Купуємо

У чому відмінність між маслинами й оливками

u-chomu-vidminnist-mizh-maslynamy-j-olyvkamy

Можливо, для когось буде відкриттям, що оливки та маслини ростуть на одному дереві. Різняться вони між собою ступенем зрілості.

Основа середземноморської кухні

У світовій практиці все, що росте на маслині (оливі), іменують оливками. Чорні плоди називають маслинами лише в ряді країн пострадянського простору. Не порушуватимемо заведений порядок, зазначимо лише: поняття «зелений» у цьому контексті також досить умовне. Адже недозрілі оливки можуть бути жовтого, рожевого, каштанового кольорів. У торгових центрах мережі METRO ви знайдете плоди різноманітних відтінків із різними маркуваннями.

Отже, маслини й оливки — чим вони різняться між собою, чому їх зривають недозрілими? Спробуємо розібратися з цими питаннями. Адже плоди оливи поза всяким сумнівом гідні уваги: ​​на них «виросла» одна з найпопулярніших кухонь світу — середземноморська.

u-chomu-vidminnist-mizh-maslynamy-j-olyvkamyОлива — унікальна рослина. Вона може жити пів тисячоліття, досягаючи висоти 16 м. Родити починають три-, чотирирічні дерева. Повністю потенціал рослина розкриває приблизно через два десятиліття, даруючи щорічно до 50 кг врожаю.

Завважте, що сирими оливки не їдять, оскільки вони містять олеуропеїн, який може викликати спазм гортані. Збирають урожай плодів маслини на різних стадіях дозрівання. Потім обробляти оливки так, щоб вони були не просто придатними для їжі, а й тішили смакові рецептори гурманів.

Чотирьохетапний урожай

Зріє врожай маслини 5 місяців, збирають його в:

  • жовтні. Плоди досягають максимальної величини, наливаються, набувають зеленого кольору. Такі оливки дуже гіркі. Щоб зробити їх придатними до вживання, використовують луг. Він нейтралізує гіркоту жовтневих плодів. Продають їх у пакованнях із маркуванням «verde»;
  • листопаді. Пізньої осені оливки починають змінювати колір, м’якшають, їх гіркота відчувається менше. Залежно від сорту дерева, плоди можуть бути рожевими, золотими, коричневими. При цьому маркування для листопадових оливок одне — за традицією всі вони «blanco» (білі). Після збору врожаю плоди заливають розсолом, серед інгредієнтів якого є винний оцет;
  • грудні. Перший місяць зими — період повного дозрівання врожаю оливи. В цей час збирають плоди, які ми називаємо маслинами. Їх колір (він може бути бордовим, темно-каштановим, фіолетовим, чорним) залежить від сорту, але на всю зібрану в грудні продукцію наносять маркування «negro» (чорні). Маслинам притаманні маслянистий насичений смак (можливо, тому їх так у нас і назвали), м’якість. Якщо в грудневому врожаї залишаються сліди гіркоти, то її нейтралізують червоним винним оцтом;
  • січні. Коли маслини дозрівають, не всі їх збирають з дерев. Ті, що залишаються на оливах до січня, стають в’яленими (throumbes). У таких маслинах абсолютно не залишається гіркоти, вона зникає природним шляхом. Жителі середземноморського регіону роблять із січневого врожаю закуску — витримують плоди в розсолі з великою кількістю морської солі, потім подають цю страву, додаючи в неї оливкову олію.

Можна зустріти консервовані оливки, штучно забарвлені в чорний колір. Їх смак істотно відмінний від смаку маслин. Розрізнити таку підміну легко. Оскільки маслини м’які, їх готують тільки з кісточками.

Що корисніше: маслини чи оливки? u-chomu-vidminnist-mizh-maslynamy-j-olyvkamy

Якщо говорити про вітамінно-мінеральний склад, то різниця між оливками та маслинами практично відсутня. Вони містять понад сто речовин і сполук, чий вплив на організм до кінця ще не вивчено. Але, судячи зі стану здоров’я жителів регіонів, які не уявляють свій раціон без оливкової олії та плодів маслини, дія цих продуктів на організм, безумовно, позитивна.

Безперечно відомо, що маслини й оливки:

  • позбавляють від токсинів;
  • бадьорять, підіймають настрій;
  • підвищують рівень гемоглобіну;
  • підтягують шкіру, розгладжують зморшки;
  • допомагають боротися з раковими захворюваннями;
  • мають протизапальну дію, здатні чинити знеболювальний ефект.

Будьте уважнішими, споживаючи консервовані оливки/маслини, — надлишки солі та соди можуть негативно позначитися на здоров’ї. Тому перед тим, як їсти такі плоди або щось з них готувати, обов’язково ретельно промийте ці продукти.