Працюємо

Як тримати себе у формі

yak-trymaty-sebe-u-formi

Безліч щоденних турбот і обов’язків призводять до нервового перенапруження, до вечора валять з ніг. Короткий тривожний сон не може повноцінно відновити організм, а наступного ранку карусель турбот розкручується знову…

Як тримати себе в хорошій фізичній формі, якщо живеш у стані перманентного стресу? Використовуйте наведені нижче лайфхаки, що допомагають відновити здоров’я, дотримуватися правильного режиму дня. Наша стаття розповість, як підтримувати гарну фізичну форму, не відвідуючи тренажерний зал і не користуючись послугами персонального тренера.

Як привести своє тіло у форму

Щоб ви краще почувалися, стали більш підтягнутими, стрункими, надзусиль не знадобиться. Достатньо виробити низку простих звичок, які допоможуть вам підтримувати тіло у формі цілий рік.

Ходіть пішки

10 тисяч кроків щодня — і довгі роки ваше тіло буде в хорошій формі. Кардіонагрузка спалює калорії, запобігає відкладенню жиру на боках, сідницях, животі, стегнах.

Відмовтеся від поїздок на громадському транспорті або машині. Прокладіть піші маршрути по місту. Плануючи їх, врахуйте час, який будете витрачати на ходьбу. Не відмовляйтеся від прогулянок у негоду. Сніг, дощ, мороз, вітер не повинні вас зупиняти.

За можливості прокладайте свій щоденний маршрут через парк. Жива природа відмінно знімає стрес, заспокоює, отже, прекрасний настрій після такої прогулянки гарантовано.

Дуже добре, якщо парк має пересічену місцевість, а на вашому шляху будуть довгі сходи. Перші прогулянки піднімайтеся, наступаючи на кожну сходинку. Згодом ускладніть завдання — переступайте через дві сходинки.

Неможливо налаштуватися на регулярні прогулянки? Заведіть собаку! Обов’язкові щоранкові і щовечірні вилазки будуть забезпечені. Слідкуйте, щоб променад (у швидкому темпі) займав мінімум 40 хвилин. Грайте з вихованцем, змушуйте своє тіло активно рухатися.

Пийте достатню кількість води

Як тримати себе у формі? Природно, потрібно не тільки багато рухатися, але і пити достатню кількість води.

Рідина займає 60–80 % тіла людини, заповнює клітини, міжклітинний простір, де відбуваються обмінні процеси. Живильні речовини в організм постачає саме вода. Вона ж виводить з тіла відходи обміну речовин.

Вода допомагає:

  • запобігти сечокам’яній хворобі;
  • запобігти хворобам серця;
  • знизити кров’яний тиск;
  • запобігти сонячному удару влітку;
  • поліпшити стан шкіри;
  • знизити відчуття голоду.

Прислухайтеся до свого внутрішнього стану. Наприклад, постійна слабкість, перманентні запаморочення можуть свідчити, що організму не вистачає низки солей. Впоратися з такого роду проблемами вдасться за допомогою правильно підібраної мінеральної води. Придбати її можна в будь-якому з торгових центрів мережі METRO.

Нормою вважається 1,5–2 літри випитої за день чистої води. Супи, чай, кава, соки в цьому разі не враховують.

Починайте день зі склянки теплої води. Вона поліпшить роботу шлунково-кишкового тракту, налаштує організм на споживання меншої, ніж зазвичай, кількості калорій. Спалити останні, тримати тіло у формі допоможе холодна вода, що випивається протягом дня.yak-trymaty-sebe-u-formi

Робіть зарядку, тренуйтеся вдень

Фізичне навантаження дасть змогу десятиліттями тримати тіло у формі, істотно підвищити якість життя, позбутися безлічі проблем зі здоров’ям. Завдяки нескладній, але регулярній ранковій гімнастиці ви за кілька місяців гарантовано станете більш підтягнутими. Крім того, ваш настрій покращиться, працездатність зросте.

