Знаєте секрет, що допоможе зробити ситною і смачною будь-яку пісну страву? Сочевиця! Недарма її так люблять вегетаріанці, а також ті, хто дотримується посту або стежить за кількістю спожитих калорій.
Розповідаємо як приготувати сочевицю, аби всі домашні попросили добавки.
Сочевичні боби настільки багаті на білок, вуглеводи та мінеральні речовини, що за харчовою цінністю не поступаються хлібу і м’ясу. Але користь сочевиці залишилася б непоміченою гурманами, якби цей продукт не був таким смачним. У супах і салатах, начинках для пирогів і хіпстерських ролів, з м’ясом і овочами — сочевиця завжди доречна та збуджує апетит.
З безлічі видів сочевиці найпоширенішими у нас є зелена та червона. Зелена — це боби в оболонці. Цей різновид сочевиці краще тримає форму під час приготування. Червона — лущені половинки бобів. Вони миттєво розварюються, тому чудово підходять для овочевих пюре та густих крем-супів.
Перед тим, як приготувати страви з сочевиці, боби потрібно промити й на годину залити холодною водою. Це прискорить процес варіння. Червону сочевицю можна не замочувати, вона й так швидко готується.
Ідеальна пропорція — дві склянки води на склянку бобів. Воду закип’ятіть, залийте сочевицю, поставте варитися. Коли закипить, зменште вогонь, приберіть піну. Варити слід на малому вогні 15–20 хвилин. Сіль додайте наприкінці, інакше сочевиця буде довше готуватися й вийде не такою ніжною.
Рецепти приготування сочевиці
Найочевидніший варіант — суп. Він буде чудовим із будь-якого сорту бобів. Утім, якщо полюбляєте супи-пюре, візьміть червоні.
Легкий сочевичний суп по-турецьки
Це справді легка страва. Її не «обважнюють» ані картопля, ані густі борошняні заправки, проте букет спецій надає особливого східного шарму.
Вам знадобляться:
- зелена сочевиця METRO CHEF— 1 склянка (об’єм 200 мл);
- цибуля — 1 шт.;
- морква — 1 шт.;
- селера — 1 стебло;
- часник — 1 зубчик;
- куркума й чорний свіжозмелений перець — по 0,5 ч. л.;
- оливкова олія для смаження;
- свіжовичавлений сік лайма — 2 ст. л.;
- курячий бульйон — 1,5 л.
Насамперед ретельно промийте сочевицю, залийте водою і дайте їй постояти близько години. За цей час жорстка оболонка бобів розбухне, вони швидше зваряться й краще вберуть аромати овочів і спецій.
У каструлі з товстими стінками розігрійте дві столові ложки оливкової олії й опустіть в неї порізаний пластинками часник. Тримайте каструлю на повільному вогні, постійно помішуючи її вміст. Щойно часник підрум’яниться і дасть аромат, обережно вийміть його з олії шумівкою.
Покладіть в каструлю нарізані кубиками цибулю й селеру та натерту на грубій тертушці моркву. Постійно помішуючи, обсмажуйте овочі на повільному вогні хвилин 5–7. Вони мають зарум’янитися, але не потемніти.
Коли овочі будуть готові, злийте воду з сочевиці й викладіть її в каструлю. Додайте спеції, перемішайте та залийте киплячим курячим бульйоном. Доведіть суміш до кипіння, зменште вогонь до мінімуму й готуйте суп під кришкою 20 хвилин.
Наприкінці варіння посоліть страву за смаком. А вже в тарілці заправте суп свіжою зеленню та соком лайма.
Як приготувати сочевицю червону: вегетаріанський рол з пряними бобами
Вегетаріанська кухня така багата й смачна, що затятим м’ясоїдам залишається лише заздрити. Або перейняти досвід і самим приготувати для дружньої вечірки фантастичні закусочні роли.
Вам знадобляться:
- суха червона сочевиця METRO CHEF— 0,5 склянки (об’єм 200 мл);
- булгур METRO CHEF — 0,5 склянки (об’єм 200 мл);
- цибуля — 1 шт.;
- солодкий перець — 6 шт.;
- терта капуста — 2 склянки (об’ємом— 200 мл кожна);
- оливкова олія — 2 ст. л.;
- паста тахіні — 4 ст. л.;
- мелений кмин — 2 ч. л.;
- червоний мелений перець — 3 ч. л.;
- часник — 1 зубчик;
- сіль за смаком;
- тонкий лаваш — 6 листів;
- зелень цибулі й петрушки.
Насамперед зробимо перцеву пасту. Для цього необхідно подрібнити в блендері м’якоть болгарських перців разом із дещицею чорного і червоного перцю. Посоліть суміш за смаком, викладіть в товстостінну пательню та тушкуйте на маленькому вогні 1,5 години, періодично помішуючи.
Тепер начинка. Готуємо сочевицю до пюреподібного стану. Якщо боби розварилися, але в каструлі ще залишилася рідина, злийте її через друшляк. Додайте гарячий відварений булгур, перемішайте та накрийте кришкою, залиште на певний час.
Цибулю наріжте кубиками й обсмажте до м’якого стану на оливковій олії. Додайте кмин і червоний перець і ще трохи потримайте на вогні. Потім викладіть у пательню сочевичні боби з булгуром і порубану зелень, все перемішайте та зніміть із вогню.
Залишилося зробити підливу. Тут все просто: подрібніть часник і зелень петрушки, змішайте все це з тахіні і 1 ч. л. червоного перцю. Додайте склянку теплої води й перетріть до однорідної маси.
Настав час загортати роли. Кожен лаваш змастіть 2 ст. л. соусу, 2 ст. л. перцевої пасти, зверху викладіть начинку. Згорніть рол і розріжте його навпіл.
Які спеції найкраще пасують стравам із сочевиці
Якщо питання, як правильно приготувати сочевицю, для вас не стоїть і ви любите кулінарні експерименти, вам буде корисно дізнатися, котрі зі спецій найкраще поєднуються з цими бобами.
Створити щоразу нову страву допоможуть:
- суміш перців, в якій солістами — чорний і духмяний;
- суміш куркуми та шафрану, приблизно 2 до 1;
- сухий базилік;
- сухий чебрець;
- свіжозмелені зерна зіри;
- мелений кмин;
- тертий корінь імбиру (можна взяти й мелений, але результат буде не таким яскравим);
- мускатний горіх.
Якщо хочеться чогось більш класичного, заправте сочевицю смаженою цибулею та часниковими пластівцями. Або додайте злегка підсмажені в оливковій олії червоні овочі: моркву, солодкий перець, помідори.
- Ці боби містять триптофан — амінокислоту, яка бере участь у виробленні серотоніну. Поганий настрій? Варіть сочевичний супчик!
- Сочевиця багата на магній, цинк, залізо і калій, котрі цілюще впливають на серцевий м’яз і очищують судини.
- Мінералів в цій рослині так багато, що навіть невелика порція бобів компенсує нестачу корисних речовин в організмі. Таке неприємне явище знайоме всім, хто сидів на дієті.
- Ізофлавони, що входять до складу бобів, пригнічують розвиток ракових клітин.
- Вуглеводи, з яких майже наполовину складається сочевиця, легко засвоюються і не підвищують рівень цукру в крові. Це важливо для діабетиків.