Їмо

Суп з лисичками: рецепт королівської страви

sup-z-lysychkamy-retsept-korolivskoyi-stravy

Майже все літо в Україні триває сезон цих смачних грибів. Перші лисички з’являються у продажу вже в червні. У липні та серпні можна досхочу ласувати стравами з чудових грибів.

Дивуємо своїх близьких

Саме час приготувати суп зі свіжими лисичками. Не сумнівайтеся: їжа, зроблена за одним із наведених нижче рецептів, справить незабутнє враження навіть на тих, хто скептично ставиться до грибних страв.

Якщо є можливість, обов’язково засушіть або заморозьте кілька порцій лисичок на зиму. У холодну пору року приємний лісовий аромат цих апетитних грибів нагадає про літо, а смак приготованої з них їжі подарує справжню насолоду.

Отже, варимо суп з лисичками, гідний королівського столу. Щиро сподіваємося, що страви, приготовані за запропонованими нами рецептами, увійдуть до розряду ваших улюблених.

Суп з лисичок з вершковим сиром

Поєднання апетитних грибочків із ніжним сиром — безпрограшна комбінація. Також особливого смаку страві додасть сушений чебрець. Взагалі різноманітні трави та коріння здатні змінити знайому з дитинства їжу, тому частіше експериментуйте, віднаходячи ідеї у нашому блозі.

Щоб зробити 5 порцій чудового супу, знадобиться не більше ніж 45 хвилин. Всі необхідні для приготування цієї страви продукти можна придбати в торговельному центрі мережі METRO.

Інгредієнти

  • 300 г свіжих лисичок;
  • 1 велика або 2 маленькі ріпчасті цибулини;
  • 1 середня морквина;
  • 2 картоплини;
  • 1 баночка рідкого плавленого сиру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, чорний мелений перець — на смак;
  • сушений чебрець;
  • свіжа петрушка для подавання.

sup-z-lysychkamy-retsept-korolivskoyi-stravyПокрокова інструкція

  1. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо трохи рослинної олії, гілочку сушеного чебрецю. На цій суміші обсмажуємо порізану кубиками цибулю. Вона має стати прозорою. Після цього виймаємо з каструлі чебрець.
  2. Моркву нарізуємо маленькими кубиками або подрібнюємо на тертушці, додаємо до цибулі, смажимо, помішуючи, на невеликому вогні до напівготовності овочів.
  3. Лисички ретельно миємо під проточною водою, щоб на них не залишилося землі та піску. Руками розриваємо кожен грибочок навпіл. Не рекомендуємо для подрібнення лисичок використовувати металевий ніж — їхній смак може змінитися.
  4. Відправляємо гриби до цибулі й моркви, смажимо 10 хвилин.
  5. Чистимо картоплю, ріжемо її кубиками.
  6. Вливаємо в каструлю близько 1,5 л кип’яченої води кімнатної температури. Кладемо в суп картоплю.
  7. Варимо страву, насамкінець солимо, перчимо та вводимо в неї плавлений сир. Ретельно перемішуємо їжу до повного розчинення останнього з доданих інгредієнтів.
  8. Подаємо вершковий суп з лисичками, посипавши його посіченим кропом.

За бажання таку страву можна подрібнити блендером. В результаті у вас вийде ніжний крем-суп.

Запропонована нами версія страви є вегетаріанською. Якщо захочете приготувати ситніший суп, зробіть його з м’ясом.

Смачний суп з лисичками та курчам

Зварений за цим рецептом суп виходить особливо ароматним. При цьому він абсолютно не схожий на попередню страву. Суп із лисичками та курчам здатний прикрасити не лише недільний обід у колі сім’ї, а й ресторанне меню.

Щоб приготувати 5–6 порцій такого апетитного супчику, знадобиться приблизно 1,5 години.

Інгредієнти

  • 300 г свіжих грибів (суп з сушеними лисичками вийде нітрохи не гіршим, тільки попередньо їх потрібно буде замочити);
  • ціле курча або його філе;
  • 3 картоплини;
  • 2 морквини;
  • 2 середні цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • лавровий лист;
  • сіль, чорний перець горошком і чорний мелений перець;
  • трохи рафінованої олії;
  • невеликий пучок свіжого кропу.

sup-z-lysychkamy-retsept-korolivskoyi-stravyПокрокова інструкція

  1. Готуємо бульйон. У киплячу воду кладемо помите та порізане на невеликі шматочки куряче м’ясо, лавровий лист, цілу морквину, цибулину, кілька горошин чорного перцю. Варимо бульйон близько 45 хвилин.
  2. Поки готується основа супу, робимо засмажку — порізану маленькими кубиками цибулину пасеруємо з подрібненою на тертушці морквою. Сковороду попередньо змащуємо рослинною олією.
  3. Картоплю чистимо та ріжемо акуратними кубиками.
  4. Лисички ретельно миємо холодною водою. Потім подрібнюємо гриби руками.
  5. З бульйону виймаємо м’ясо та відставляємо, щоб воно охололо.
  6. Кладемо в майбутній суп підготовлені лисички, варимо близько 20 хвилин. Якщо використовуються сушені гриби, додаємо в бульйон воду, в якій вони замочувалися.
  7. Вводимо в суп підготовані кубики картоплі. Варимо до готовності овочів.
  8. Тим часом подрібнюємо куряче м’ясо та кладемо його в суп.
  9. Солимо страву. Якщо суп із лисичками вийшов надто густим, додаємо в нього трохи води.
  10. За 5 хвилин до готовності кладемо в страву лавровий листочок.
  11. Робимо заправку для подачі. Дрібно порізаний кріп ретельно перетираємо з подрібненим часником. При подаванні одну ложку такої суміші слід додати в кожну тарілку з грибним супом.

Грибний крем-суп з лисичок

Крем-супи популярні в будь-який сезон і завжди посідають почесне місце в меню багатьох ресторанів. При цьому, якщо ви скористаєтеся наведеним нижче рецептом, то переконаєтеся, що приготувати розкішну першу страву з лисичок зовсім не складно. Крім того, ця покрокова інструкція містить один маленький секрет, завдяки якому ви зарекомендуєте себе майстерним кухарем.

Щоб зробити 5 порцій чудового крем-супу з лисичок, знадобиться приблизно 40 хвилин. Якщо ви підготуєте деякі складові заздалегідь, то процес приготування страви забере менше часу.

Інгредієнти

  • 400 г свіжих лисичок;
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 4 зубчики часнику;
  • 150 г жирних вершків;
  • 1 ст. ложка вершкового масла;
  • 200 г картопляного пюре (рекомендуємо його приготувати заздалегідь);
  • 1 велика морквина;
  • сіль, перець, трохи сушеного чебрецю;
  • 1 ч. л. трюфельного масла (це і є той самий секретний інгредієнт, який збагатить смак крем-супу).

sup-z-lysychkamy-retsept-korolivskoyi-stravyПокрокова інструкція

  1. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, пасеруємо дрібно порізані цибулю та часник, за кілька хвилин додаємо до овочів потерту моркву.
  2. Коли перераховані вище інгредієнти підрум’яняться, додаємо до них подрібнені лисички. Смажимо основу страви 5 хвилин.
  3. Коли в масі, що готується, майже не залишиться рідини, вливаємо в каструлю вершки, додаємо картопляне пюре та збиваємо блендером до кремоподібного стану. Потім хвилин п’ять варимо суп, солимо й перчимо на смак.
  4. Перед подачею вводимо в страву трюфельне масло. За бажання в такий крем-суп із лисичок можна додати шматочки вареної курки, індички, телятини або навіть смаженої риби.

Смачного!