Їмо

Секрети угорського гуляшу з яловичини

sekrety-ugorskogo-gulyashu-z-yalovychyny

Гуляш з телятини — їжа пастухів, що має давню історію. «Прабатько» цієї страви відомий з IX століття, коли простори Угорщини борознили кочівники, переганяючи стада тварин.

Спочатку гуляш готували з того, що було напохваті, — яловичини й корінців. Згодом у хід пішли також помідори, паприка, картопля, гіркі перці.

Гуляш з телятини — перша чи друга страва?

В Угорщині гуляш був і залишається густим, наваристим супом. Але з розширенням географії споживання змінювалась і страва. Навіть у країні, де з’явився гуляш з яловичини, рецепт приготування цього супу залежить від місцевості. Існують варіанти з чипетке (це щось схоже на галушки), іншими видами м’яса, додаванням квасолі, кислої або свіжої капусти, рису.

З переміщенням гуляшу з яловичини на схід, в наші краї, він ще істотніше трансформувався й перетворився на тушковане в загущеній підливі апетитне м’ясо. Його подають з різними гарнірами — картоплею, макаронами, гречкою.

Як приготувати гуляш з яловичини по-угорськиsekrety-ugorskogo-gulyashu-z-yalovychyny

Варити цей суп доведеться від години до трьох: все залежить від того, скільки буде готуватися м’ясо. З переліченої нижче кількості продуктів вийде 3–4 порції гуляшу по-угорськи. Усе необхідне для приготування цієї страви можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Інгредієнти

  • свіжа телятина (яловичина) — 0,5 кг;
  • морква, ріпчаста цибуля — по 2 шт.;
  • картопля — 0,5 кг;
  • зелений болгарський перець, помідор — по 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • суха солодка паприка — 1–1,5 ст. л.;
  • свинячий жир — 2–3 ст. л.;
  • кмин, сіль — на смак.

Також потрібен літр рідини (води або бульйону), яку будемо вводити порціями.

Покрокова інструкціяsekrety-ugorskogo-gulyashu-z-yalovychyny

  1. У товстостінній каструлі (якщо її немає, то на сковороді, потім перекласти в ємність для варіння) розтопити жир, підсмажити в ньому до золотавого кольору цибулю, подрібнену кубиками середньої величини. Зменшити вогонь. Кинути подрібнений часник, паприку, кмин, порізане кубиками (розмір — 1,5–2,5 см) м’ясо. Смажити все, помішуючи, хвилин 10. Додати в каструлю пів склянки води/бульйону, посолити. Тушкувати на невеликому вогні хвилин 30. Рідину додавати тільки за необхідності.
  2. Картоплю, моркву нарізати кубиками, відправити в каструлю, доливши рівно стільки води/бульйону, щоб покрити овочі. Після закипання варити на невеликому вогні приблизно пів години.
  3. Перець нарізати кубиками, помідор — кружальцями, кинути в суп. Його необхідно варити ще хвилин 10, потім вимкнути і 20 хвилин настоювати. Після цього гуляш з яловичини, рецепт якого пройшов випробування століттями, подають на стіл. У тарілки можна додати трохи (щоб не перебити смак паприки) подрібненої зелені, майорану.

Гуляш з яловичини: рецепт приготування смачної другої стравиsekrety-ugorskogo-gulyashu-z-yalovychyny

Тепер розповімо, як приготувати гуляш з яловичини, який стане чудовою другою стравою. На те, щоб його зробити, піде приблизно півтори години. До м’яса знадобиться гарнір. Можна відварити, наприклад, спагеті або макарони. З нижченаведеної кількості складових вийде 4 порції гуляшу.

Інгредієнти

  • свіжа телятина (яловичина) — 0,5 кг;
  • томатна паста — 2 ст. л.;
  • велика ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • часник — 1 зубчик;
  • вода — 0,5 л;
  • паприка, перець, сіль, лавровий лист — на смак;
  • борошно — 1 ст. л.;
  • рослинна олія — для смаження.

Покрокова інструкціяsekrety-ugorskogo-gulyashu-z-yalovychyny

  1. Великими слайсами ріжемо часник. Кидаємо його в розігріту в глибокій сковороді олію. Трохи обсмажуємо, виймаємо часник. Кладемо в сковороду з ароматною олією подрібнену невеликими брусочками (1,5 х 2 см) телятину. Смажимо на максимальному вогні.
  2. Коли м’ясо підрум’яниться, кидаємо до нього подрібнену цибулю, добре обсмажуємо. Наприкінці додаємо сіль, перець. Заливаємо без 5 хвилин гуляш водою так, щоб рідина лише покрила інгредієнти, що готуються. Накриваємо сковороду кришкою, зменшуємо вогонь. Тушкуємо страву годину.
  3. На чистій і сухій (!) сковороді обсмажуємо борошно до золотавого кольору, вводимо в нього трохи води, розводимо до консистенції рідкої сметани. Грудочок у масі не має бути.
  4. У практично готове м’ясо додаємо борошно, пасту, лавровий лист, паприку, розмішуємо, тушкуємо ще 10 хвилин. Даємо страві настоятися кілька хвилин. Викладаємо шматочки м’яса на гарнір, щедро поливаємо все підливою та, не зволікаючи, подаємо до столу.

Якщо ви хочете, щоб ця страва вийшла не тільки смачною, але й максимально корисною, злегка підсмажте тільки часник і цибулю. Також адепти здорового харчування можуть обійтися без борошна й томатної пасти, додавши в гуляш з яловичини подрібнену на грубій тертці моркву. Ну і, звичайно ж, ніхто не забороняє вам експериментувати з базовими рецептами, винаходити свої, унікальні, варіації страв і радувати ними себе і близьких.