П'ємо

Як варити домашнє пиво: кілька важливих порад

yak-varyty-domashnye-pyvo-kilka-vazhlyvyh-porad-1

Відпочинок за кухликом або пляшкою пінного напою вибирають мільйони українців. Полиці магазинів ломляться від різноманітних варіантів цього стародавнього напою. Купити пиво можна, яке душа забажає: темне, світле, нефільтроване, пастеризоване, з різними фруктовими сиропами… Але ж набагато цікавіше приготувати домашнє пиво — собі на втіху і, звичайно, щоб здивувати гостей!

Багато хто помилково вважає, що це занадто трудомісткий, високотехнологічний процес, що потребує спеціального устаткування та наявності десятків важкодоступних інгредієнтів. Насправді варити пінний напій в домашніх умовах не так вже й складно. Пропонуємо вам освоїти кілька базових рецептів. Потім вже можна вдосконалити їх, додавши авторську родзинку. Особливою майстерністю пивовара-аматора вважається навичка регулювання смакових якостей: гіркуватості, кислинки, яскраво вираженого солодового смаку тощо. Отже, починаємо пивоварне чародійство!

yak-varyty-domashnye-pyvo-kilka-vazhlyvyh-porad-2

Простий рецепт світлого пива

Цей різновид пива обожнюють у всьому світі. Культура його споживання є традиційною для багатьох країн, наприклад — Чехії та Німеччини. Спробувати приготувати улюблений напій варто хоча б один раз: як мінімум для того, щоб осягнути ази процесу його приготування. Потрібно врахувати, що світле домашнє пиво, приготоване за цим рецептом, буде «дозрівати» протягом 30 днів. Сам же процес створення напою забере мінімум кілька годин. З наведеної кількості інгредієнтів вийде близько 30 л.

Інгредієнти:

  • 35 л питної води хорошої якості;
  • 1,5 склянки цукрового піску;
  • 5 кг ячмінного солоду;
  • 45 г хмелю;
  • 25 г пивних дріжджів.

Приготування:

  1. Налити в простерилізовану каструлю 25 л води, поставити на помірний вогонь.
  2. Змолоти солод у кавомолці або за допомогою блендера, загорнути в марлю, занурити у воду, витримати за температури 65 градусів на маленькому вогні 90 хвилин. Потім ще 5 хвилин — за температури 80 градусів. Це буде перше відкриття — саме таким чином вариться пивне сусло.
  3. Вийняти мішечок із солодом, промити його у воді, що залишилася, змішати її з суслом (воно все ще має бути досить гарячим).
  4. Варити суміш, поки не закипить.
  5. Додати приготований заздалегідь хміль — 15 г від загальної кількості.
  6. Кип’ятити ще годину, потім всипати хміль.
  7. Потримати на вогні 10 хвилин, після цього поставити в холодне місце для швидкого охолодження.
  8. В остиглий напівфабрикат додати пивні дріжджі, ретельно перемішати.
  9. Поставити каструлю з майбутнім пивом в темне прохолодне приміщення для процесу бродіння. Він триватиме 10 днів. Не забудьте встановити спеціальний гідрозатвор.
  10. Через 10 діб процідити, додати цукровий пісок, добре перемішати.
  11. Розлити по стерилізованих пляшках (їх потрібно обробити так само, як банки для консервування).
  12. Помістити в темне прохолодне приміщення на 20–21 день для дозрівання та набуття пивного смаку й аромату. Періодично струшувати.

Медове пиво за старовинним рецептом

Цей сорт пива подобається і чоловікам, і жінкам. У ньому гармонійно поєднуються приємна пивна гіркота та ніжна медова солодкість. Ми пропонуємо приготувати ароматний напій, рецепт якого був опублікований у тематичній книзі, що вийшла 1906 року. Готові відкрити для себе справжній смак медового пивка? Запасіться терпінням: для цього доведеться почекати більше ніж місяць.

Нам знадобиться:

  • 16 л чистої води;
  • 2 л рідкого меду (гречаний, квітковий, акацієвий);
  • 20 г хмелю. Варто врахувати, що кількість цього інгредієнта можна варіювати — і таким чином збільшувати або зменшувати гіркоту пива;
  • 10 г пивних дріжджів.

yak-varyty-domashnye-pyvo-kilka-vazhlyvyh-porad-3

Процес створення напою:

  1. Закип’ятити половину підготованої води у великій каструлі.
  2. У вируючий окріп влити мед, ретельно перемішати, щоб не залишилося грудочок або вкраплень меду.
  3. Варити медовий розчин протягом години.
  4. Долити близько літра води в отриманий медовий відвар.
  5. Додати хміль, дуже ретельно перемішати майбутнє пиво.
  6. Варити ще 60 хвилин. Важливо: у перші пів години піну НЕ знімати. Потім — звичайним чином. Якщо значна частина рідини випарується, долийте трохи окропу з чайника.
  7. Ще одне завдання — охолодити напівфабрикат якомога швидше. Це необхідно для того, щоб у рідині не завелися мікроорганізми. Можна використовувати ванну, наповнену крижаною водою.
  8. Перелити пиво в ємність, де воно буде бродити. Додати дріжджі — виключно пивні! Зі звичайними ви отримаєте не пиво, а сумнівну бражку. Ємність для бродіння можна купити в спеціальних магазинах для пивоварів-аматорів або ж використати звичайну каструлю з гідрозатвором.
  9. Перенести до темного приміщення з прохолодним повітрям для бродіння мінімум на 10 днів.
  10. Підготувати пляшки для зберігання — підійдуть скляні ємності зі щільною кришкою або ж пластикові пляшки. На дно кожної з них додати ложку меду — такого, який використовувався під час пивоваріння.
  11. Злити пиво в пляшки за допомогою трубочки.
  12. Залишити в темряві та прохолоді на 20–30 днів для визрівання виняткового смаку. Якщо пити медове пиво одразу, його смак може здатися занадто різким та гірким.

