Їмо

Пасхальне меню: готуємо смачні традиційні страви на Великдень

pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-1

Великодня з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Це одне з найголовніших православних свят у нашій культурі й день розговіння віруючих. І саме час запасатися продуктами й новими рецептами. Якщо ви ще не визначилися, що приготувати на Великдень, тоді не пропустіть найсмачніші великодні рецепти з фотографіями. Наші страви підійдуть для будь-якого столу.

Які страви готують на Великдень?

Світле Христове Воскресіння потрібно зустрічати весело, в колі сім’ї та за багатим святковим столом. Традиційними обов’язковими стравами є паски, зокрема сирна, й розмальовані яйця (крашанки). Великодня неділя також означає завершення Великого посту, тому в пасхальне меню можна й потрібно включати різноманітні м’ясні та рибні страви, а також здобну випічку.

Їжа на Пасху має готуватися з особливою любов’ю, подаватися в гарному посуді. Святкові страви до Великодня прикрашають свіжою зеленню, овочами, вареними яйцями, а також зверху традиційно наносять церковні символи (хрест, ХВ).

Великодній терин

Важко уявити святковий стіл на Пасху без м’ясних делікатесів. Королевою свята стане соковита й ароматна буженина або домашня ковбаска. А для тих, хто полюбляє легкі м’ясні страви на Великдень, ми пропонуємо терин із курячого філе.pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-4

Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 300 г курячої печінки;
  • 100 г печериць;
  • 3–4 зубчики часнику;
  • цибулина;
  • яйце;
  • 100 мл вершків;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • смужки бекону;
  • сіль, перець.

Приготування:

  1. Готуємо начинку: на рослинній олії обсмажуємо подрібнений часник і цибулю півкільцями.
  2. Курячу печінку нарізаємо довгими смужками та тушкуємо з цибулею й часником.
  3. Печериці очищаємо від шкірки та нарізаємо тонкими слайсами. З’єднуємо з печінкою. Солимо, перчимо та смажимо до готовності.
  4. Готуємо фарш: дрібно нарізаємо куряче філе, додаємо яйце та вершки. Розмішуємо до однорідної маси.
  5. Форму для запікання поперек вистилаємо смужками бекону, викладаємо шарами половину фаршу, потім начинку й другу половину фаршу.
  6. Кладемо зверху смужки бекону та закриваємо форму фольгою.
  7. Встановлюємо форму в більш глибоку жароміцну ємкість із водою, щоб під час приготування терин не підгорів. Запікаємо протягом години за температури 180 градусів.
  8. Залишаємо охолонути та прибираємо терин у холодильник на ніч. Подаємо з зеленню й овочами, як на фото.

pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-12Скумбрія, обсмажена в цибулі

За старих часів риба була обов’язковою стравою в меню на Великдень. Оскільки рибне м’ясо набагато легше засвоюється, саме з нього було заведено починати розговіння. Білок риби допомагає швидше й ліпше підготувати організм до більш жирних і важких м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • 2 цілі заморожені скумбрії;
  • 3 середні цибулини;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Попередньо розморожуємо скумбрію, потрошимо та ретельно миємо. Відокремлюємо філе від хребта й розрізаємо на невеликі порційні шматочки.
  2. Змішуємо сіль, перець і борошно, паніруємо в суміші рибне філе.
  3. Цибулю нарізаємо півкільцями й обсмажуємо на вершковому маслі до м’якості.
  4. Викладаємо до цибулі паніровані шматочки скумбрії та обсмажуємо з двох боків до золотавої скоринки.
  5. Подаємо на блюді зі свіжою зеленню й овочами.pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-6

Великодні булочки-підставки для яєць

Сьогодні відроджуються давні рецепти страв на Великдень, зокрема здобної випічки. Вироби з тіста символізують врожайний рік і ситість. Цікаві страви на Великдень традиційно готували ще наші прабабусі. Наприклад, булочки-підставки для яєць стануть справжньою окрасою столу й улюбленим частуванням для гостей.pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-7

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 180 мл теплої води;
  • 100 г цукру-піску;
  • упаковка сухих дріжджів;
  • 2 ч. л. ванільного цукру;
  • 2 жовтки;
  • 2 щіпки солі;
  • 50 г вершкового масла;
  • 120 мл йогурту (без наповнювача);
  • цедра лимона;
  • родзинки.

