Їмо

Стейк сьомги: готуємо смачну та соковиту рибу для всієї родини

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-1

Усі знають, що риба дуже поживна й корисна. Вона містить речовини, без яких неможливе повноцінне людське життя: фосфор, необхідні організму жири й вітаміни. Особливо важливо, щоб дари річок і морів були присутні в раціоні жінок і дітей. Окрім того, зі стейків червоної риби можна приготувати дуже смачні страви, які сподобаються всій родині.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-6Запах, колір, консистенція

Отже, ви вирішили приготувати стейк сьомги. Основа успіху  справи — свіжа та якісна риба. Є кілька секретів, знаючи які, можна убезпечити себе від другосортного продукту.

Запах. У стейків має бути аромат свіжої риби. Занадто сильний запах із кислинкою або болотними нотками — привід насторожитися. Не менш підозрілою є і відсутність характерного морського аромату. Це може означати, що рибу, терміни реалізації якої минули, «реанімували», промивши у воді з кислотою — соком лимона або оцтом.

Колір. Чим менш яскравою є риба, тим більша ймовірність, що вона виросла у природному середовищі або з мінімальним застосуванням хімії. Стейк із сьомги має бути ніжно-кораловим, без насичених колірних плям, з тонкими прожилками жиру біля шкірки. До речі, багато професійних кухарів вважають за краще купувати рибу цілою та вже з неї нарізати шматки потрібної товщини.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-8Консистенція. Торкніться м’якоті пальцем. Вона не має бути слизькою та розповзатися на волокна під легким натисканням.

Приготування стейка із сьомги — мінімум часу, максимальний результат

Переймаючись питанням, як приготувати стейк із сьомги, багато хто шукає рецепти на кулінарних сайтах. Але часто на фото, які додаються до поетапних інструкцій, зображено зовсім не те, що виходить насправді.

Щоб не помилитися, варто навчитися правильно поєднувати соуси та спеції, які перетворять стейк сьомги в духовці, на сковороді або грилі на справжній кулінарний шедевр. До того ж його приготування потребує не більше ніж півгодини.

Спеції, що гармонують із червоною рибою

Найпростіший рецепт стейка із сьомги передбачає наявність лише трьох інгредієнтів: власне риби, солі й перцю горошком. Асорті з останнього (чорного, білого й запашного) перемелюємо у спеціальному млині або товчемо у ступці. Додаємо туди невелику кількість морської солі. Натираємо отриманою сумішшю стейки та запікаємо на грилі.

Щоб страва вийшла більш вишуканою, можна приправити її:

  • орегано (так риба отримає «італійські» нотки);
  • розмарином (сушеним або гілочкою свіжого);
  • прованськими травами.

Багато кому подобається доповнювати червону рибу цибулею, часником і лавровим листом. Але ці традиційні приправи занадто різкі, вони «пригнічують» основний інгредієнт. Тому краще додайте їх до гарніру — картоплі, рису або овочів.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-10Чарівник на ім’я «соус»

Здавалося б, запечений стейк із сьомги або рибка, засмажена на сковорідці, — дуже смачна й досконала у своїй простоті їжа. Але, повірте, соус, поданий до страви або використаний у процесі приготування, може робити дива.

Якщо у професійного кухаря запитати, як готувати стейк із сьомги, він почне розмову саме із приправ і маринадів. Ідеальний соус для риби — лимонний сік. Його можна використовувати як маринад і як доповнення до готового стейка.

Пікантної азіатської нотки страві додасть соєвий соус (використовуючи його, обмежте кількість солі).

Класика панамериканської кухні — поєднання червоної риби та вершків. Перед тим як запекти стейк із сьомги, додайте 50 г вищезгаданого молочного продукту до підготованої риби. Вона вийде неймовірно соковитою та ніжною. Крім того, можна приготувати вершковий соус. Для цього потрібно змішати сир «Філадельфія» зі свіжим часником і дрібно нарізаним огірочком.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-5Три топових рецепти

Стейк із сьомги у фользі

Це ніжна дієтична страва, яке підійде навіть для пізньої вечері. Щоб її приготувати:

  1. Промийте рибу та обсушіть її паперовим рушником.
  2. Приправте сіллю, меленим перцем.
  3. Наріжте лимон тоненькими кружальцями, викладіть на стейки.
  4. Сформуйте із щільної якісної фольги човники, помістіть у них підготовані шматочки риби.
  5. Відправте в розігріту до 180 °C духовку максимум на півгодини.
  6. Подайте із соусом, гарніром або без нього, з охолодженим білим вином.

До цієї страви чудово підійде підлива, приготована на основі сиру дорблю. Вам знадобляться 100 г вищезгаданого молочного продукту, 5 столових ложок нежирної сметани, ложка майонезу, сіль і перець за смаком. З’єднайте всі інгредієнти та ретельно перемішайте.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-4Риба по-домашньому з картоплею

Потіште близьких смачною та корисною стравою. Ваші дії:

  1. Відваріть очищену й розрізану на половинки картоплю до напівготовності. Це необхідно зробити, оскільки риба запікається набагато швидше, ніж коренеплоди.
  2. Підготуйте стейки так, як описано в попередньому рецепті.
  3. Візьміть форму для запікання. Викладіть приправлені шматочки риби й половинки картоплі.
  4. Полийте нежирними вершками. Ще раз посипте свіжомеленим перцем.
  5. Запікайте 20 хвилин. Посипте тертим сиром і відправте в духовку ще на 10 хвилин, поки сир не перетвориться на апетитну скоринку.

Риба по-домашньому з картоплею буде особливо смачною, якщо її подати з оригінальним гострим рожевим соусом. Щоб його приготувати, візьміть нежирну сметану, змішайте за смаком із хріном. Вийде ніжна й водночас гостра приправа.

stejk-somgy-gotuyemo-smachnu-ta-sokovytu-rybu-dlya-vsiyeyi-rodyny-3Риба в азійському стилі з лаймом, імбиром і гострим перцем

Рецепт приготування незвичайної страви такий:

  1. Приготуйте маринад. Для цього змішайте сік лайма, рослинну олію, дрібно натертий імбир, нарізаний червоний гострий перець (або сушену приправу з нього), сіль і чорний перець. Кількість інгредієнтів легко розрахувати, орієнтуючись на те, скільки у вас стейків.
  2. Помістіть підготовані шматки червоної риби в маринад. Поставте в холодильник. Маринувати потрібно не менше ніж дві години.
  3. Розігрійте сковороду-гриль із крапелькою олії.
  4. Обсмажте стейки з обох боків по дві хвилини. Усередині риба має залишитися ніжно-рожевою, не сухою!
  5. Подайте з рисом і соєвим соусом.

Неординарна страва потребує пікантної приправи. Для того щоб її приготувати, з’єднайте дрібно нарізаний свіжий кріп із пропущеним через прес часником. Отриману суміш трохи розведіть рослинною олією. Такий соус потрібно подавати в мінімальній кількості: буквально кілька крапель поряд з гарячим ароматним рибним стейком.

Смачного!