Їмо

Меню на дитячий день народження: матусин лайфхак

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-1

Для мам дні народження їхніх дітей, як для циганського коня весілля: голова у квітах, все тіло в милі. Адже, крім радості, підготовка дитячого свята — це величезна праця.

Потрібно розробити концепцію цього дня, придумати конкурси та розваги, подбати про подарунки та прикрасити оселю. Словом, зробити все, щоб день народження перетворився на справжню казку. В списку підготовчих заходів окремо стоїть меню на дитячий день народження. Ми зібрали корисні підказки безлічі мам, щоб після всіх організаційних і кухонних моментів у вас залишилися сили та святковий настрій.
menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-9

Святковий стіл на дитячий день народження: основні правила

Хвилювання перед святом — обов’язковий атрибут. Але воно має бути радісним, а не шоковим у дусі «я нічого не встигаю». Наші правила — не суворі імперативи, вони допоможуть розслабитися і трохи змінити думку щодо того, що відбувається.

Правило 1. Жодних надмірностей

Давайте будемо чесними: на дні народження дитини мами намагаються догодити іншим мамам і своїм подругам із соцмереж, які обов’язково будуть коментувати фото зі свята.

Саме тому напередодні святкування в інтернеті йде пошук хитромудрих рецептів. І ось

тут саме час сказати собі «стоп». Незалежно від віку діти охочіше їстимуть знайомі страви із знайомих продуктів, ніж, ламаючи мову, перепитувати: «Фрикасе?». Так що закиньте

кулінарні сайти та внесіть до списку звичайнісінькі овочі та фрукти — ви не пошкодуєте.

Правило 2. Головне — подача

Щоб спонукати дітей до їжі, страва має бути яскравою та цікавою. Із сосисок — восьминіжки, з яєць і помідорів — мухоморчики тощо. Салати викласти змійкою з очками-маслинами або їжачком. Красиві трубочки і коктейльні парасольки — в стакани. Чим молодші діти, тим більше задумок потрібно реалізувати. Зовсім необов’язково закінчувати курси карвінгу — в інтернеті можна підібрати дитячі рецепти на день народження, з якими впорається пересічна мама.

Деякі страви краще подавати порційно, закупивши для цієї мети тарталетки. Діти із задоволенням їдять канапе — їх приваблюють невеликі розміри та яскраві шпажки.

Правило 3. ЗСЖ forever

Складаючи меню, заздалегідь уточніть у мам запрошених дітей смакові переваги та наявність харчової алергії. Але навіть без їхніх підказок пам’ятайте, що їжа не має бути занадто гострою, солоною та жирною, краще максимально відмовитися від смаженого. Помірна кількість шоколаду та фруктів, жодних чипсів і газованої води — основні запоруки смачного і безпечного свята. Для доросліших дітей правила можна пом’якшити, але не скасовувати.

Правило 4. Порції та час

Діти не будуть декілька годин чинно-благородно сидіти за столом і обговорювати світські новини.

Тому всі дитячі страви на день народження і салати потрібно заправляти та накладати потроху, решту сховавши в холодильник. Маленькі гості будуть мало їсти та багато пустувати — залиште їм для цього час, не поспішаючи нагодувати всім, що ви наготували.

Правило 5. Хаос неминучий

Це правило не зовсім стосується меню, але теж важливе. Змиріться з думкою, що все, що ллється, буде розлито; все, що сиплеться, — розсипано; все, що мажеться, — розмазано. І це тим точніше, чим молодші гості. Купіть заздалегідь красиву, але недорогу скатертину — і відразу подумки попрощайтеся з нею.

Це ж стосується і квартири. Можна вистукувати містера Пропера по батареях, а можна просто приготуватися до прибирання — і махнути рукою на дитячі пустощі. Це всього на день, уже завтра життя увійде в звичну колію.
menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-11

Що приготувати на дитячий день народження: популярні та прості рецепти з фото

Як було сказано вище, фрикасе з кролика у винному соусі — не наш варіант. Щоб даремно не ламати собі голову, пропонуємо таке дитяче меню:

  • бутерброди,
  • тарталетки,
  • канапе,
  • гаряче,
  • м’ясо,
  • салат,
  • солодкий стіл,
  • напої.

Бутерброди

Оригінально прикрашені, вони стануть чудовим початком святкового застілля. Візьміть сир, зелень, оливки, ковбасу, трохи свіжого вершкового масла та підключіть фантазію. Для бутербродів ідеально підійде тонкий тостовий хліб. Взагалі чудово, якщо у вас є спеціальна формочка для вирізання, наприклад, у вигляді серця або кола. Тоді тостам можна надати необхідну форму.

