Їмо

Артишок на вашому столі: смачно та корисно

artyshok-na-vashomu-stoli-1

Поціновувачі італійської кухні знають, що таке артишок, який він на смак і як чудово доповнює святкове або повсякденне меню. Якщо ви поки не належите до числа шанувальників цієї рослини, пропонуємо познайомитися з нею ближче.

artyshok-na-vashomu-stoli-2

Що таке артишок

Це багаторічна рослина родини айстрових, квітка якої схожа на суцвіття будяка. У їжу вживають бутони артишоку. На вигляд вони нагадують шишку (іноді вона вкрита невеликими шипами ззовні) за розміром як великий апельсин, але можуть бути і дрібнішими. Забарвлення бутонів залежить від сорту рослини. Як правило, використовують світло-зелені, салатові кошики, часом зустрічаються шишки навіть із бузковими прожилками.

За різними оцінками у світі налічується 90–140 різновидів артишоку, але для вживання в їжу придатні не всі. Найчастіше використовують два сорти:

  1. Кардон. Іспанці їдять не тільки кошики цих рослин, а й бланшовані стебла, листя, великі корені.
  2. Артишок колючий. Вирощують заради шишок, але використовують також товсті пелюстки та корені.

Для приготування обирають щільні бутони рівномірного забарвлення без потемніння. Іноді їх куштують свіжими, додаючи в салат, або як гарнір. В’єтнамці віддають перевагу листю, корінцям, заварюючи з них чай. Але все ж найціннішими частинами даних рослин є шишечки, які також заготовляють на зиму.

Консервований бутон зберігає більшу частину корисних речовин і має особливий смак. Комусь він нагадує зелений горошок, іншим — недозрілий волоський горіх. Але найчастіше ті, хто куштував артишок, відзначають, що його смак складно з чимось порівняти.

Користь артишоку

Рослина вважається дієтичною, оскільки 100 г продукту містить всього 47 ккал. Лікарі рекомендують вживати його діабетикам у якості замінника крохмалю. Чай з артишоку успішно «гасить» запальні процеси травного тракту. Полоскання ротової порожнини соком рослини допомагає боротися зі стоматитом.

Вчені дослідили, який вплив на організм чинить артишок, користь його виявилася дивовижною. Споживання цієї рослини сприяє:

  • очищенню травної системи від важких металів, токсинів;
  • стимуляції травлення;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • активному розвитку корисних бактерій травного тракту;
  • поліпшенню мозкового кровообігу.

Такі властивості артишоку проявляються завдяки вмісту в ньому:

  • мікроелементів — цинку, марганцю, заліза, міді;
  • макроелементів — кальцію, калію, фосфору, магнію, натрію;
  • вітамінам — А, С, Е, Р і групи В;
  • органічних кислот — кофеїнової, гліколевої, хінної, гліцеринової.

Також продукт багатий на рослинні білки, цинарин, вуглеводи, жири, інулін. З обережністю слід вживати артишок людям, які мають низьку кислотність шлункового соку, проблеми з артеріальним тиском.

artyshok-na-vashomu-stoli-4

Як вибрати хороші кошики

Обираючи шишки, звертайте увагу не на їхній розмір, а на забарвлення, яке має бути рівномірним. Огляньте кінчики пелюсток. Вони повинні бути щільними. Сухі, загнуті свідчать про непридатність бутона: чим він старший, тим менше їстівний. Детальніше про те, як правильно вибрати продукт для приготування будь-якої страви, дивіться тут:

Очищаємо шишечку

Цінною частиною кошика є ніжні листочки, заховані під шаром зовнішніх, жорстких і гірких. Водночас сама серцевина теж неїстівна — це просто пучок сіна.

Перед очищенням рослини приготуйте миску з водою, в якій повністю поміститься бутон. Додайте туди сік одного свіжовичавленого лимона (з розрахунку на 0,5 л рідини). Ніжне листя артишоку та зрізи швидко окислюються, темніють і стають непридатними для споживання. Щоб загальмувати цей процес, їх занурюють у лимонну воду.

Відірвіть зовнішнє листя артишоку. Діставшись до жовтуватих пелюсток, зріжте стебло під саму основу. Потім натріть рослину лимоном, щоб вона не потемніла. Зріжте верхівку (приблизно на 2,5 см) і видаліть ложкою для карвінгу пухнасту серцевину. Якщо ви не плануєте готувати бутон цілим, позбудьтеся сіна, розрізавши артишок навпіл. Знову натріть очищений кошик лимоном, потім опустіть у миску з водою, де продукт залишається до приготування.

artyshok-na-vashomu-stoli-3

Італійський рецепт

Приготувати рослину можна у будь-якому вигляді: відварити, запекти, підсмажити, використати як інгредієнт страви або як основну їжу. Але далеко не кожна господиня береться за кулінарну обробку. З артишоку готують прості страви, але очистка кошиків — клопіткий процес. Тому багато хто віддає перевагу покупці готових артишоків, наприклад, ТМ METRO Chef. Їх можна використовувати так, як італійці вживають свіжі кошики: додавати в супи, рис, пасту, піцу тощо.

Артишоки по-римському

Простий рецепт, завдяки якому, ви приготуєте красиву їжу з чудовим смаком. У даному разі кошик є самостійною стравою, яку оцінять і вегетаріанці, і м’ясоїди.

Складові:

  • артишок — 4 шишечки;
  • пучок петрушки — 50 г;
  • сік з одного лимона;
  • листочки меліси — 2–3 шт.;
  • оливкова олія вищої якості, першого віджиму — 2 ст. л.;
  • часник — 1 зубчик;
  • панірувальні сухарі;
  • перець, сіль за смаком.

З артишоків середнього розміру вийде 2 порції страви.

Приготування (процес займе 30 хв.):

  1. Очистіть шишечки способом, що описаний вище, залишаючи 5 см стебла.
  2. Подрібніть петрушку, мелісу, зубчик часнику.
  3. Змішайте все з панірувальними сухарями. Додайте перець, сіль, оливкову олію. Добре перемішайте.
  4. Дістаньте з миски з лимонною водою один артишок. Розпушіть листя. Потримайте над мискою, поки зіллється вода.
  5. Акуратно начиніть бутони приготованою сумішшю, заповнюючи не тільки серединку, але й простір між листям.
  6. Візьміть глибоку сковороду або деко, висота бортів якого приблизно дорівнює висоті кошиків. Розставте артишоки головками вниз.
  7. Змішайте воду та оливкову олію у пропорції 1:1, залийте сумішшю бутони.
  8. Накрийте кришкою, поставте на середній вогонь на 10 хв. Потім виставте слабкий вогонь і доведіть страву до готовності. Залежно від розмірів кошиків, на це піде приблизно 20 хв.
  9. Розкладіть готові головки на тарілки, полийте соусом, який утворився у сковороді.

Врахуйте, що готові артишоки слід з’їсти у день приготування: вони довго не зберігаються. Соус, що залишився, можна перелити у відповідну ємність і тримати в холодильнику, додаючи згодом до бульйонів або супів для аромату.