Їмо

Вегетаріанські млинці без яєць — потіште себе корисними ласощами

vegetarianski-mlyntsi-bez-yayets-potishte-sebe-korysnymy-lasoshhamy-1

Словосполучення «млинці без яєць» може видатися оксюмороном, адже яйця — один із традиційних і обов’язкових інгредієнтів цієї популярної страви. Однак, з’ясовується, навіть завзяті вегетаріанці, котрі не вживають яєць, зможуть насолодитися такими смачними та легкими у приготуванні наїдками.

Тонкі млинці без яєць

vegetarianski-mlyntsi-bez-yayets-potishte-sebe-korysnymy-lasoshhamy-2

Для приготування млинців на молоці та без яєць нам знадобляться:

  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • літр молока;
  • 3 столові ложки цукру;
  • пів чайної ложки солі;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • 100 г вершкового масла;
  • пів чайної ложки соди.

Цукор, сіль, соду та борошно змішуємо в сухому вигляді, після чого вливаємо в отриману суміш половину молока та розмішуємо до консистенції сметани, намагаючись уникати виникнення грудочок (можна змішати все в блендері). Додаємо рослинну олію та знову перемішуємо.

Молоко, що залишилося, доводимо до кипіння й після цього додаємо в готове тісто. Розтоплюємо вершкове масло на сковороді, яку використовуватимемо для смаження, і також додаємо в тісто. Після чого смажимо млинці, як завжди, на розігрітій пательні, проте не змащуючи її маслом, адже його достатньо в самому тісті.

Млинці на молоці та без яєць стануть основою корисного сніданку для всієї родини. Їх можна подати як самостійно, так і доповнивши різними начинками, варенням, джемами, сиром або згущеним молоком. Млинці на вигляд дуже ажурні, тому їх можна використовувати і як святкову страву.

Млинці на воді та без яєць

vegetarianski-mlyntsi-bez-yayets-potishte-sebe-korysnymy-lasoshhamy-3

Чимало вегетаріанців не лише відмовилися від м’яса, риби та яєць, а й не вживають молока. У такому разі вони мають змогу поласувати млинцями за рецептом, який не містить ані яєць, ані молока. Рецепт млинців без яєць передбачає наявність таких інгредієнтів:

  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 2 склянки холодної кип’яченої води;
  • 2 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • сода на кінчику ножа;
  • 50 мл соняшникової олії та вершкове масло в кількості, необхідній для змащування сковорідки.

Цукор, сіль, соду і борошно змішуємо в сухому вигляді, після чого вливаємо воду. В однорідну суміш без грудочок додаємо олію, змішуємо та даємо постояти 20 хвилин. Щоб домогтися золотавого кольору без додавання яєць, можна використати куркуму.

Тісто на млинці без яєць часто використовують не лише вегетаріанці, а й ті, хто дотримується особливої дієти, численних церковних постів. Адже вживати яйця під час посту не рекомендується. Тому ці рецепти дозволять урізноманітнити пісний стіл.

Млинці на воді та без яєць можна спекти, скориставшись рецептом, в якому звичайну кип’ячену воду замінюють мінеральною. Цей лайфхак допоможе без особливих зусиль зробити готову страву пухкою та такою, що тане в роті. Варто лише пам’ятати: тоді не обов’язково використовувати соду, адже вона вже міститься в мінералці.

Ці веганські млинці можна готувати з використанням рослинного молока: соєвого, горіхового, рисового, вівсяного. У такому разі не будуть порушені основоположні принципи веганства, а страва вийде ситнішою. Можете замінити звичайне пшеничне борошно кориснішим гречаним.

Веганські млинці — одна з традиційних страв Марокко й Алжиру. Там вони є чимось середнім між коржем, млинцем і оладками. Ця страва називається багрір, для її приготування використовують не лише борошно, а й манку приблизно в рівних пропорціях.

Млинці на кефірі та без яєць

vegetarianski-mlyntsi-bez-yayets-potishte-sebe-korysnymy-lasoshhamy-4

Такий рецепт сподобається тим, хто дотримується принципів правильного харчування, але не хоче повністю відмовлятися від молочних продуктів. На кефірі краще готувати не тонкі млинці, а оладки. Для цього нам знадобляться:

  • 200 мл кефіру;
  • чайна ложка цукру;
  • сіль на смак;
  • 100 г пшеничного борошна;
  • 2 чайні ложки рослинної олії;
  • чайна ложка соди.

Змішуємо інгредієнти, як у попередніх рецептах. Тісто має набути консистенції густої сметани без грудочок. Ложкою викладаємо тісто на розігріту сковорідку (не варто його розмазувати). Смажимо на маленькому вогні під кришкою до золотавого кольору.

Млинці на кефірі та без яєць випікають і тонкими. У такому разі потрібно змішати кефір із содою, цукром і сіллю, після чого додати борошно, а потім влити в отриману суміш окріп. Наприкінці додаємо до тіста олію й перемішуємо. Такі вегетаріанські млинці виходять ажурними та водночас досить міцними, щоб їх фарширувати найрізноманітнішими начинками.

Вегетаріанські млинці: не лише корисно, а й смачно

vegetarianski-mlyntsi-bez-yayets-potishte-sebe-korysnymy-lasoshhamy-5

Млинці вегетаріанські можна подавати, як і звичайні, зі сметаною, варенням або медом. Якщо ви плануєте фарширувати їх солоною начинкою, то додайте в тісто менше цукру. Така страва чудово поєднується і з солодкою сирною начинкою з родзинками — ці смаколики гідно оцінять малюки.

Вегетаріанські млинці без яєць і молока нагадують на смак бездріжджовий лаваш. Завдяки своїй еластичності вони чудово підходять для фарширування й приготування рулетів. Особливо добре з ними поєднується така начинка, як сьомга, котру можна доповнити м’яким сиром і кропом.

Кожен знайде для себе оптимальний рецепт вегетаріанських млинців, який полюбить вся родина. Він зможе стати основою не тільки правильного харчування, а й ваших кулінарних шедеврів, оскільки приготовані за такими рецептами страви добре поєднуються практично з будь-якими начинками.

Вегетаріанські млинці стануть справжньою знахідкою для тих, хто потерпає від алергії на яйця. Адже таким людям доводиться уникати всіх страв, до складу яких входять яйця, а це, на жаль, практично всі варіанти випічки.

Веганські млинці на воді — відрада для жінок, котрі обмежують себе в споживанні калорій, однак не хочуть цілковито позбутися насолоди від смачної їжі. Така страва за своїми смаковими характеристиками ні в чому не поступається калорійним «родичкам».

Експериментуйте з користю для здоров’я й потіште свою сім’ю та друзів новими кулінарними шедеврами.

  • Екатерина Иванова

    А де ж рецепт вегетаріанських млинців? Розхвалили і не сказали як готувати