П'ємо

Як пити самбуку: правила вживання лікеру родом із Середньовіччя

yak-pyty-sambuku-1

Незважаючи на те, що робити самбуку почали в 1945 році, її прабатьком вважається лікувальний напій з анісом, завезений до Рима сарацинами ще в Середні віки. Заради справедливості зазначимо: алкоголь із такою самою назвою випускають із 1851 року. Однак класична рецептура самбуки з’явилася саме в ХХ столітті.

«Хрещений батько» цього напою — Анжело Молінарі. Експериментуючи зі змішуванням спиртів, вин, настоїв трав, італієць врешті-решт створив лікер з оригінальним і приємним смаком.

Сьогодні самбука — це прозорий, червоний або чорний алкогольний напій міцністю від 38 до 42 градусів. Його виготовляють на основі цукру, пшеничного спирту, анісу зірчастого й анісу звичайного з додаванням екстрактів із плодів або квітів бузини.

Правильно п’ють не тільки італійці

Напевно, самбука — єдиний напій, який відомий не сам по собі, а культурою його споживання. Способів насолодитися анісовим смаком лікеру існує безліч. Розроблено навіть спеціальний посуд для цього напою — подавати його заведено у витягнутих прозорих стопках.

yak-pyty-sambuku-3

Однак не кожен бар запасається подібним комплектом, тому цілком допустима подача розглянутого лікеру в коньячних бокалах.

Розберемося, як пити самбуку і які тонкощі передбачає цей процес.

  • З «мушками».

Італійський національний спосіб споживання популярного лікеру. У келихи з ним кидають по три кавових боби, які символізують благополуччя, щастя, здоров’я. Є у «комах» і більш прозаїчне призначення — їх використовують як закуску. Кава має бути непересмаженою, щоб не зіпсувати посмак.

  • Дві склянки.

У розігрітий всередині (можна пройтися запальничкою/сірником) коньячний келих (сніфтер) наливають лікер (50–70 мл). Секунд 15 дають йому погоріти. При цьому келих бажано повертати навколо своєї осі, щоб його скло не тріснуло.

yak-pyty-sambuku-4

Не гасячи полум’я, напій переливають у склянку для віскі (Old Fashioned glass), яку зверху одразу накривають звільненим келихом. Позбавлене повітря полум’я гасне, келих знімають. Потім його перевертають на блюдце, покрите серветкою. Між останньою та келихом вставляють коктейльну трубочку.

Занадто складно? Зате в результаті вищеописаних маніпуляцій ви насолодитеся спочатку смаком теплої самбуки, а потім (через трубочку) ароматом, сконцентрованим у другому келиху. До речі, у цьому разі як закуску також можна використовувати кавові зерна. Вони чудово відтіняють смак алкоголю.

  • У чистому вигляді.

Розглянутий лікер є діжестівом, тобто напоєм, який подають наприкінці трапези. Аніс сприяє поліпшенню травлення, до того ж вишуканий смак самбуки потребує того, щоб його нічим не перебивали.

Перед вживанням лікер охолоджують. Для цього пляшку з ним на півгодини поміщають у морозильну камеру. Закусити освіжний напій можна апельсином або лимоном — цитрусові вдало доповнять смак прянощів, що містяться в самбуці.

  • Палаюча стопка.

Простий і ефектний спосіб уживання. Самбуку підпалюють. Вона має горіти 10 секунд. Потім полум’я гасять сильним видихом і п’ють лікер одним духом.

yak-pyty-sambuku-5

  • З мінералкою.

Якщо напій занадто міцний, розбавте його в пропорціях 1:1 або 1:2 холодною мінералкою. Можна використовувати й звичайну воду, але хорошої якості. Не лякайтеся, що суміш стане каламутною. Інакше і бути не може, оскільки ефірні олії лікеру вступлять в реакцію з водою. На приємному смаку напою його помутніння ніяк не позначиться.

  • З молоком.

Поєднання холодного свіжого молока й анісових ноток гарантує незвичайний смак. Але рідини змішувати не можна. Лікер просто запивають молоком.

  • З шампанським.

У цьому разі важливо правильно дотримати пропорції — на одну частину самбуки взяти п’ять частин ігристого вина. Лікер підпалюють. Не погасивши, вливають у шампанське. Одразу після цього вдихають утворені пари та випивають коктейль.

  • Експериментальні варіанти.

На основі самбуки готують низку відомих коктейлів. Наприклад, шот «Хіросіма».

yak-pyty-sambuku-7

Або оригінальний напій під назвою «Вогненний». На останній наважуються далеко не всі, адже він складається з декількох шарів алкоголю (щось легке, потім шампанське, самбука, горілка й абсент), що утворюють у всіх сенсах карколомну суміш. Бармен її підпалює. Коктейль п’ють палаючим через трубочку.

yak-pyty-sambuku-8

Самбука в… чайнику — ексклюзивний домашній варіант

Усі вищеописані способи споживання лікеру можна спробувати вдома. Окрім того, існує ще один незвичайний варіант, для якого вам знадобиться… чайник.

У згадану посудину набирають воду, кип’ятять, повністю зливають. Потім у чайник потрібно плеснути 50–70 мл самбуки. Струсіть посудину, через носик вдихніть аромат нагрітих ефірних олій, а потім випийте лікер.

Закушувати чи ні?

Самбука — міцний алкогольний напій, який не варто пити на голодний шлунок. Трьома зернятками кави або часточкою лимона, ясна річ, не наситишся. Відтінити смак лікеру можна сиром, рибою, морепродуктами, оливками, горіхами, солодощами або морозивом.

yak-pyty-sambuku-9

yak-pyty-sambuku-10