Традиційні сніданки набридли, а від слова «перекус» уже нудить? Тоді ви просто не знаєте, що снеки можуть бути корисними, й напевно ніколи не куштували гранолу.
Ця американська страва складається з вівсяних пластівців (іноді й повітряного рису), меду, горіхів, різного насіння, цукатів, шматочків сухофруктів. «Так це ж мюслі!» — вигукнете ви й… помилитеся.
Гранола домашня запікається в духовці. Цілком імовірно, що вівсянка, яка пройшла спеціальну термообробку, стане вашим улюбленим злаком.
5 плюсів граноли
У граноли є безліч переваг. Серед основних:
- Цю страву просто та швидко готувати.
- Такий снек довго не псується, тому ним можна запастися, істотно скоротивши час, що проводиться біля духовки. Завдяки тривалому терміну придатності, а також поживності та легкості, гранола незамінна в турпоходах.
- Ці ласощі з медом є низькокалорійними.
- Подібний сніданок ніколи не набридне, адже урізноманітнити смак страви можна кефіром, йогуртом, соком, свіжими фруктами та ягодами, зокрема екзотичними. Всі необхідні для приготування цього снеку продукти ви завжди знайдете в торговельних центрах мережі METRO.
- Гранола може бути лікувальною. Головне — підібрати рецепт, що підходить саме вам. Наприклад, снек із насінням льону поліпшить травлення, а страва, що містить дуже корисні мигдальні горіхи, нормалізує сон.
Протипоказання, що стосуються вживання граноли, можуть бути тільки індивідуальними. Йдеться про непереносимість глютену або небажану реакцію на будь-який компонент даної їжі. Втім, з останньою проблемою впоратися просто — достатньо не включати в страву продукти, які вам не можна вживати.
Натуральна гранола: опановуємо класичний рецепт
Приготування 1–2 порцій апетитної граноли з горіхами в домашніх умовах забере приблизно 40 хвилин. У результаті у вас буде повноцінний корисний сніданок, який можна заправити молоком або йогуртом.
Інгредієнти
- вівсяні пластівці — 150 г;
- подрібнені ядра волоських горіхів — 60 г;
- банан — 1 шт.;
- рідкий мед — 1–2 ст. л.;
- ванільний цукор, кориця — на смак;
- вершкове масло — 30 г;
- сіль — дрібка.
Покрокова інструкція
- Поки духовка розігрівається до 180 ºС, кладемо в миску пластівці, сіль, ваніль, корицю, горіхи. Перемішуємо інгредієнти.
- Виделкою або блендером подрібнюємо банан, з’єднуємо його з медом, додаємо до сухої суміші. З’єднуємо всі інгредієнти.
- На деко кладемо пергамент. Змащуємо його олією. Викладаємо на пергамент заготовку, розрівнюємо її.
- Зменшуємо температуру до 160 °С, ставимо деко в духовку приблизно на пів години. Кожні 7–10 хвилин дістаємо гранолу й перемішуємо. Страва має рівномірно пропектися.
- Дістаємо снек із духовки, знову перемішуємо, даємо охолонути. Їмо гранолу в сухому вигляді або додаємо в неї молоко.
Батончик-гранола з рисових пластівців
Суху гранолу зручно брати з собою на роботу. До речі, 8–10 поживних і смачних батончиків ви зможете приготувати всього за 25 хвилин.
Інгредієнти
- сирі кеш’ю — 1 склянка;
- сирий мигдаль — пів склянки;
- рисові пластівці — пів склянки;
- очищене гарбузове насіння — пів склянки;
- сушена вишня — пів склянки;
- чорний гіркий шоколад — 50 г;
- насіння льону — 1 ст. л.;
- кленовий сироп — чверть склянки;
- кокосова/мигдалева олія — 1 ст. л.;
- сіль морська — дрібка.
Покрокова інструкція
- У мисці з’єднати всі сухі інгредієнти, попередньо посічені кеш’ю, шоколад і мигдаль.
