Їмо

Як приготувати гранолу в домашніх умовах

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovah

Традиційні сніданки набридли, а від слова «перекус» уже нудить? Тоді ви просто не знаєте, що снеки можуть бути корисними, й напевно ніколи не куштували гранолу.

Ця американська страва складається з вівсяних пластівців (іноді й повітряного рису), меду, горіхів, різного насіння, цукатів, шматочків сухофруктів. «Так це ж мюслі!» — вигукнете ви й… помилитеся.

Гранола домашня запікається в духовці. Цілком імовірно, що вівсянка, яка пройшла спеціальну термообробку, стане вашим улюбленим злаком.

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovah5 плюсів граноли

У граноли є безліч переваг. Серед основних:

  1. Цю страву просто та швидко готувати.
  2. Такий снек довго не псується, тому ним можна запастися, істотно скоротивши час, що проводиться біля духовки. Завдяки тривалому терміну придатності, а також поживності та легкості, гранола незамінна в турпоходах.
  3. Ці ласощі з медом є низькокалорійними.
  4. Подібний сніданок ніколи не набридне, адже урізноманітнити смак страви можна кефіром, йогуртом, соком, свіжими фруктами та ягодами, зокрема екзотичними. Всі необхідні для приготування цього снеку продукти ви завжди знайдете в торговельних центрах мережі METRO.
  5. Гранола може бути лікувальною. Головне — підібрати рецепт, що підходить саме вам. Наприклад, снек із насінням льону поліпшить травлення, а страва, що містить дуже корисні мигдальні горіхи, нормалізує сон.

Протипоказання, що стосуються вживання граноли, можуть бути тільки індивідуальними. Йдеться про непереносимість глютену або небажану реакцію на будь-який компонент даної їжі. Втім, з останньою проблемою впоратися просто — достатньо не включати в страву продукти, які вам не можна вживати.

Натуральна гранола: опановуємо класичний рецепт

Приготування 1–2 порцій апетитної граноли з горіхами в домашніх умовах забере приблизно 40 хвилин. У результаті у вас буде повноцінний корисний сніданок, який можна заправити молоком або йогуртом.

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — 150 г;
  • подрібнені ядра волоських горіхів — 60 г;
  • банан — 1 шт.;
  • рідкий мед — 1–2 ст. л.;
  • ванільний цукор, кориця — на смак;
  • вершкове масло — 30 г;
  • сіль — дрібка.

Покрокова інструкція

  1. Поки духовка розігрівається до 180 ºС, кладемо в миску пластівці, сіль, ваніль, корицю, горіхи. Перемішуємо інгредієнти.
  2. Виделкою або блендером подрібнюємо банан, з’єднуємо його з медом, додаємо до сухої суміші. З’єднуємо всі інгредієнти.
  3. На деко кладемо пергамент. Змащуємо його олією. Викладаємо на пергамент заготовку, розрівнюємо її.
  4. Зменшуємо температуру до 160 °С, ставимо деко в духовку приблизно на пів години. Кожні 7–10 хвилин дістаємо гранолу й перемішуємо. Страва має рівномірно пропектися.
  5. Дістаємо снек із духовки, знову перемішуємо, даємо охолонути. Їмо гранолу в сухому вигляді або додаємо в неї молоко.

Батончик-гранола з рисових пластівців

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovahСуху гранолу зручно брати з собою на роботу. До речі, 8–10 поживних і смачних батончиків ви зможете приготувати всього за 25 хвилин.

Інгредієнти

  • сирі кеш’ю — 1 склянка;
  • сирий мигдаль — пів склянки;
  • рисові пластівці — пів склянки;
  • очищене гарбузове насіння — пів склянки;
  • сушена вишня — пів склянки;
  • чорний гіркий шоколад — 50 г;
  • насіння льону — 1 ст. л.;
  • кленовий сироп — чверть склянки;
  • кокосова/мигдалева олія — 1 ст. л.;
  • сіль морська — дрібка.

