Спочатку італійським словом «карпаччо» називали тонко (або дрібними кубиками) нарізане свіже м’ясо, приправлене спеціями, оливковою олією, оцтом або лимонним соком. У сучасній кулінарії цю назву дають стравам на основі не тільки м’яса, але й сирої риби, морепродуктів, навіть соковитих фруктів. Багато ресторанів, які спеціалізуються на «морській» темі, пропонують відвідувачам карпаччо з лосося. Цю смачну, ніжну, корисну й до геніальності просту в приготуванні страву винайшов ресторатор з Венеції у 50-і роки минулого століття. Заклад був дуже популярним серед багатих і знаменитих: його відвідували Чарлі Чаплін, Ернест Хемінгуей, принцеса Діана. Якось в Harry’s прийшла постійна відвідувачка й поскаржилася власнику закладу Джузеппе Чіпріані, що лікар заборонив їй смажене м’ясо. Джузеппе вирішив потішити даму, проявивши фантазію: нарізав найтоншими скибочками заморожену яловичину, полив її авторським соусом — з майонезу, хрону, молока та лимонного соку. Дама була в захваті! І порівняла страву з полотнами художника Вітторе Карпаччо, який творив за часів Відродження та часто використовував глибокий червоний і теплий білий кольори.
Основа карпаччо — це головний інгредієнт, який доповнюють спеціями та соусами. Ми розповімо, як приготувати карпаччо з лосося так, щоб здивувати та потішити гостей.
Карпаччо з лосося — класична рецептура
Найголовніша навичка, яка знадобиться під час приготування, — вміння максимально тонко нарізати філе риби. Для цього потрібно озброїтися якісним і нагостреним ножем з широким лезом. Все необхідне для приготування страв ресторанного рівня легко знайти в торговельних центрах мережі METRO. Для 2 порцій вишуканої закуски — карпаччо з лосося — знадобиться такий набір продуктів (час приготування — 40 хвилин):
- 250 г філе лосося;
- свіжовичавлений сік половини лимона (можна замінити лаймом або апельсином — експериментуйте зі смаками);
- бальзамічний оцет — неповна столова ложка;
- така ж кількість оливкової олії першого віджиму;
- мелений чорний перець;
- для сервірування — трохи руколи, кілька помідорів чері.
Рецепт карпаччо з лосося покроково:
- Щоб якомога тонше нарізати м’якоть риби, кладемо її на пів години в морозилку. Тоді вийде приготувати ідеальне карпаччо.
- Нарізаємо рибу на напівпрозорі шматочки, розкладаємо скибочки на великій тарілці.
- Поливаємо карпаччо лимонним соком, оливковою олією, присипаємо свіжомеленим чорним перцем.
- Ставимо на 30 хвилин у холодильник.
- Перед подаванням додаємо кілька крапель бальзамічного оцту, прикрашаємо помідорами чері та руколою. Ідеальний напій до карпаччо з лосося — охолоджене біле вино.
Як приготувати карпаччо з лосося до свята
Карпаччо з червоної риби — відмінна холодна закуска. Вона популярна в ресторанах, але в домашніх умовах її готують досить рідко. Пропонуємо виправити цю прикру помилку та втілити на власній кухні рецепт, гідний розкішного ресторану. Головний секрет цієї страви в тому, щоб створити шматочки риби, як на картинці з меню вишуканого закладу. Доведеться постаратися, але результат того дійсно вартий! На 2 порції страви (час приготування — близько години) знадобиться:
- 300 г філе лосося;
- 1 апельсин;
- 1 грейпфрут;
- мікс салатного листя;
- для соусу: кунжутна олія, соєвий соус, соус бальзамік, основа соусу — оливкова олія першого віджиму;
- для сервірування — 30 г тертого пармезану, щіпка кунжутного насіння.
Готуємо:
- Свіже філе нарізаємо невеликими кубиками, потім переміщаємо нарізану рибу в харчову плівку, скручуємо ковбаску, яку потрібно зафіксувати, як цукерку у фантику. Кладемо ковбаску в морозилку на 45 хвилин.
- Дістаємо рибу в плівці, нарізаємо найтоншими слайсами (пам’ятаємо про максимально гострий ніж!).
- Готуємо соус — змішуємо оливкову олію з іншими інгредієнтами, куштуємо, доводимо до смаку.
- З апельсина та грейпфрута витягаємо м’якоть, яку потрібно нарізати невеликими шматочками.
- Пелюстки карпаччо з лосося викладаємо у вигляді квітки на тарілці, поруч кладемо трохи салату, філе цитрусових, доповнюємо страву соусом.
- Останній штрих — посипаємо пармезаном і кунжутом.
Карпаччо з лосося не потребує додаткової солі завдяки насиченому соусу. Кислота, що міститься в цитрусових, також є природним підсилювачем смаку, тому страва виходить насиченою.
Смачного!