КупуємоПрацюємо

Професійне обладнання на кухню: як вибрати гриль для вашого закладу

profesijne-obladnannya-na-kuhnyu-yak-vybraty-gryl-dlya-vashogo-zakladu

Професійне обладнання на кухню закладу — серйозний вибір. Воно недешеве, від нього залежить швидкість приготування страв та їхня якість. Та якщо правильно обрати якісне обладнання під потреби закладу, воно швидко окупиться. Щоб так сталося, краще вибирати кухонне обладнання для свого закладу після всіх підрахунків. Тоді воно буде рентабельним та відповідатиме саме вашим бізнес-цілям.

Що врахувати під час вибору обладнання на кухню закладу

Перед тим як вкладати бюджет у професійну техніку, варто врахувати такі чинники:

  • Кількість посадкових місць у залі

Так ви зрозумієте, якою має бути місткість шаф та максимальне навантаження на кухню. Що більше місць, то потужнішим мусить бути обладнання. Адже в середньому воно повинно без зупинки працювати 8-10 годин.

  • Площу приміщення кухні

Цей параметр вплине на комплектацію кухонного обладнання. На великій кухні можна розмістити усе доволі просторо, а для маленької треба буде вибрати менш габаритні предмети.

  • Формат закладу та зміст меню

Для їдалень або невеликих кафе із домашньою їжею підійде простіше обладнання. 

Для ресторанів зі складними стравами варто підібрати потужне обладнання, яке забезпечить якість страви та не змусить гостей чекати. 

Фаст-фуди можуть потребувати спеціальних приладів для готування: фритюрниць, тостерів, грилів, вафельниць, апаратів для готування млинців тощо. Також треба розуміти, чи мають вони бути переносними, аби готувати страви на вулиці. 

Для концептуальних закладів також можуть знадобитися мангали, грилі, спеціальна піч для піци.

  • Наявність страв на грилі для вибору професійного обладнанняprofesijne-obladnannya-na-kuhnyu-yak-vybraty-gryl-dlya-vashogo-zakladu

Щоб мати на кухні потужний та якісний гриль, не обов’язково готувати виключно страви на грилі. У вашому меню можуть бути стейки, запечена на грилі риба, шашлики. Якщо ваш заклад має багатонаціональну кухню, грилі теж стануть необхідністю. 

У чому особливість страв на професійному грилі? Він дає особливий аромат та смак страві, який неможливо відтворити на звичайному хоспері або домашньому грилі. Саме тому професійний гриль може знадобитися на кухні вашого закладу.

Як вибрати гриль за джерелом теплаprofesijne-obladnannya-na-kuhnyu-yak-vybraty-gryl-dlya-vashogo-zakladu

Коли ви добре знаєте технічні деталі приміщення закладу та кухні, вам легше вибирати з-поміж професійних грилів. Важливий критерій для вибору — джерело тепла. Розгляньмо основні різновиди грилів для кафе та ресторанів за цим параметром.

  • Лавові грилі

Тепло в лавових грилях поширюється від лавового каменя, який розігрівається на газі. Він підходить для готування на відкритому повітрі та всередині приміщення. Лавовий камінь у цьому грилі добре вбирає жир, чим робить страву смачнішою. Після використання лавовий камінь можна замінити або помити у посудомийній машині. 

  • Вугільні грилі

Цей гриль підходить для вулиці. Він виділяє тепло завдяки горінню деревного вугілля. Страви на вугільному грилі мають особливий аромат.   

  • Газові грилі

Витрати на енергоресурси від газового гриля доволі малі. Також на такому грилі легко налаштувати інтенсивність нагріву, на відміну від двох попередніх різновидів гриля. Проте газовий гриль має трохи особливостей: на його установку треба мати окремі дозволи, а для його обслуговування потрібно регулярно заправляти балони із пропаном.

  • Електричні грилі

Такі грилі — оптимальний варіант для закладів із невеликою кількістю посадкових місць та маленьким приміщенням. Вони займають небагато місця, підключаються до звичайної електромережі та мають широкий вибір функцій.

Як вибрати гриль за різновидом стравprofesijne-obladnannya-na-kuhnyu-yak-vybraty-gryl-dlya-vashogo-zakladu

  • Для стейків і шашликів

Для приготування ідеального м’яса гриль не обов’язково мусить займати багато місця. Втім, він має відповідати особливим вимогам. Наприклад, його нагрівальний елемент має бути потужністю не нижче як 2200 Вт, адже панель для смаження повинна нагріватися максимально швидко. 

Також на такому грилі має бути антипригарне покриття, бажано із трьох шарів. Це дасть змогу готувати без олії та швидко очищати пристрій. Вибирайте для м’яса гриль, який легко чистити. Також зауважте, чи має гриль таймер. Це дозволить готувати стейки на конвеєрі.

  • Для морепродуктів і птиці

Зіпсувати ніжне м’ясо риби та птиці доволі просто, якщо вибрати неправильний пристрій. Найкращим варіантом професійного гриля для делікатних видів м’яса є газовий гриль на три пальники. На такому грилі продукти не пригорають та залишаються соковитими.

Під час вибору газового гриля зверніть увагу на те, аби він мав у своїй кришці вбудований інфрачервоний термометр. Це дасть змогу регулювати температуру залежно від виду м’яса. Також буде добре, якщо гриль буде зроблений із нержавіючої сталі.

Окрім газового професійного гриля, м’ясо морепродуктів та птиці смачно виходить на решітці, покритій порцеляновою емаллю. У такому пристрої решітка має бути виконана із литого чавуну.

Декілька порад для вибору професійного гриля

  • Гриль для кухні закладу мусить бути продуктивним та водночас не споживати багато енергії.
  • Працювати із грилем має бути просто. Кухар повинен швидко перемикати режими, міняти температуру, тому вибирайте гриль із зрозумілою панеллю управління.
  • Ще одна важлива якість гриля для ресторану — легкість миття. Хороший гриль має легко чиститися впродовж робочої зміни, аби на кухні було стерильно. 
  • Для закладів із маленькою площею буде доцільно вибрати гриль із вбудованою витяжкою та підставками. Це зекономить місце та бюджет.
  • Вибирайте гриль, на який діє гарантія. Так ви матимете змогу швидко та безкоштовно замінити або полагодити пристрій.
  • Через особливу специфіку роботи на професійній кухні гриль, як і все інше обладнання, має бути стійким до високих температур та виконаним із нетоксичних матеріалів.

Врахуйте усі особливості та цілі вашого закладу — тоді ви обов’язково виберете для себе найкраще обладнання.