Покрокова інструкція

  1. У мисці з’єднати всі сухі інгредієнти, попередньо посічені кеш’ю, шоколад і мигдаль.
  2. Окремо перемішати сироп і олію, влити в суху суміш. З’єднати всі інгредієнти та викласти в невелику форму, застелену пергаментом. Висота маси має бути близько 2–3 см. Зверху на майбутню гранолу покласти ще один лист пергаменту, трохи притиснути його та розрівняти.
  3. Поставити форму в духовку, розігріту до 160–170 °С. Запекти страву протягом 15 хвилин.
  4. Дістати готовий снек, дати йому охолонути. Розрізати гранолу дуже гострим ножем на рівномірні порційні брусочки. Кожен батончик загорнути в харчову плівку. В такому вигляді брати з собою в дорогу або на роботу. У холодильнику ці батончики можуть зберігатися більше ніж два тижні.

Гранола «Заряд енергії»: корисний мікс із горіхів і сухофруктів

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovahТака гранола гарантовано зарядить вас енергією на весь день.

Щоб приготувати 5–6 порцій цієї страви, знадобиться приблизно 40 хвилин, з яких пів години забере термічна обробка снеку.

Інгредієнти

  • суміш гарбузового насіння, насіння соняшнику, кунжуту, маку — 150 г;
  • суміш волоських горіхів, арахісу, фундука, мигдалю — 150 г;
  • вівсяні пластівці — 200 г;
  • суміш сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив) — 150 г;
  • мед і оливкова олія — по 5 ст. л.;
  • кокосова стружка — 2 ст. л.;
  • кориця — 1 ч. л.;
  • сіль морська — дрібка.

Покрокова інструкція

  1. Розігріваємо духовку до 180 °С.
  2. З’єднуємо всі сухі продукти, крім сухофруктів.
  3. Додаємо в суміш мед (якщо він не тече, трохи розігріваємо), оливкову олію. Гарненько вимішуємо всі інгредієнти, викладаємо їх на деко, вкрите пергаментом. Розрівнюємо масу.
  4. Зменшуємо температуру до 150 °С, ставимо деко в духову шафу приблизно на 30 хвилин. Кожні 5 хвилин дістаємо суміш, перемішуємо та розрівнюємо.
  5. Поки гранола запікається, січемо сухофрукти на невеликі шматочки.
  6. Дістаємо готову страву з духовки, кладемо в гарячу масу сухофрукти, вимішуємо та охолоджуємо. Подаємо гранолу з йогуртом без додатків і шматочками свіжих фруктів/ягід. Решту продукту зберігаємо в чистій скляній банці, яка щільно закривається.

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovahПряники з гранолою

yak-prygotuvaty-granolu-v-domashnih-umovahЩоб зробити 8–10 пряників, вам знадобиться близько 20 хвилин, плюс стільки ж часу забере охолодження страви.

Інгредієнти

  • вівсяні пластівці — 1,5 склянки;
  • сирий мигдаль і посічені волоські горіхи — по пів склянки;
  • насіння гарбуза — 4 ст. л.;
  • фініки без кісточок — 1 склянка;
  • мед — 4 ст. л.;
  • імбир, кориця, ваніль — по 1 ч. л.;
  • мигдалева олія — 4 ст. л;
  • мускат і морська сіль — по дрібці.

Покрокова інструкція

  1. На сухій сковороді окремо по 3–4 хвилини обсмажити пластівці, горіхи, посічений мигдаль, насіння.
  2. Фініки подрібнити в блендері до утворення однорідної маси.
  3. У сотейник влити мед, додати прянощі, сіль, олію. Нагріти отриману масу на невеликому вогні, не доводячи до кипіння.
  4. З’єднати всі сухі компоненти з подрібненими фініками. Добре вимішати основу страви. Влити в неї медову суміш. Знову вимішати всі інгредієнти.
  5. Застелити відповідну форму харчовою плівкою. Помістити в ємність підготовану масу, розрівняти. Поставити остиглу (!) основу страви в холодильник на 20 хвилин. Потім розрізати гранолу ножем на рівномірні брусочки, кожен можна окремо загорнути в плівку.

Готуйте смачні, корисні та поживні снеки, експериментуйте, вигадуйте авторські варіації покрокових інструкцій та назавжди забудьте про нездорові перекуси!