Великодня з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Це одне з найголовніших православних свят у нашій культурі й день розговіння віруючих. І саме час запасатися продуктами й новими рецептами. Якщо ви ще не визначилися, що приготувати на Великдень, тоді не пропустіть найсмачніші великодні рецепти з фотографіями. Наші страви підійдуть для будь-якого столу.
Які страви готують на Великдень?
Світле Христове Воскресіння потрібно зустрічати весело, в колі сім’ї та за багатим святковим столом. Традиційними обов’язковими стравами є паски, зокрема сирна, й розмальовані яйця (крашанки). Великодня неділя також означає завершення Великого посту, тому в великоднє меню можна й потрібно включати різноманітні м’ясні та рибні страви, а також здобну випічку.
Їжа на Великдень має готуватися з особливою любов’ю, подаватися в гарному посуді. Святкові страви до Великодня прикрашають свіжою зеленню, овочами, вареними яйцями, а також зверху традиційно наносять церковні символи (хрест, ХВ).
Великодній терин
Важко уявити святковий стіл на Великдень без м’ясних делікатесів. Королевою свята стане соковита й ароматна буженина або домашня ковбаска. А для тих, хто полюбляє легкі м’ясні страви на Великдень, ми пропонуємо терин із курячого філе.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 300 г курячої печінки;
- 100 г печериць;
- 3–4 зубчики часнику;
- цибулина;
- яйце;
- 100 мл вершків;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- смужки бекону;
- сіль, перець.
Приготування:
- Готуємо начинку: на рослинній олії обсмажуємо подрібнений часник і цибулю півкільцями.
- Курячу печінку нарізаємо довгими смужками та тушкуємо з цибулею й часником.
- Печериці очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкими слайсами. З’єднуємо з печінкою. Солимо, перчимо та смажимо до готовності.
- Готуємо фарш: дрібно нарізаємо куряче філе, додаємо яйце та вершки. Розмішуємо до однорідної маси.
- Форму для запікання поперек вистилаємо смужками бекону, викладаємо шарами половину фаршу, потім начинку й другу половину фаршу.
- Кладемо зверху смужки бекону та закриваємо форму фольгою.
- Встановлюємо форму в більш глибоку жароміцну ємкість із водою, щоб під час приготування терин не підгорів. Запікаємо протягом години за температури 180 градусів.
- Залишаємо охолонути та прибираємо терин у холодильник на ніч. Подаємо з зеленню й овочами, як на фото.
Скумбрія, обсмажена в цибулі
За старих часів риба була обов’язковою стравою в меню на Великдень. Оскільки рибне м’ясо набагато легше засвоюється, саме з нього було заведено починати розговіння. Білок риби допомагає швидше й ліпше підготувати організм до більш жирних і важких м’ясних страв.
Інгредієнти:
- 2 цілі заморожені скумбрії;
- 3 середні цибулини;
- 2 ст. л. борошна;
- 50 г вершкового масла;
- сіль і перець.
Приготування:
- Попередньо розморожуємо скумбрію, потрошимо та ретельно миємо. Відокремлюємо філе від хребта й розрізаємо на невеликі порційні шматочки.
- Змішуємо сіль, перець і борошно, паніруємо в суміші рибне філе.
- Цибулю нарізаємо півкільцями й обсмажуємо на вершковому маслі до м’якості.
- Викладаємо до цибулі паніровані шматочки скумбрії та обсмажуємо з двох боків до золотавої скоринки.
- Подаємо на блюді зі свіжою зеленню й овочами.
Великодні булочки-підставки для яєць
Сьогодні відроджуються давні рецепти страв на Великдень, зокрема здобної випічки. Вироби з тіста символізують врожайний рік і ситість. Цікаві страви на Великдень традиційно готували ще наші прабабусі. Наприклад, булочки-підставки для яєць стануть справжньою окрасою столу й улюбленим частуванням для гостей.
Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна;
- 180 мл теплої води;
- 100 г цукру-піску;
- упаковка сухих дріжджів;
- 2 ч. л. ванільного цукру;
- 2 жовтки;
- 2 щіпки солі;
- 50 г вершкового масла;
- 120 мл йогурту (без наповнювача);
- цедра лимона;
- родзинки.
Приготування:
- Готуємо опару для тіста: в теплу воду висипаємо дріжджі та 50 г цукру. Обережно розмішуємо дерев’яною ложкою, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на кілька хвилин.
- В окремий посуд відокремлюємо жовтки, висипаємо половину цукру, ванілін, сіль, вершкове масло, йогурт, цедру лимона та виливаємо опару.
Порада: яйця та йогурт перед приготуванням потрібно заздалегідь дістати з холодильника. Вони не мають бути холодними.
- Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, додаємо борошно та замішуємо тісто. Воно має вийти легким, м’яким і трохи липнути до рук.
- Тісто перекладаємо в більшу ємкість, накриваємо рушником і залишаємо «відпочивати» на півтори години.
- Через зазначений час робимо обминання тіста, додаємо родзинки та ще раз обминаємо.
- Ділимо тісто на невеликі шматочки, розминаємо в руках у коржик завтовшки 4–5 мм. За допомогою склянки або круглої формочки вирізаємо серединку. З обідка формуємо плетену кіску, розміщуємо навколо серединки, що залишилась, і надаємо потрібного розміру й висоти. Щоб у процесі випікання тісто не втратило форму, в серединку вставляємо заготовку з фольги за формою яйця.
Порада: в серединку майбутніх булочок можна вставляти справжні сирі яйця, загорнуті у фольгу. У духовій шафі вони запечуться й будуть такими самими, як після варіння.
- Змащуємо булочки жовтком і відправляємо випікатися в духову шафу на 25 хвилин за температури 180 градусів.
Сирна паска
Під словом «паска» зазвичай розуміють випечені вироби з тіста. Однак традиційною паскою вважається саме страва з сиру у формі усіченої піраміди. Вона символізує гору Голгофу, на якій розіп’яли Христа.
Інгредієнти:
- 600 г жирного сиру;
- 6 жовтків;
- 200 г сметани;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г подрібнених горіхів;
- 100 г цукру;
- 3–4 ст. л. родзинок;
- сухофрукти для прикрашання;
- ванілін.
Приготування:
- Замочуємо родзинки на 10–15 хвилин у гарячій воді.
- Сир перетираємо через сито, додаємо жовтки, вершкове м’яке масло (кімнатної температури), сметану, цукор, ванілін, подрібнені горіхи й ретельно перемішуємо суміш.
- Родзинки просушуємо паперовим рушником і також відправляємо в сирну масу.
- Перекладаємо сирну суміш у невелику каструлю, ставимо на повільний вогонь і, постійно помішуючи, томимо до появи першого булька. Як тільки маса стане еластичною, знімаємо з вогню та пересипаємо в ємкість для охолодження.
- Спеціальну форму (без дна) для паски вистилаємо марлею та наповнюємо її охолодженим сирним тістом. Встановлюємо форму в глибокий посуд, куди стікатиме сироватка, що залишилася. Ставимо паску в холодильник на 1–1,5 години.
- На застиглу сирну масу встановлюємо гніт (чашку з водою) та прибираємо в холодильник на добу.
- Готову паску обережно виймаємо з форми, прикрашаємо сухофруктами та горіхами.
Залишайте в коментарях свої улюблені рецепти на великодній стіл. Смачного вам та зі святом Світлого Воскресіння Христового!