П'ємо

З чим не можна змішувати алкоголь

z-chym-ne-mozhna-zmishuvaty-alkogol-1

Є деякі ліки та продукти, несумісні зі спиртним. Ігноруючи цей факт, ви ризикуєте серйозно зашкодити собі.

Серед антагоністів міцних напоїв є і досить несподівані «персонажі». Наприклад, з алкоголем несумісні свіжі помідори й виноград. Розглянемо «токсичні» поєднання докладніше.

Алкоголь

Існує кілька основних правил поєднання алкогольних напоїв:

  • не можна знижувати градус і споживати після міцних напоїв менш витримані і, навпаки, після слабоалкогольних — високоградусні. Інакше ранок після вечірки вас «потішить» розладом шлунка та головним болем;
  • не можна змішувати приблизно однакові за градусом, але різні за технологією виробництва напої. Наприклад, пиво не «дружить» із вином, а лікер — із ромом;
  • не можна ні з чим змішувати шампанське. Інакше вам гарантоване сильне сп’яніння, а вранці — страшне похмілля.

Антибіотики

Переробляє і антибіотики, і алкоголь печінка. Важливо також не забувати про те, що з міцними напоями надходить своєрідна отрута, на боротьбу з якою в організму, що бореться з хворобою за допомогою сильнодійних препаратів, може просто не вистачити сил. У результаті людина отримає нудоту, блювоту, слабкість та інші ознаки інтоксикації. А головне те, що ефект від ліків буде нульовий.

Анальгетики

Одночасне приймання знеболювальних препаратів і напоїв, що містять етанол, може призвести до дуже невеселих наслідків. Наприклад, спровокувати шлункову кровотечу. Якщо з алкоголем «зміксувати» парацетамол або інші жарознижувальні засоби, це позначиться на печінці.

z-chym-ne-mozhna-zmishuvaty-alkogol-2

Інсулін

Інсулін, як і алкоголь, мінімізує рівень глюкози в крові. Тому, якщо їх вживати одночасно, це може спровокувати приступ і навіть кому. Особливо обережними потрібно бути діабетикам із поганим або недостатнім харчуванням.

Протитуберкульозні препарати

Якщо ви вживаєте протитуберкульозні препарати, про алкоголь на час лікування варто забути. В іншому разі знову-таки серйозно постраждає ваша печінка.

Заспокійливі препарати та снодійне

Алкоголь категорично протипоказаний і тим, хто вживає заспокійливі або снодійні засоби. Їхнє поєднання може спровокувати своєрідний колапс центральної нервової системи і, як наслідок, зупинку дихання та серця аж до летального результату.

Згідно з дослідженням журналу Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 42 % людей все ж змішують лікарські засоби й алкоголь. Тому ще раз коротко про поєднання спиртного з різними препаратами та його наслідки:

  • з аспірином — виразка шлунка;
  • із сечогінним — різке зниження артеріального тиску;
  • з парацетамолом — важке ураження печінки;
  • з інсуліном — гіпоглікемічний напад і кома;
  • зі знеболювальним — отруєння;
  • зі снодійним — зупинка дихання та серця;
  • з антибіотиками — отруєння та нульовий лікувальний ефект.

Енергетики

Меню барів сміливо пропонують поєднання енергетиків із високоградусними напоями, лікерами та іншим алкоголем. Але не забувайте: складові енергетика стимулюють нервову систему, а етанол — пригнічує. У кінцевому підсумку ефект сп’яніння не одразу усвідомлюється людиною, й вона споживає більше міцного напою, ніж може перетравити організм. Серед негативних наслідків поєднання енергетиків і алкоголю — спазми судин головного мозку, стрибки тиску, перебої в роботі серця аж до летального результату.

Жирні м’ясні страви

Поєднуючи жирні м’ясні страви та міцні напої, ви, по суті, відправляєте свої печінку та шлунок у нокаут. Короткочасне задоволення від ситної смачної трапези, «присмаченої» спиртним, загрожує загостренням хвороб травного тракту.

Краще подати на стіл відварне м’ясо курки або індички, рибу або морепродукти. Завдяки нежирній білковій їжі алкоголь буде всмоктуватися поступово, що дасть змогу уникнути важкого сп’яніння та похмілля.

Маринади

Ускладнює взаємодію спиртних напоїв і маринованих овочів оцет, який міститься в останніх. Ця приправа уповільнює розпад алкоголю, що призводить до ураження печінки та нирок. Через повільну переробку етанолу отримуємо зневоднення, що завдає додаткового удару по згаданих органах. Тому, щоб уникнути перерахованих проблем, краще замінити маринади класичним вінегретом.

z-chym-ne-mozhna-zmishuvaty-alkogol-3

Томати

Помідори (особливо у свіжому вигляді), запиті міцним напоєм, спричиняють метеоризм і проблеми з перетравлюванням їжі. Це пов’язано з органічними кислотами, які містяться в цих овочах.

Десерти та солодощі

Випічка та десерти з високим вмістом моносахаридів уповільнюють переробку етанолу організмом. Отже, час отруйного впливу спиртного збільшується. Результатом поєднання цих «недружніх» продуктів можуть бути нудота, блювота та болі у шлунку.

Особливо не рекомендується «міксувати» шоколад і міцний алкоголь. Адже одночасне вживання цих продуктів сильно навантажує підшлункову залозу, що може спричинити болі в животі, спазми та розвиток гострого панкреатиту.

Фрукти

До ризикованих поєднань можна віднести також тандем випивки та баштанних культур. Спиртне зовсім не «дружить» із кавуном, багатим на природні моносахариди. Вживання міцних напоїв разом із кавуном загрожує тими самими негативними ефектами, що й у разі солодощів: спочатку засвоюється моносахарид, процес переробки алкоголю сповільнюється, організм страждає від інтоксикації. Диня ж, крім усього іншого, ще й містить елементи, які провокують метеоризм. Так діє і споживання винограду зі спиртним.

Кава

Багато хто намагається боротися зі сп’янінням за допомогою горнятка міцної кави. Чимало й любителів пити каву з бренді, віскі або лікером. Але вжити їх разом — означає підвищити ризик виникнення спазму судин головного мозку та «насолодитися» відчутним перепадом тиску. Тому пам’ятайте: поєднання кави й алкоголю протипоказане людям із серцево-судинними захворюваннями.

z-chym-ne-mozhna-zmishuvaty-alkogol-4

Як уникнути негативних наслідків вживання спиртного?

z-chym-ne-mozhna-zmishuvaty-alkogol-5

Те, як і в якій кількості людина вживає алкоголь, свідчить, зокрема, про рівень культури. Тому ніколи не забувайте про правила хорошого тону і, звичайно ж, своє здоров’я.

Вживати алкогольні напої потрібно розумно й у міру. Тоді вони принесуть вам лише задоволення, та й ваше життя буде в безпеці.