому комфортний сімейний відпочинок

launzh-zona-na-balkoni-po-spravzhnomu-komfortnyj-simejnyj-vidpochynok

Грамотно облаштований балкон може стати прекрасним місцем для відпочинку. Тут можна чудово проводити час, споглядаючи захід сонця чи світанок із кальяном або чашкою кави. А може, ви мрієте облаштувати вдома комфортне робоче місце? Давайте розберемося, на що і як можна перетворити звичайний балкон у багатоповерхівці.

Зона відпочинку на балконі: варіанти облаштування

Будь-який балкон (лоджію) можна дуже комфортно облаштувати. У результаті з цього приміщення вийде:

  1. Міні-кабінет зі зручним кріслом, невеликим столом (підставкою під ноутбук).
  2. Лаунж-зона для читання книг, чаювань, розкурювання кальяну.
  3. Їдальня, де можна без поспіху ласувати улюбленою їжею. Залежно від величини балкона (лоджії), там ставлять стіл або використовують замість нього підвіконня.
  4. Міні-майстерня, де можна шити, малювати, ліпити — займатися рукоділлям та іншою творчістю, яка не вимагає великого простору.
  5. Літній (зимовий) сад для любителя декоративних рослин або городньої рослинності.
  6. Ігрова зона для дитини, яка потребує додаткового облаштування, щоб малюк був у безпеці.

Зона відпочинку на лоджії: переоблаштовуємо з розумом

Незалежно від того, як ви вирішили перепрофілювати балкон (лоджію), етапи на шляху реалізації задуманого будуть майже однаковими:

  1. Позбавтеся від мотлоху, старого оздоблення. Тільки після цього можна зробити реальні виміри робочої площі.
  2. Вирішіть, чи потрібне вам утеплення. Плануєте використовувати лаунж-зону цілий рік, але зими у вас холодні? Значить, утеплення необхідне. Сучасні матеріали дають змогу зберігати на балконі (лоджії) комфортну температуру, навіть якщо взимку на вулиці буде –30°C. Єдиний недолік утеплення — внутрішня площа приміщення зменшиться.
  3. Продумайте розміщення джерел світла. Часто на балконах не передбачені розетки. Де їх розмістити, де встановити лампи — вирішіть це на етапі утеплення, перед обробкою. У разі відсутності можливості провести стаціонарне освітлення, можна обійтися світильниками.
  4. Якщо ваш бюджет дозволяє, використовуйте натуральні матеріали для обробки лаунж-зони. Дерево, декоративний камінь, кераміка прекрасно виглядають і створюють особливу атмосферу. Пластик, звичайно, значно заощадить ваші кошти, але оброблений ним балкон вийде не таким затишним. Коли лаунж-зона в будинку відводиться під кальянну, матеріали, що використовуються, мають бути пожежостійкими.
  5. Підберіть компактні, зручні меблі. Залежно від призначення лаунж-зони, це можуть бути плетені крісла, пуфи, маленький диванчик.
  6. Використовуйте текстиль, щоб зробити лоджію затишною. Якщо штори, тюлі, килимок, подушки, пледи підібрані в одному стилі, поєднуються за кольором, лаунж-зона стане вашим улюбленим місцем у домі. Все необхідне для облаштування балкона (лоджії) можна придбати в торгових центрах мережі METRO.

Лаунж-зону можна оформити в будь-якому стилі, не прив’язуючись до інтер’єру квартири. Ваша фантазія обмежується тільки розмірами лоджії (балкона) та бюджетом.launzh-zona-na-balkoni-po-spravzhnomu-komfortnyj-simejnyj-vidpochynok

Як оформити балкон під лаунж-зону

Багато що залежить від площі балкона. Дуже добре, коли його розміри дають змогу виділити зону для зберігання речей і простір для відпочинку.

Вбудовану шафу підбирають, орієнтуючись на загальний стиль лаунж-балкона. Згаданий меблевий виріб має бути практично непомітним. Якщо простору небагато, використовуйте збірні, відкидні меблі. Підлогу можна повністю закрити м’якою підстилкою.

Якщо лаунж-балкон буде також і міні-садом, продумайте, які саме рослини його прикрасять і як їх розмістити. Високі та кучеряві розташуйте на підлозі, маленькі — на підвіконні, полицях. Обирайте рослини з різним періодом цвітіння. Тоді ваша лаунж-зона тішитиме вас цілий рік.

Перетворюємо балкон на кальянну

Кальянну рекомендуємо організовувати тільки на заскленому балконі, щоб не турбувати сусідів. Для цього ще на етапі ремонту обладнайте витяжку, потужність якої залежить від площі приміщення.

Якою б маленькою не була майбутня кальянна, подбайте про вогнегасник. Незайвим буде обладнати такий лаунж-балкон поличками або шафками на стінах, де будуть зберігатися курильні суміші, вугілля та інші потрібні аксесуари.

Традиційний стиль оформлення кальянної — східний. Отже, в декорі такої лаунж-зони мають переважати червоний, коричневий і золотий кольори. У приміщеннях, оформлених у східному стилі, використовують різьблені дерев’яні елементи, текстиль з орієнтальними орнаментами.

Якщо у вас немає бажання витрачати на облаштування лаунж-зони на балконі (чи лоджії) багато часу, сил і засобів, просто встановіть там безкаркасні меблі та маленький відкидний столик. Єдине, про що в будь-якому разі слід пам’ятати, — простір має бути функціональним. Решта — на ваш розсуд.