Без категорії

10 продуктів літа, на які варто звернути увагу шеф-кухарю

10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

Будь-якому закладу вигідно використовувати в меню саме сезонні продукти. Вони набагато дешевші, а також відповідають прагненню сучасних відвідувачів харчуватися більш здоровою їжею. А ще сезонні овочі та фрукти з вашого регіону завжди найсмачніші, бо мають найбільш натуральну текстуру, смак і аромат. Тому ми разом із бренд-шефом METRO Олексієм Міллером зібрали для вас 10 найкращих продуктів літа, які ви можете придбати на кухню вашого закладу. Ви дізнаєтеся, як можна приготувати кожний інгредієнт і у яких стравах його використовувати.

Продукт липня № 1 — броколі

Це універсальний овоч, який можна додавати в страви як сирим, так і відвареним, обсмаженим, запеченим чи приготовленим на парі. Запечена броколі може стати центральним елементом вегетаріанської страви. З відварених квітів і стебел можна зробити пюре, крем-суп або ньоки. 

Цей інгредієнт відмінно поєднується із лимоном, оливками, перцем чилі, кедровими горіхами, анчоусами, пармезаном. Також смакуватиме із чорним часником, маком і мигдальною заправкою. 

Продукт липня № 2 — шпинат

Кухарі цінують цю листову зелень за насичений колір і характерний смак. Шпинат можна приготувати різними способами, зокрема бланшувати в окропі чи тушкувати на сковороді з вершковим маслом. Також його подають сирим, а сік застосовують для фарбування тіста чи пасти.

Шпинат можна додавати в солоні пироги, зокрема в кіш, у супи та пюре, а також використовувати для фарширування м’яса. Ця зелень є в багатьох індійських стравах. Дуже вдалим буде поєднання шпинату із часником, рікотою з овечого молока, томатним соусом і базиліком.

Продукт липня № 3 — щавель

Щавель — багатогранна рослина, яку можна використовувати не тільки в зеленому борщі. Він має кислий цитрусовий смак, який додасть гостроти солоним і навіть солодким стравам. 

Можна приготувати песто зі щавлю, замінивши ним базилік. Такий соус ідеально підійде для пасти. Окрім цього, щавель можна використати, щоб надати пасті насиченого зеленого кольору. Для цього листя треба перемолоти на пюре й поєднати його з борошном. Також зі щавлю можна зробити хлібці, які пасуватимуть до супів, пюре або закусок.

Продукт липня № 4 — м’ята 10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

М’яту використовують для збереження прохолоди і свіжості. Вона має широкий спектр кулінарних застосувань у солодких і солоних стравах, а також у напоях.

Ця зелень надзвичайно добре комбінується з багатьма овочами, особливо з картоплею й горохом. Таке поєднання може стати гарніром або соусом до баранини, бекону, гребінців, морського окуня. М’яту можна використовувати як інгредієнт для пюре і крем-супів, а також для салатів із кускусом або булгуром. Сумішшю м’яти, бурати і песто можна начинити тортеліні.

У солодких стравах м’ята відмінно поєднується із вершковим морозивом, білим шоколадом, ягодами, ванільними десертами, наприклад чизкейками. Свіжою її також можна додавати в коктейлі, наприклад у «Май-тай», «Мартіні рояль» або «Лондонський м’ятний свізл».  

Продукт липня № 5 — кабачок 10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

Цей овоч можна готувати по-різному. Найкращий варіант — смажити або запікати. Водночас кабачки краще не варити й не готувати на парі, бо вони вберуть воду і стануть кашкоподібними. Також цей інгредієнт споживають сирим. Зокрема, можна зробити з нього пасту й заправити її песто.

Кабачки — головний компонент французької прованської страви рататуй. Також вони відмінно смакуватимуть в італійському супі мінестроне, але краще додавати їх наприкінці. Цей продукт поєднується із сирами: пармезаном, фетою, рікотою, грюєром. Кабачки використовують у випічці й тістечках для збільшення вологи. Можна додати скибочки кабачків у піцу, перетерти продукт і приготувати панкейки чи вафлі, зробити солоні хлібці з кабачками, чедером і базиліком або солодкі тістечка із кабачками, шоколадом і кардамоном.