- Окремо перемішати сироп і олію, влити в суху суміш. З’єднати всі інгредієнти та викласти в невелику форму, застелену пергаментом. Висота маси має бути близько 2–3 см. Зверху на майбутню гранолу покласти ще один лист пергаменту, трохи притиснути його та розрівняти.
- Поставити форму в духовку, розігріту до 160–170 °С. Запекти страву протягом 15 хвилин.
- Дістати готовий снек, дати йому охолонути. Розрізати гранолу дуже гострим ножем на рівномірні порційні брусочки. Кожен батончик загорнути в харчову плівку. В такому вигляді брати з собою в дорогу або на роботу. У холодильнику ці батончики можуть зберігатися більше ніж два тижні.
Гранола «Заряд енергії»: корисний мікс із горіхів і сухофруктів
Така гранола гарантовано зарядить вас енергією на весь день.
Щоб приготувати 5–6 порцій цієї страви, знадобиться приблизно 40 хвилин, з яких пів години забере термічна обробка снеку.
Інгредієнти
- суміш гарбузового насіння, насіння соняшнику, кунжуту, маку — 150 г;
- суміш волоських горіхів, арахісу, фундука, мигдалю — 150 г;
- вівсяні пластівці — 200 г;
- суміш сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив) — 150 г;
- мед і оливкова олія — по 5 ст. л.;
- кокосова стружка — 2 ст. л.;
- кориця — 1 ч. л.;
- сіль морська — дрібка.
Покрокова інструкція
- Розігріваємо духовку до 180 °С.
- З’єднуємо всі сухі продукти, крім сухофруктів.
- Додаємо в суміш мед (якщо він не тече, трохи розігріваємо), оливкову олію. Гарненько вимішуємо всі інгредієнти, викладаємо їх на деко, вкрите пергаментом. Розрівнюємо масу.
- Зменшуємо температуру до 150 °С, ставимо деко в духову шафу приблизно на 30 хвилин. Кожні 5 хвилин дістаємо суміш, перемішуємо та розрівнюємо.
- Поки гранола запікається, січемо сухофрукти на невеликі шматочки.
- Дістаємо готову страву з духовки, кладемо в гарячу масу сухофрукти, вимішуємо та охолоджуємо. Подаємо гранолу з йогуртом без додатків і шматочками свіжих фруктів/ягід. Решту продукту зберігаємо в чистій скляній банці, яка щільно закривається.
Пряники з гранолою
Щоб зробити 8–10 пряників, вам знадобиться близько 20 хвилин, плюс стільки ж часу забере охолодження страви.
Інгредієнти
- вівсяні пластівці — 1,5 склянки;
- сирий мигдаль і посічені волоські горіхи — по пів склянки;
- насіння гарбуза — 4 ст. л.;
- фініки без кісточок — 1 склянка;
- мед — 4 ст. л.;
- імбир, кориця, ваніль — по 1 ч. л.;
- мигдалева олія — 4 ст. л;
- мускат і морська сіль — по дрібці.
Покрокова інструкція
- На сухій сковороді окремо по 3–4 хвилини обсмажити пластівці, горіхи, посічений мигдаль, насіння.
- Фініки подрібнити в блендері до утворення однорідної маси.
- У сотейник влити мед, додати прянощі, сіль, олію. Нагріти отриману масу на невеликому вогні, не доводячи до кипіння.
- З’єднати всі сухі компоненти з подрібненими фініками. Добре вимішати основу страви. Влити в неї медову суміш. Знову вимішати всі інгредієнти.
- Застелити відповідну форму харчовою плівкою. Помістити в ємність підготовану масу, розрівняти. Поставити остиглу (!) основу страви в холодильник на 20 хвилин. Потім розрізати гранолу ножем на рівномірні брусочки, кожен можна окремо загорнути в плівку.
Готуйте смачні, корисні та поживні снеки, експериментуйте, вигадуйте авторські варіації покрокових інструкцій та назавжди забудьте про нездорові перекуси!