Є безліч рецептів пасти із сезонними овочами. Серед таких покрокових інструкцій знайдуться прості й складні, які підходять для повсякденного меню і розраховані на те, щоб зробити страви, здатні прикрасити святковий стіл.
Ви можете приготувати макаронні вироби з куркою, грибами, шинкою або лише із сезонними овочами. Паста може бути без м’яса, та для того, щоб зробити соус, часто використовують м’ясні продукти. Обов’язковий інгредієнт таких страв — моцарела, рікота або інші сири. Тому паста з овочами рідко буває веганською.
Як приготувати пасту з овочами
Вибір пасти залежить від сезонних овочів. Наприклад, з бобами і зеленим горошком добре поєднуються порожнисті усередині короткі макаронні вироби. Під час приготування тальятеле, капеліні нарізайте овочі тонкою соломкою.
Щоб паста з сезонними овочами вийшла по-справжньому смачною, використовуйте тільки свіжі та високоякісні продукти. Саме такі ви завжди знайдете в торгових центрах мережі METRO.
Нижче пропонуємо вашій увазі чотири покрокові інструкції. Дві з них передбачають приготування простої (але, звичайно ж, дуже смачної) сезонної їжі, дві інші — вельми небанальних і вишуканих страв. Визначтеся, яка вам підходить паста з овочами, рецепт з фото допоможе швидко зробити обрану страву.
Паста з грибами та баклажанами
Ця сезонна страва вийде ніжною і неймовірно апетитною, якщо використовувати невеликі молоді баклажани. У них м’яка шкірка, дрібне, несформоване насіння. Пасту обирайте на свій смак. Ми рекомендуємо взяти спагеті.
Інгредієнти
- 400 г спагеті;
- 1 середня головка цибулі;
- 1 зубок часнику;
- 1 морква;
- 2 невеликих баклажани;
- 10 печериць;
- 100 г романеско;
- 100 г цвітної капусти;
- 2 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. соєвого соусу;
- щіпка орегано, суміші перців, солі;
- рослинна олія.
Час приготування — 30 хвилин.
Кількість порцій — 2.
Покрокова інструкція
- Поставте грітися каструлю з підсоленою водою. Коли рідина закипить, опустіть у неї спагеті.
- Поки макаронні вироби варяться, помийте овочі та подрібніть їх кубиками.
- Почистіть шампіньйони, вимийте і наріжте часточками.
- Розігрійте сковороду, змастіть олією.
- Спочатку пропасеруйте цибулю з часником, потім додайте до неї моркву, далі — баклажани.
- Викладіть зверху на овочі гриби, обсмажте. Потім помістіть на сковороду цвітну капусту і романеско.
- Протушкуйте всі перелічені вище інгредієнти, посипте їх орегано, сумішшю перців, сіллю.
- Коли овочева маса з грибами буде практично готова, додайте до неї соєвий соус, сметану.
- Відкиньте спагеті на друшляк, дайте воді стекти. Додайте макаронні вироби до тушкованих сезонних овочів з грибами, перемішайте.
- Розкладіть страву по тарілках, подайте гарячою.
Паста з овочами у вершковому соусі: рецепт із куркою
Ця ситна смачна страва із сезонними овочами готується легко і швидко. Паста з курячою грудкою сподобається і дорослим, і дітям. Важливо добре протушкувати, але не пересмажити філе, щоб воно вийшло м’яким. А сезонні овочі додадуть страві легкості.
Інгредієнти
- 400 г курячого філе;
- 350 г пасти пене;
- 200 г моркви;
- 400 г броколі;
- 80–90 г зеленого горошку;
- 2 зубчики часнику;
- 1,5 ст. л. соку лимона;
- по 2 щіпки орегано, базиліку, майорану;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- сіль, перець за смаком.
Щоб зробити вершковий соус, візьміть:
- 350 мл вершків;
- 100 г пармезану;
- 30 г вершкового масла;
- сіль, перець — за смаком.
Час приготування — 45 хвилин.
Кількість порцій — 4.
Покрокова інструкція
- Філе промийте, промокніть рушником, наріжте невеликими кубиками.
- Подрібнену курячу грудку покладіть в миску, полийте соком лимона, посипте спеціями, вимісіть і залиште маринуватися на 15 хвилин.
- Наповніть каструлю водою, підсоліть останню. Коли рідина закипить, помістіть у неї пасту, зваріть.
- Поки готуються макаронні вироби, вимийте броколі, висушіть, відокремте суцвіття.
- Моркву помийте, очистіть, натріть соломкою.
- Сир подрібніть на дрібній тертці.
- Щоб зробити соус, вилийте в окрему каструлю вершки, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, помішуючи.
- Додайте до вершків тертий сир, перець, сіль, зменште вогонь і помішуйте ще з хвилину.