Продукт липня № 6 — молода картопля

Сезон молодої картоплі починається у квітні, але триває до кінця літа, тому зараз саме час придивитися до цього продукту. Це чудовий літній варіант гарніру, який можна подавати гарячим або холодним, вареним або смаженим. Для універсального гарніру обсмажте цілу картоплю на оливковій олії, додавши до неї свіжий розмарин.

Холодна молода картопля відмінно смакує в картопляному салаті. Можна урізноманітнити рецепт трюфельною олією, лососем гарячого копчення або заправкою з хрону. Також подрібнену молоду картоплю можна використовувати в тапасах або паштетах.

Продукт липня № 7 — цибуля порей 10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

Ароматний солодкий порей є основою багатьох страв. Його можна використати для мезе, якщо повільно готувати із помідорами, часником, лимоном і великою кількістю зелені. Також порей є головним інгредієнтом французького холодного крем-супу вішисуаз, де поєднується із картоплею, вершками й курячим бульйоном.Із цим продуктом можна приготувати вінегрет, заправлений великою кількістю гірчиці, олії та оцту. Ще один варіант страви — фламіше — пиріг із пореєм, що схожий на кіш, але з тістом на основі бріоші.

Порей буде доречним в азійських стравах у поєднанні з карі, рибою, чилі, часником, кокосом.

Продукт липня № 8 — вишня

Ця ягода використовується в м’ясних пікантних стравах для компенсації жирного смаку. Наприклад, вишнею можна прикрасити смажену качину грудинку, тушкованого восьминога, фуа-гра, свинину. Перед використанням слід дістати кісточки.

Найкраще вишні смакують у десертах, особливо у шоколадних. Вони є вдалою начинкою для морозива, йогуртів, тортів, пирогів, булочок і клафуті. У літній сезон із вишень можна зробити варення або джем, а також заготовки для коктейлів або навіть вишневий бренді.

Продукт липня № 9 — абрикос 10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

Цей стиглий фрукт може бути інгредієнтом десертів і основних страв. Шеф-кухарі часто додають абрикос до фаршу, кускусу або гострих страв Близького Сходу й Північної Африки. З ним також чудово смакуватимуть свинячі відбивні, кокосовий карі, куряче філе з естрагоном, медово-гірчична качка. З абрикосів можна зробити чатні, яке стане доповненням до основної страви.

Для десертів добре підходять абрикоси, смажені на грилі. Вони поєднуються із медовим і вершковим морозивом, фісташками, мигдальним праліне і спеціями. Абрикоси можна додавати в тістечка, пироги, торти, а також робити з них сорбет.

Продукт липня № 10 — аґрус 10-produktiv-lita-na-yaki-varto-zvernuty-uvagu-shef-kuharyu

Цей інгредієнт має яскраво виражений смак, тому в позиції з ним не варто додавати багато компонентів, аби вони не перетягнули на себе увагу. Його можна варити або запікати — так маса буде текстурною, із кісточками і шкіркою. Щоб досягти однорідної текстури, масу слід перетерти через сито.

Аґрус чудово супроводжує пікантні страви. Наприклад, з нього можна зробити фруктовий соус до скумбрії або іншої риби. Також він є базою для чатні. Якщо його термічно обробити й підсолодити, він набуде гоструватого відтінку і смакуватиме як ревінь із виноградними нотками.

У десертах варто балансувати терпкість аґрусу солодким акцентом — крохмальним топінгом, збитими вершками, заварним кремом. Пюре з аґрусу можна застосовувати в коктейлях, а також для ароматизації желе або сорбету.

Використовуйте сезонні овочі, фрукти і ягоди, щоб отримати максимум вигоди для вашого закладу цього літа.