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-6Із фруктів і збитого з вершками сиру на печиві або хлібцях вийдуть відмінні солодкі бутерброди.

Тарталетки

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-2Відмінне порційне блюдо, яке можна заповнити домашнім м’ясним або рибним паштетом, сирно-фруктовим десертом і красиво прикрасити.

Канапе

Дитяче меню на день народження обов’язково має містити канапе — їх малюки їдять з апетитом. Комбінуйте різні за кольором інгредієнти, робіть фруктові та овочеві набори, збирайте нескладні фігурки, щоб зацікавити маленьких капризуль. Збірка канапе — досить одноманітний процес, а зробити їх потрібно багато, але результатом ви залишитеся задоволені.

За допомогою помідорів чері, маслин, сиру, огірків і ковбаси можна створити яскраве та смачне поєднання.

Фруктове різноманіття — і красиво, і смачно

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-4Гаряче

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-10Безумовно, частування на дитячий день народження — це не тільки маленькі закуски, а й основне блюдо. Зазвичай діти добре їдять пюре, картоплю фрі, але можна піти далі та приготувати картопляні гриби. Для цього картоплю потрібно відварити в кожушках, остудити та ножем надати форму грибочка. Після цього викласти на фольгу та запікати в духовці до появи апетитної скоринки.

Для старших діток «гриби» можна обсмажити у фритюрі, а потім обов’язково дати стекти на серветці.

До картоплі добре йде кетчуп, у магазині можна купити спеціальний дитячий без барвників і консервантів. Зважте на те, що зберігається він не дуже довго, тому не купуйте сильно заздалегідь.

Ще один безпрограшний варіант — домашня піца. Приготувати звичайнісіньке тісто можна всього за 30 хвилин. Як начинку використовуйте варену ковбасу, сосиски, відварене м’ясо, помідори, зелень, маслини, сир, консервовану кукурудзу.

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-13М’ясо

До картопляного гарніру можна подати м’ясо. Для дітей краще використовувати індиче, куряче м’ясо або телятину. Можна приготувати котлетки або запекти шашлики на шпажках.

М’ясо для шашлику потрібно з вечора замаринувати в сметані з рослинним маслом, сіллю та лимонним соком. Додати порізану кружальцями цибулю (запікати не треба, діти її рідко їдять, але пом’якшити м’ясо вона допоможе). У святковий день шматочки нанизуються на спеціальні шпажки й обсмажуються на пательні до золотавої скоринки. Потім їх викладають на фольгу та запікають до готовності.

Салати

Підкреслимо ще раз, що салати на день народження дитини мають бути простими та корисними, а тому відмінним варіантом стане звичайний овочевий салат, заправлений олією або сметаною. Майонезу в ідеалі зовсім не має бути, але якщо дуже хочеться, то приготуйте його самостійно буквально для однієї страви. Наприклад, салату «Морквина». Для нього потрібно відварити філе індички або курки, картоплю, яйце та моркву. Сформувати морквину і викладати пошарово м’ясо, картоплю і яйце, трохи змащуючи майонезом. Верх густо посипати вареною морквою, зубочисткою зробити заглиблення, з пучка кропу або петрушки зроби—ти хвостик. Смачний і оригінальний салат готовий.

Солодкий стіл

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-7Можна зайнятися випічкою самостійно, а можна купити гарний торт і свіжі тістечка в перевіреному кондитерському магазині.

Обов’язково поставте на стіл фруктову тарілку або кошик, щоб діти могли брати те, що їм до смаку, і невелику вазу з цукерками.

menyu-na-dytyache-den-narodzhennya-matusyn-lajfhak-12Напої

Газована вода не корисна ні дітям, ні дорослим, так що від неї краще відразу відмовитися. Домашній компот, узвар, сік або чай — ідеальне рішення. Зазвичай діти багато п’ють, це варто враховувати, готуючи напої.

Нічого складного, правда? Список страв буде варіюватися залежно від віку іменинника та смакових переваг, але як основа він стане в пригоді на декілька років. Нехай запитання «Що приготувати для дітей на день народження?» вас більше не турбуватиме.

Зосередьтеся на тому, що N років тому ви стали мамою, відчуйте знову це вселенське щастя, і нехай свято і для вас буде святом.