Їмо

Рецепти шарлотки: топ-5 простих покрокових інструкцій

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-1

Серед домашніх пирогів цей найпростіший. Під час вибору начинки важливо знати, що найсмачніша та швидка шарлотка виходить з яблуками «антонівка», які відтіняють солодкість бісквіта вираженою кислинкою.

Класичний рецепт шарлотки до снаги і досвідченим кулінарам, і початківцям, а доступність інгредієнтів дозволить готувати цю чудову страву о будь-якій порі року. Але є кілька корисних порад, які допоможуть зробити такий пиріг чудовим:

  • якщо ви готуєте в духовці, то розігрійте її до того, як ставитимете випічку. Так у вас вийде по-справжньому повітряна шарлотка. Важливо не відкривати дверцята під час випікання, інакше здоба спаде;
  • коли будете діставати форму, поставте її на прохолодну поверхню — так шматочки тіста точно не пристануть до стінок;
  • з яблук обов’язково зніміть шкірку. Начинкою для цієї страви можуть бути й інші кисло-солодкі фрукти — груші, вишні, абрикоси. Також можна спекти шарлотку з полуницею;
  • якщо хочете урізноманітнити смак начинки, використовуйте не тільки спеції на кшталт кориці або ванілі, але й подрібнені горіхи — волоські, кедрові, кеш’ю, фундук;
  • для прикраси пирога й красивих фото вашої страви підійдуть цукрова пудра, шоколадна крихта, шматочки вафель, карамельний соус або збиті вершки.

Готуємо вдома в мультиварці

Класична шарлотка з яблук:

  • борошно ― 1 склянка;
  • цукор ― 1 склянка;
  • яйця ― 3–4 шт.;
  • яблука ― 800 г;
  • вершкове масло ― 50 г;
  • цукрова пудра ― 2 ст. л.;

Якщо діяти покроково, то спершу потрібно звільнити яблука від шкірки та насіння, потім нарізати їх скибками. Вмикаємо у мультиварці режим «Підігрів», кладемо на дно вершкове масло. Коли воно розтане, змащуємо ним стінки. На цьому етапі додаємо 2 ст. л. цукру й помішуємо, щоб він розчинився в маслі.

Яблуками викладаємо дно посуду — перший шар стане верхівкою пирога. Окремо збиваємо яйця та решту цукру у світлу масу, до неї додаємо борошно, не вимикаючи міксер. Готове тісто виливаємо на яблука та готуємо в режимі «Випічка» 40 хвилин. Потім викладаємо пиріг на тарілку й посипаємо його цукровою пудрою.

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-2

Ще один рецепт, однак уже з сиром:

  • м’який сир (будь-якої жирності) ― 400 г;
  • вершкове масло ― 50 г;
  • яблука ― 800 г;
  • цукор ― 1 склянка;
  • борошно ― 1,5 склянки;
  • яйця ― 5 шт.;
  • сіль ― щіпка;
  • кориця та ваніль ― за бажання.

М’який сир протираємо через сито або розминаємо виделкою, щоб не залишилося великих грудочок. Додаємо в сир тепле масло, «міксуючи» з половиною склянки цукру. Іншу частину цукру збиваємо з яйцями, щоб з’явилася пишна піна, кладемо сирну масу, порційно додаємо борошно й формуємо тісто. Воно має нагадувати тісто для оладок, але бути трохи щільнішим.

Важливо: якщо ви хочете додати ванілін, то зробіть це, коли замішуватимете тісто, а корицею посипте яблучну начинку.

Чашу мультиварки змастіть маслом, викладіть в ній фрукти, нарізані скибками й очищені від шкірки. Залийте тістом. Готувати сирну шарлотку потрібно 45 хвилин у режимі «Випічка».

Як приготувати пиріг у духовці

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-3

Для смачної страви на кефірі знадобляться:

  • яблука ― 500 г;
  • борошно ― 250 г;
  • яйця ― 2 шт.;
  • масло ― 100 г;
  • цукор ― 100 г;
  • кефір ― 200 мл;
  • сода ― 0,5 ч. л.;
  • соль ― щіпка.

Тепле вершкове масло «переплітаємо» з цукром, кладемо яйця одне за іншим. Збиваємо міксером майбутнє тісто. Продовжуючи, вливаємо кефір, всипаємо борошно, сіль, соду. Почищені й нарізані фрукти додаємо просто в тісто. Викладаємо те, що незабаром перетвориться на чудовий десерт, в промаслену форму. Випікаємо 45 хвилин при 190 °C.

