Їмо

Рецепт карпаччо з лосося — вдома, як у ресторані

retsept-karpachcho-z-lososya-vdoma-yak-u-restorani

Спочатку італійським словом «карпаччо» називали тонко (або дрібними кубиками) нарізане свіже м’ясо, приправлене спеціями, оливковою олією, оцтом або лимонним соком. У сучасній кулінарії цю назву дають стравам на основі не тільки м’яса, але й сирої риби, морепродуктів, навіть соковитих фруктів. Багато ресторанів, які спеціалізуються на «морській» темі, пропонують відвідувачам карпаччо з лосося. Цю смачну, ніжну, корисну й до геніальності просту в приготуванні страву винайшов ресторатор з Венеції у 50-і роки минулого століття. Заклад був дуже популярним серед багатих і знаменитих: його відвідували Чарлі Чаплін, Ернест Хемінгуей, принцеса Діана. Якось в Harry’s прийшла постійна відвідувачка й поскаржилася власнику закладу Джузеппе Чіпріані, що лікар заборонив їй смажене м’ясо. Джузеппе вирішив потішити даму, проявивши фантазію: нарізав найтоншими скибочками заморожену яловичину, полив її авторським соусом — з майонезу, хрону, молока та лимонного соку. Дама була в захваті! І порівняла страву з полотнами художника Вітторе Карпаччо, який творив за часів Відродження та часто використовував глибокий червоний і теплий білий кольори.

Основа карпаччо — це головний інгредієнт, який доповнюють спеціями та соусами. Ми розповімо, як приготувати карпаччо з лосося так, щоб здивувати та потішити гостей.retsept-karpachcho-z-lososya-vdoma-yak-u-restorani

Карпаччо з лосося — класична рецептура

Найголовніша навичка, яка знадобиться під час приготування, — вміння максимально тонко нарізати філе риби. Для цього потрібно озброїтися якісним і нагостреним ножем з широким лезом. Все необхідне для приготування страв ресторанного рівня легко знайти в торговельних центрах мережі METRO. Для 2 порцій вишуканої закуски — карпаччо з лосося — знадобиться такий набір продуктів (час приготування — 40 хвилин):

  • 250 г філе лосося;
  • свіжовичавлений сік половини лимона (можна замінити лаймом або апельсином — експериментуйте зі смаками);
  • бальзамічний оцет — неповна столова ложка;
  • така ж кількість оливкової олії першого віджиму;
  • мелений чорний перець;
  • для сервірування — трохи руколи, кілька помідорів чері.

Рецепт карпаччо з лосося покроково:

  1. Щоб якомога тонше нарізати м’якоть риби, кладемо її на пів години в морозилку. Тоді вийде приготувати ідеальне карпаччо.
  2. Нарізаємо рибу на напівпрозорі шматочки, розкладаємо скибочки на великій тарілці.
  3. Поливаємо карпаччо лимонним соком, оливковою олією, присипаємо свіжомеленим чорним перцем.
  4. Ставимо на 30 хвилин у холодильник.
  5. Перед подаванням додаємо кілька крапель бальзамічного оцту, прикрашаємо помідорами чері та руколою. Ідеальний напій до карпаччо з лосося — охолоджене біле вино.retsept-karpachcho-z-lososya-vdoma-yak-u-restorani

Як приготувати карпаччо з лосося до свята

Карпаччо з червоної риби — відмінна холодна закуска. Вона популярна в ресторанах, але в домашніх умовах її готують досить рідко. Пропонуємо виправити цю прикру помилку та втілити на власній кухні рецепт, гідний розкішного ресторану. Головний секрет цієї страви в тому, щоб створити шматочки риби, як на картинці з меню вишуканого закладу. Доведеться постаратися, але результат того дійсно вартий! На 2 порції страви (час приготування — близько години) знадобиться:

  • 300 г філе лосося;
  • 1 апельсин;
  • 1 грейпфрут;
  • мікс салатного листя;
  • для соусу: кунжутна олія, соєвий соус, соус бальзамік, основа соусу — оливкова олія першого віджиму;
  • для сервірування — 30 г тертого пармезану, щіпка кунжутного насіння.

Готуємо:

  1. Свіже філе нарізаємо невеликими кубиками, потім переміщаємо нарізану рибу в харчову плівку, скручуємо ковбаску, яку потрібно зафіксувати, як цукерку у фантику. Кладемо ковбаску в морозилку на 45 хвилин.
  2. Дістаємо рибу в плівці, нарізаємо найтоншими слайсами (пам’ятаємо про максимально гострий ніж!).
  3. Готуємо соус — змішуємо оливкову олію з іншими інгредієнтами, куштуємо, доводимо до смаку.
  4. З апельсина та грейпфрута витягаємо м’якоть, яку потрібно нарізати невеликими шматочками.
  5. Пелюстки карпаччо з лосося викладаємо у вигляді квітки на тарілці, поруч кладемо трохи салату, філе цитрусових, доповнюємо страву соусом.
  6. Останній штрих — посипаємо пармезаном і кунжутом.

Карпаччо з лосося не потребує додаткової солі завдяки насиченому соусу. Кислота, що міститься в цитрусових, також є природним підсилювачем смаку, тому страва виходить насиченою.

Смачного!