- Коли сир розплавиться, введіть в майбутній соус вершкове масло, розмішайте, щоб воно розчинилося, зніміть каструлю з вогню.
- Почистіть і почавіть часник.
- Розігрійте глибоку сковороду з товстим дном, влийте на неї олію, додайте часник, зверху викладіть нарізане філе. Обсмажуйте приблизно 4 хвилини на сильному вогні.
- Коли м’ясо змінить колір, додайте до нього овочі, посоліть, поперчіть. Обсмажуйте десь 3 хвилини, помішуючи. Слідкуйте, щоб овочі не розм’якли.
- Додайте на сковороду вершковий соус. Розмішуйте масу на середньому вогні приблизно 3 хвилини.
- Додайте на сковороду готову пасту. Розмішуйте страву протягом 3 хвилин.
- Зніміть приготовлену із сезонними овочами пасту з вогню, розкладіть по тарілках і подайте гарячою.
Паста в томатному соусі з овочами
Паста в томатному соусі з овочами цілком може стати одним із хітів сезонного меню вегетаріанського кафе чи ресторану. Для приготування цієї страви рекомендуємо використовувати короткі італійські макаронні вироби пене.
Інгредієнти
- 250 г пасти пене;
- 1 кабачок;
- 2 помідори;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 2 зубчики часнику;
- 1 морква;
- 3 гілочки петрушки;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- сіль, чорний мелений перець, суміш середземноморських трав.
Час приготування — 45 хвилин.
Кількість порцій — 2.
Покрокова інструкція
- Поставте на вогонь каструлю з 2,5 л води, посоліть, додайте дрібку трав. Коли рідина закипить, помістіть у неї пасту, відваріть до готовності (але не переварюйте!).
- Очистіть моркву. Наріжте коренеплід тонкими кружечками.
- Очистіть цибулю, часник. Подрібніть овочі соломкою.
- Очистіть кабачок, наріжте кубиками.
- На гарячій сковороді з оливковою олією пропасеруйте моркву, цибулю.
- Додайте кабачок, обсмажуйте протягом 3 хвилин.
- Помідори обдайте окропом, видаліть з овочів шкірку, насіння. Один томат наріжте кубиками, другий подрібніть у блендері.
- Обидва помідори додайте до овочів на сковороді, посоліть, поперчіть, введіть у підготовлену овочеву суміш часник.
- Влийте на сковороду півсклянки води. Протушкуйте овочеву масу 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні. За хвилину до готовності зніміть кришку, щоб із суміші випарувалася волога.
- Вимийте і наріжте зелень двох гілочок петрушки. Одну гілочку залиште для прикрашання.
- Відкиньте на друшляк пасту, щоб з неї стекла вода.
- Змішайте пене з приготованими сезонними овочами.
- Розкладіть страву по тарілках, посипте подрібненою петрушкою, прикрасьте цілою гілочкою, що залишилася.
Паста по-сицилійськи із сезонними овочами
Приготована за цим нескладним рецептом страва виходить у всіх сенсах вишуканою. Така паста із сезонними овочами здатна прикрасити не тільки домашній святковий стіл, а й ресторанне меню.
Інгредієнти
- 400 г спагетіні;
- 400 г консервованих артишоків (у маслі);
- 3 великих помідори;
- півсклянки оливкової олії;
- 50 г кедрових горіхів;
- 6 зубчиків часнику;
- 50 г свіжого базиліку;
- пармезан, сіль, мелений чорний перець — за смаком.
Час приготування — 30 хвилин.
Кількість порцій — 4–6.
Покрокова інструкція
- Поставте на плиту каструлю з підсоленою водою, зваріть пасту, суворо дотримуючись інструкції на пакованні. Коли макаронні вироби будуть готові, відкиньте їх на друшляк.
- Вимийте помідори, хрестоподібно надріжте їх шкірку. Опустіть овочі на 30 секунд в окріп, потім — у холодну воду. Зніміть з томатів шкірку.
- Видаліть насіннєву частину помідорів, наріжте їх кубиками.
- Очистіть і подрібніть часник, горіхи.
- Розігрійте сотейник, розтопіть у ньому масло. Помістіть у ємність часник і горіхи, обсмажуйте 3 хвилини.
- Додайте в сотейник артишоки, потім базилік і помідори. Обсмажуйте протягом декількох хвилин. Посоліть, поперчіть, вимішайте.
- Додайте в сотейник готову пасту, перемішайте з його вмістом.
- Розкладіть страву по тарілках, посипте тертим пармезаном й одразу подайте до столу.
Сподіваємося, ці рецепти допоможуть урізноманітнити і домашнє, і ресторанне меню. Нехай приготована вами паста із сезонними овочами стане однією з улюблених страв ваших рідних і гостей!