Ще один варіант ― шарлотка на сметані:

  • сметана ― 1 склянка;
  • борошно ― 1 склянка;
  • цукор ― 1 склянка;
  • яйця ― 1 шт.;
  • яблука ― 800 г;
  • сода ― 1 ч. л.

Негашену соду кладемо в сметану. Окремо збиваємо міксером цукор і яйце. «Перетасовуємо» зі сметаною, створюємо густу масу, додаючи в неї борошно.

На прошарок із фруктів виливаємо тісто, вирівнюємо, ставимо в розігріту духовку на 40 хвилин при 180 °C.

Яблучна шарлотка з батона та з корицею:

  • батон ― 1 шт.;
  • яйця ― 2 шт.;
  • молоко ― 2 склянки;
  • цукор ― 150 г;
  • яблука ― 800 г;
  • масло ― 50 г;
  • кориця ― на смак.

Змішуємо молоко і яйця. Опускаємо в пінисту суміш тонко нарізані скибки батона без скоринок. На дно змащеної маслом форми викладаємо хлібні скибки, зверху на них — шар яблук. Посипаємо цукром і корицею. Знову викладаємо скибки батона, повторюємо так, щоб зверху був шар хліба. Останній змащуємо маслом. Запікаємо майбутній кулінарний шедевр у духовці 30–35 хвилин при 180 °C.

За півгодини в мікрохвильовці

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-4

У цьому разі оптимально підійде силіконова форма з вищими бортами: в мікрохвильовці тісто підніметься вище, ніж у духовці. Окрім того, варто обрати посудину з виїмкою посередині. Так тісто в центрі добре пропечеться.

Отже, наша мета — апетитний пиріг з яблуками. «Начарувати» його можна за допомогою тривіальних складових. Йдеться про такі інгредієнти:

  • борошно ― 200 г;
  • яйця ― 4 шт.;
  • яблука ― 450 г;
  • цукор ― 1 склянка;
  • кориця ― щіпка.

Цей простий рецепт передбачає наступний алгоритм дій. Міксером збиваємо яйця та цукор до пишної піни. Додаємо маленькими порціями борошно, продовжуючи збивати до утворення однорідного тіста.

Яблука чистимо, ріжемо. Шар подрібнених фруктів вкладаємо у форму. Заливаємо тістом. Ставимо в мікрохвильову піч на 10 хвилин за потужності 600–800 кВт. На стіл подаємо пиріг, посипаний зверху корицею.

На пательні: варіант із вишнею

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-5

Нам знадобляться:

  • вишні ― 400 г;
  • яйця ― 3 шт.;
  • цукор ― 1 склянка;
  • борошно ― 2 склянки;
  • сода ― 0,5 ч. л.;
  • вершкове масло ― 50 г.

Вишні потрібно очистити від кісточок. Після цього відкидаємо ягідну масу на друшляк, щоб з неї стік сік. В окремій посудині «міксуємо» яйця та цукор. Коли з’явиться піна, додаємо маленькими порціями борошно, а наприкінці — соду або розпушувач.

Вишнею застилаємо промаслене дно пательні. Заливаємо тістом і вмикаємо маленький вогонь. Пательню щільно накриваємо кришкою. Запікаємо шарлотку протягом 30 хвилин.

Потім необхідно переставити пательню на прохолодну поверхню, щоб тісто не прилипало до бортів. Через 5–7 хвилин смачна здоба з ягодами буде готова відправитися на стіл.

Без яєць: пісна шарлотка в духовці

retsepty-sharlotky-top-5-prostyh-pokrokovyh-instruktsij-6

Для випічки з грушами знадобляться:

  • борошно ― 1 склянка;
  • манна крупа ― 1 склянка;
  • цукор ― 0,5 склянки;
  • сіль і сода ― щіпка;
  • ванілін і кориця ― на смак;
  • сік яблучний ― 1 склянка;
  • пюре з яблук ― 250 г;
  • груші ― 3 шт.

Груші миємо та очищуємо від шкірки й насіння, нарізаємо кубиками. Додаємо до фруктів яблучне пюре з соком, цукор, сіль, соду, ванілін, корицю, манку, борошно. Замішуємо густе тісто. Отриману масу перекладаємо у форму, попередньо змащену вершковим маслом. Запікаємо 45 хвилин при 170 °C.