Приготування:

  1. Готуємо опару для тіста: в теплу воду висипаємо дріжджі та 50 г цукру. Обережно розмішуємо дерев’яною ложкою, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на кілька хвилин.
  2. В окремий посуд відокремлюємо жовтки, висипаємо половину цукру, ванілін, сіль, вершкове масло, йогурт, цедру лимона та виливаємо опару.

Порада: яйця та йогурт перед приготуванням потрібно заздалегідь дістати з холодильника. Вони не мають бути холодними.

  1. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти, додаємо борошно та замішуємо тісто. Воно має вийти легким, м’яким і трохи липнути до рук.
  2. Тісто перекладаємо в більшу ємкість, накриваємо рушником і залишаємо «відпочивати» на півтори години.
  3. Через зазначений час робимо обминання тіста, додаємо родзинки та ще раз обминаємо.
  4. Ділимо тісто на невеликі шматочки, розминаємо в руках у коржик завтовшки 4–5 мм. За допомогою склянки або круглої формочки вирізаємо серединку. З обідка формуємо плетену кіску, розміщуємо навколо серединки, що залишилась, і надаємо потрібного розміру й висоти. Щоб у процесі випікання тісто не втратило форму, в серединку вставляємо заготовку з фольги за формою яйця.

Порада: в серединку майбутніх булочок можна вставляти справжні сирі яйця, загорнуті у фольгу. У духовій шафі вони запечуться й будуть такими самими, як після варіння.

  1. Змащуємо булочки жовтком і відправляємо випікатися в духову шафу на 25 хвилин за температури 180 градусів.pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-8

Сирна паска

Під словом «паска» зазвичай розуміють випечені вироби з тіста. Однак традиційною паскою вважається саме страва з сиру у формі усіченої піраміди. Вона символізує гору Голгофу, на якій розіп’яли Христа.

Інгредієнти:

  • 600 г жирного сиру;
  • 6 жовтків;
  • 200 г сметани;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г подрібнених горіхів;
  • 100 г цукру;
  • 3–4 ст. л. родзинок;
  • сухофрукти для прикрашання;
  • ванілін.

Приготування:

  1. Замочуємо родзинки на 10–15 хвилин у гарячій воді.
  2. Сир перетираємо через сито, додаємо жовтки, вершкове м’яке масло (кімнатної температури), сметану, цукор, ванілін, подрібнені горіхи й ретельно перемішуємо суміш.
  3. Родзинки просушуємо паперовим рушником і також відправляємо в сирну масу.
  4. Перекладаємо сирну суміш у невелику каструлю, ставимо на повільний вогонь і, постійно помішуючи, томимо до появи першого булька. Як тільки маса стане еластичною, знімаємо з вогню та пересипаємо в ємкість для охолодження.
  5. Спеціальну форму (без дна) для паски вистилаємо марлею та наповнюємо її охолодженим сирним тістом. Встановлюємо форму в глибокий посуд, куди стікатиме сироватка, що залишилася. Ставимо паску в холодильник на 1–1,5 години.
  6. На застиглу сирну масу встановлюємо гніт (чашку з водою) та прибираємо в холодильник на добу.
  7. Готову паску обережно виймаємо з форми, прикрашаємо сухофруктами та горіхами.

 

pashalne-menyu-gotuyemo-smachni-tradytsijni-stravy-na-velykden-11Залишайте в коментарях свої улюблені рецепти на великодній стіл. Смачного вам та зі святом Світлого Воскресіння Христового!