Їмо

Шашлик з осетрини: секрети приготування чудової страви

shashlyk-z-osetryny-sekrety-prygotuvannya-chudovoyi-stravy

Вважається, що по-справжньому смачно та правильно готувати цю страву можуть лише кухарі-чоловіки. Ми зруйнуємо цей стереотип!

Використовуємо тільки свіжу та якісну рибу

Шашлик з осетра цілком може стати вашою коронною стравою і на дружніх пікніках, і під час домашніх застіль. Готують таку чудову їжу і на мангалі, і у звичайній духовці.

Щоб шашлик із цієї благородної риби вийшов максимально апетитним, використовуйте виключно свіжого та якісного осетра. Саме з таким ви повернетеся додому, побувавши на «риболовлі» в найближчому торговельному центрі мережі METRO. Крім того, готуючи будь-який шашлик, важливо його правильно нарізати та замаринувати. Всі ці моменти враховані в нижченаведених рецептах.

Робимо маринад для осетрини

Маринад для осетра на грилі або риби, запеченої в духовці, вибирають за таким же принципом, як і соус для телятини або свинячого ошийка. Прекрасно пом’якшать філе та зроблять його соковитішим сухе вино, гранатовий сік, кисломолочні продукти.

Деякі кулінари використовують як маринад для шашлику лимонний сік. Він надає будь-яким морепродуктам та рибі приємної кислинки, делікатно підкреслює їхній смак.

Врахуйте, що маринувати осетра більше ніж годину не варто. Інакше філе вбере занадто багато рідини, в результаті чого шашлик при приготуванні на вугіллі буде розпадатися.

Шашлик з осетра: рецепт на всі випадки життя

Осетер настільки ніжний і смачний сам по собі, що не потребує складної обробки. Більш того, надлишок інгредієнтів у маринаді може погіршити смак майбутнього шашлику. Тому, готуючи цю страву, потрібно використовувати саме вказану в рецепті кількість продуктів і ретельно дотримуватися покрокової інструкції.

Отже, робимо неймовірно смачні та корисні шашлики з осетра. Щоб приготувати 4 порції такої апетитної та корисної страви, вам знадобиться 1,5 години. Але не хвилюйтеся, активні дії заберуть всього хвилин 30.

Інгредієнти

  • 1 кг осетра, почищеного від нутрощів, без голови та хвоста;
  • 4 цибулини середнього розміру;
  • 1 лимон;
  • 20 мл соняшникової рафінованої олії;
  • сіль, мелений білий перець (останній має аромат, що ідеально підходить для рибних страв).

shashlyk-z-osetryny-sekrety-prygotuvannya-chudovoyi-stravyПокрокова інструкція

  1. Рибу нарізуємо такими шматочками, щоб їх зручно було нанизувати на шампур. М’якоть свіжого осетра доволі щільна, тому з її подрібненням не має виникнути проблем.
  2. Цибулю нарізуємо тонкими півкільцями, розминаємо руками, щоб вона пустила сік.
  3. Вичавлюємо лимонний фреш.
  4. У відповідній ємності з’єднуємо рибу, цибулю, сік із цитрусового, сіль, перець.
  5. Додаємо рослинну олію. Вона потрібна для того, щоб перераховані вище інгредієнти максимально всоталися в осетрову м’якоть.
  6. Залишаємо рибу маринуватися на годину.
  7. Нанизуємо шматочки осетра на шампури. Для приготування цієї страви оптимально підійдуть тонкі металеві стрижні.
  8. Смажимо осетрину на вугіллі, на помірному жарі. Кожні 5 хвилин перевертаємо шашлики на інший бік.
  9. Подаємо готову страву з зеленню, лавашем, часниковим соусом. Щоб зробити останній, потрібно змішати подрібнений часник з оливковою олією і великою кількістю зелені.

Шашлик з осетрини: приголомшливе частування, запечене в духовці

Якщо виїхати на природу немає можливості, але хочеться потішити себе й близьких вишуканою рибною стравою, запечіть її в духовці. Пропонуємо приготувати таким чином ароматні й соковиті шашлики з осетра з овочами. В результаті у вас вийде дуже смачна та корисна їжа, яка з легкістю прикрасить не тільки недільний обід, а й святковий стіл.

Щоб зробити 4 порції згаданої страви, знадобиться 1,5 години (з урахуванням часу, який піде на маринування).

Інгредієнти

  • 1 кг осетрового філе;
  • 4 невеликих свіжих томати;
  • 2 солодкі перчини (жовта й червона);
  • трохи оливкової олії;
  • сушені ароматні трави, сіль;
  • сік із половинки лимона;
  • свіжа зелень для подавання.

shashlyk-z-osetryny-sekrety-prygotuvannya-chudovoyi-stravyПокрокова інструкція

  1. Помийте та почистьте осетра — шашлик не має бути з плавцями або лускою. Поріжте філе на невеликі шматочки, враховуючи, що вони будуть нанизані на дерев’яні шпажки.
  2. Замаринуйте рибу. Додайте до неї сік лимона, оливкову олію, сіль, спеції. Залиште основу страви маринуватися на годину.
  3. Підготуйте овочі. Помідор і перець поріжте на шматочки, які буде зручно нанизувати на шпажки. Приправте овочі сіллю, спеціями, крапелькою олії. За бажання шматочки перцю та помідорів можна скропити невеликою кількістю соєвого соусу. Також ніхто вам не забороняє додати до подрібнених овочів невеликі ретельно вимиті печериці.
  4. Мариновану рибу нанижіть на шпажки (дерев’яні палички краще попередньо замочити у воді на кілька годин), перемежовуючи шматочки осетра овочами. Не виливайте маринад, що залишився!
  5. На сковороді з невеликою кількістю олії підрум’яньте шашлички з осетра до утворення з усіх боків апетитної скоринки.
  6. Перемістіть страву на деко, полийте маринадом і поставте на чверть години в духовку, попередньо розігріту до 180 °C.

Сумах чи сметана?

Спробуйте також приготувати шашлик з осетра по-азербайджанськи. В цьому разі для маринаду знадобиться приправа сумах, традиційна для мусульманської кухні. Згадана спеція надає страві характерного пурпурового відтінку й легкої приємної кислинки.

Особливо ніжною осетрина на вугіллі вийде, якщо попередньо замаринувати рибу в сметані. Дуже смачний приготований на вугіллі осетер з картоплею. Щоб ці продукти запеклися одночасно, коренеплоди потрібно попередньо відварити до напівготовності.

Смачного!

  • Ирина Чиркова

    Доброе утро. Пожалуй возьму себе на заметку паре рецептов из этого блога)

  • Ирина Чиркова

    Пока ни кто не видит, оставлю еще один комментарий))))