Купуємо

Стандарти НАССР – якісна продукція для споживача

standarty-nassr-yakisna-produktsiya-dlya-spozhyvacha-1

Чому важливо впровадження системи харчової безпеки НАССР для супермаркетів? Що це таке, чому ця система є обов’язковою для всіх операторів ринку громадського харчування, і чому для це важливо для споживачів. Про це у нашій статті.

Що таке НАССР

HACCP – Hazard Analysis Critical Control Point або система безпеки харчових продуктів – це оновлена ​​система санітарно-гігієнічних правил, що відповідає міжнародним стандартам і відтепер є вимогою не лише європейського, а й українського законодавства.

З новим чинним законодавством, впровадженим в Україні, всі ланки ланцюжка сфери харчування від первинної обробки, виробництва до рітейлу і закладів громадського харчування відтепер називаються операторами ринку і зобов’язані впроваджувати систему безпеки харчових продуктів. НАССР складається із процедур, що базуються на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпеченні регулярних процедур, орієнтованих на попередження ризиків усіх стадій виробництва та обігу харчових продуктів.

Згідно із законодавством з 2017 року система безпеки харчових продуктів НАССР на виробничих підприємствах впроваджується в Україні на різних підприємствах поетапно на протязі 3-х років.

Спочатку система харчової безпеки була реалізована на первинному виробництві.

Потім ця система прийшла в рітейл і була впроваджена компанією METRO, яка поставляє вам продукти. Ми довели, що вся харчова продукція, представлена ​​в магазинах METRO безпечна, і контролюється належним чином. У грудні 2017 року в торгових центрах мережі відбувалися перевірки НАССР за чек-списками, які пройшли без жодного зауваження. Таким чином з точки зору відстеження харчового безпеки і не тільки METRO Cash & Carry є вашим надійним партнером.

Чому для споживача важливо обирати супермаркети, які дотримуються стандартів НАССР?

standarty-nassr-yakisna-produktsiya-dlya-spozhyvacha-2

Наша їжа та продукти щоденного вжитку проходять довгий шлях від початкового виробника до нашого дому. На кожному з цих етапів існує безліч ризиків для їх якості й безпеки. Тож, глобальна система контролю й стандартів, яка регулює цей процес від початку й до кінця на міжнародному рівні, гарантує захист здоров’я й благополуччя споживача.

Адже система безпеки харчових продуктів орієнтована на випередження ризиків, оскільки виявляє небезпеку безпосередньо під час виробництва. Таким чином контролюючи критичну межу показників якості, HACCP запобігає ризикам та дозволяє отримувати на виході якісну і безпечну продукцію, що відповідає всім міжнародним вимогам.

Для кінцевого споживача це означає максимально безпечний і якісний продукт на полицях. Наприклад, зберігання м’яса за певної температури й правильного пакування і т.д.

Як це працює?

standarty-nassr-yakisna-produktsiya-dlya-spozhyvacha-3

Від етапу вибору постачальників, транспортування та до зберігання готової продукції ретельно контролюється безпека продукту. Але особливо важливим є впровадження цієї системи для рітейлерів, які виготовляють власний продукт. Так, працюючи за даною системою, METRO не тільки досліджує і контролює товари власних торгових марок, але й застосовує ці ж вимоги до всіх постачальників. Цей контроль охоплює:

  • аналіз ризиків і небезпек;
  • виявлення потенційних дефектів продукції безпосередньо на виробництві;
  • запобіжний контроль;
  • відповідальність і звітність.

Все це дозволяє нам втілювати в життя наш принцип: якість за гуртовою ціною.

Загалом, НАССР у розвинутих країнах – це лише невелика складова, всіх заходів, що має запровадити підприємство, яке працює з харчовими продуктами, щоб потрапити на ринок. Тож обов’язкове запровадження НАССР в Україні є необхідним і корисним інструментом розвитку і підвищення якості для всіх операторів ринку. Для споживачів, супермаркети, які дотримуються системи НАССР, – запорука якості вихідних продуктів й маркер безпеки та надійності у щоденному житті.