Темне пиво в домашніх умовах

Любительське пивоваріння — справжнє алкогольне чародійство. Рецепти різноманітні, і часом розібратися у довгих списках інгредієнтів складно. Ми пропонуємо найпростіші ідеї, результат використання яких потішить кожного шанувальника пивної культури. Наприклад, темні сорти напою, що вважаються елітними, також цілком реально приготувати на звичайній кухні. Основою для ароматного темного пива є суміш різних злаків.

Набір інгредієнтів:

  • 20 л води;
  • по 1 кг таких зерен: пшениці, ячменю, жита, вівса;
  • 60 г цикорію;
  • 500 г сухого хмелю;
  • 1 кг цукру (можна збільшити кількість, якщо полюбляєте солодше);
  • цедра лимона.

yak-varyty-domashnye-pyvo-kilka-vazhlyvyh-porad-4

Діємо так:

  1. Зерна перемішуємо й обсмажуємо на сковорідці без жиру до коричневого кольору.
  2. З ячменю та інших зернових інгредієнтів готуємо борошно за допомогою кухонного процесора.
  3. Змішуємо з цукром і половиною приготованої води, ставимо на вогонь, варимо, помішуючи, 15 хвилин.
  4. Додаємо воду, що залишилася, а також всі інгредієнти за списком.
  5. Варимо на маленькому вогні чотири години, доповнюючи об’єм рідини, що випарувалася, за допомогою окропу кілька разів.
  6. Охолоджуємо, проціджуємо через марлю.
  7. Залишаємо в темному прохолодному приміщенні на 14 днів (використовуємо інструкцію з попередніх рецептів).
  8. Розливаємо у підготовлені пляшки.
  9. Витримуємо ще 20–30 днів (на скільки вистачить терпіння!) в прохолодному затемненому приміщенні.
  10. Насолоджуємося чудовим темним пивом, приготованим власноруч!

Імбирне пиво — секрети приготування

Це нетрадиційне для України пиво, але справжні поціновувачі відчують незвичайний аромат напою, який вже оцінили шанувальники пива у різних країнах. Готувати його зовсім не складно, а зберігати у холодильнику можна кілька тижнів. Тому рекомендуємо: якщо дозволяє простір у холодильнику, готуйте одразу з запасом. Зазначені пропорції дозволять за одним заходом приготувати трохи менше ніж 20 л напою. Цей рецепт зручний тим, що не потребує тривалого варіння. Також знадобиться значно менше часу на процес бродіння та визрівання напою.

yak-varyty-domashnye-pyvo-kilka-vazhlyvyh-porad-5

Інгредієнти:

  • 20 л води;
  • 10 склянок цукру;
  • 0,5 кг кореня імбиру;
  • 5 чайних ложок пивних дріжджів;
  • склянка лимонного соку (можна замінити соком лайма).

Приготування:

  1. Корінь очистити від шкірки, натерти на дрібній тертці.
  2. Помістити імбирне пюре у велику ємність, змішати з цукром і пивними дріжджами.
  3. Ємність із напівфабрикатом залишити на дві доби в теплому місці, накривши, для процесу первинного бродіння.
  4. Після цього процідити, розлити по літрових пляшках (підійде скло, пластик), залишити ще на два тижні.

Вишневе пиво-коктейль для справжніх гурманів

Поєднання пивного смаку зі смаком фруктів або ягід — дуже вдале та популярне. Це ідеальне частування для тих, хто не є шанувальником класичного пивного смаку. Літо — саме час, щоб використовувати надлишки ягід для приготування смачного й досить легкого за градусністю напою. Пропонуємо вам експрес-рецепт створення пивного коктейлю, для якого можна взяти домашнє світле пиво або ж придбане в супермаркеті.

Час приготування — три хвилини. Кількість варто брати з розрахунку пляшка пива на людину.

На три порції:

  • 3 півлітрові пляшки світлого елю;
  • 3 склянки вишневого соку (можна використовувати малиновий, але його варто протерти через сито, щоб позбутися дрібних ягідних кісточок);
  • лід;
  • 3 часточки лимона для прикрашання.

Готуємо безпосередньо перед вживанням:

  1. Змішуємо всі інгредієнти у великому графині, додаємо лід.
  2. Подаємо у пивних келихах негайно, прикрасивши часточками лимона.

Не бійтеся експериментувати з рецептами домашнього пива, однак чітко дотримуйтеся правил процесу бродіння. Стежте також за чистотою під час приготування — це стосується і посуду, і рук, і робочих поверхонь. Цілком реально приготувати напій без обладнання, без будь-яких консервантів і барвників. Такі рецепти — гарантія того, що ви будете пити виключно натуральне пиво.