Протягом дня також можна виділити час на фізичне навантаження:

  • чистіть зуби в так званій позі вершника або звичайному напівприсяді. За 2–3 хвилини перебування в такому статичному положенні м’язи ніг отримають відчутне навантаження;
  • час від часу на 3 секунди напружуйте, а потім розслабляйте м’язи сідниць. Робіть таку вправу, поки не втомитеся;
  • вдихаючи, втягніть живіт. Напружте м’язи пресу. Затримайте дихання на кілька секунд, розслабтеся на видиху.

Тримати тіло в тонусі допоможе також 5-хвилинна йога перед сном. Єдине: комплекс вправ має бути спрямованим на розслаблення.

Харчуйтеся правильно

Правильне харчування — це не сувора дієта, а збалансований прийом їжі протягом дня. Поступово замініть жирну, смажену їжу, фаст-фуд продуктами, приготованими на пару, в духовці. Обов’язково введіть у раціон свіжі овочі. Замініть солодощі, випічку сухофруктами і свіжими фруктами. Замість шоколадок їжте горіхи.

Харчуватися потрібно тричі на день. Між сніданками, обідами, вечерями мають бути перекуси.

Щодня пийте йогурт або кефір. Ці напої допоможуть підтримувати здорову мікрофлору кишечника. Свіжі високоякісні кисломолочні продукти завжди знайдете в торгових центрах мережі METRO.

Завдяки правильно складеному меню ви будете споживати потрібну кількість калорій, насичувати організм здоровою їжею, що містить всі необхідні вітаміни, мікроелементи. Отже, хороша фізична форма забезпечена!yak-trymaty-sebe-u-formi

Дотримуйтеся правил здорового сну

Дорослій людині потрібно спати мінімум 7 годин щодня. Хвороби відбирають в організму сили, збільшуючи час необхідного відпочинку. Коли ми одужуємо, нам потрібно спати хоча б 9 годин на добу.

Пам’ятайте про індивідуальні особливості. Деякі люди генетично схильні спати до 6 годин. Простежте за характером вашого нічного відпочинку протягом місяця, визначте оптимальний розпорядок дня.

Як привести своє тіло у форму за допомогою режиму сну і періоду активності? Скористайтеся такими порадами:

  • щодня, зокрема і в вихідні, лягайте в один і той самий час;
  • перед сном подбайте про комфортну температуру в кімнаті. Послухайте заспокійливу музику, увімкніть м’яке приглушене світло;
  • перед тим, як лягати в ліжко, не дивіться телевізор, не користуйтеся девайсами;
  • за 6 годин до сну відмовтеся від кави, алкоголю. Перед тим, як будете лягати в ліжко, не куріть. Забудьте також про щільні перекуси перед сном. Спрагу втамовуйте склянкою води, яку слід випивати маленькими ковтками;
  • працюйте, дивіться телевізор, їжте у відповідних місцях. Ліжко використовуйте лише для сну.

Здоровий сон допоможе тримати не тільки тіло в тонусі. Завдяки повноцінному відпочинку ваш мозок вдень ​​завжди буде відмінно працювати, до того ж ви станете більш стресостійкими.

Робіть масажі

Масажі відмінно допомагають тримати тіло в тонусі. Крім того, ці процедури чудово відновлюють енергетичний баланс.

Регулярний класичний масаж розслабить м’язи, усуне скутість, відновить нормальний кровообіг. Ця процедура нормалізує обмінні процеси в організмі, допоможе швидше повернути форму. Курс класичного масажу рекомендують проходити раз на півроку.

Користь і задоволення принесуть мануальні процедури. Йдеться про аюрведичний, тайський масаж, шиацу. Якщо хочете схуднути, доведеться пройти курс антицелюлітних процедур.

Самомасаж — ще один дієвий спосіб тримати тіло в тонусі. Вивчіть, як правильно розминати кисті, стопи, масажувати голову, обличчя. Робіть такі процедури на ніч, і ваш сон однозначно стане міцнішим, здоровішим.

Впровадити в життя усі шість перелічених вище пунктів одночасно — непосильне завдання. Отже, визначте найбільш доступний, приємний спосіб і почніть з нього. Коли нововведення увійде в звичку, доповніть розпорядок дня ще одним пунктом. Пробуйте по черзі всі шість варіантів, але в жодному разі не перестарайтеся, адже робота над собою має приносити радість. Будьте здоровими, тримайте себе у формі!